Zomer in het Nederlands Openluchtmuseum

Ga met 25% korting naar het Nederlands Openluchtmuseum! |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Beleef samen een zomer net als vroeger.

4 juli 2016 Geschiedenis Arnhem, Gelderland Stap op de historische tram of neem ouderwets de benenwagen in het Nederlands Openluchtmuseum. Voor je het weet ben je twee eeuwen terug in de tijd! Mensen vertellen je verhalen van vroeger en de omgeving is één en al geschiedenis. Maak er zelf onderdeel van uit en help met karweitjes op het kindererf of speel het overlevingsspel!

Foto 1. Handen uit de mouwen in het Openluchtmuseum!

Met je neus op de geschiedenis

Gaan je kinderen 'aan het werk' op het kindererf of toch liever spelen op het mooie Zaanse plein? Worden het poffertjes met poedersuiker, stevige huisgemaakte soep, of toch die verse krentenbollen van de bakker? En hoe reizen we vandaag? Een dag in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem is een reis door de geschiedenis. Langs authentieke gebouwen, voorwerpen en ware verhalen, van twee eeuwen geleden tot heel recent. Je komt er ogen te kort! De molens, huizen, boerderijen en zelfs de zuivelfabriek zijn origineel en stonden ooit ergens in Nederland. Het museum bewaart de verhalen van de mensen die er woonden en werkten. Vandaag de dag sta je met je neus bovenop de geschiedenis… in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Tip! Bestel tickets met 25% korting voor het Nederlands Openluchtmuseum.

Koop hier direct je kaartjes!

Tips voor het hele gezin

  1. Overleef jij de 19de eeuw? Stap met je familie ruim 100 jaar terug in de tijd met een spannend Overlevingsspel. Je werkt op het land of in de fabriek, tart het lot, maakt de keuzes en overleeft de 19e eeuw … of niet. Het barst van de ziektes en armoede. Ook kinderen moeten werken om brood op de plank te brengen. School is een luxe, maar geeft ook kansen. Lukt het jullie een kind naar school te sturen? En heb je dan nog te eten? Speel dit spannende familiespel van 9 juli tot en met 4 september. Bekijk data en tijden van het Overlevingsspel.

  2. Vier Feest! In verschillende culturen. Elke dag in de schoolvakantie ben je welkom bij het project Feest! In Nederland. Kinderen en hun ouders maken kennis met de feesten die we in Nederland vieren. Oude en nieuwe feesten, religieuze en andere feesten. Zo vieren we Pasen, Suikerfeest, Poerim, Chinees Nieuwjaar en Divali, maar ook Keti Koti en Bevrijdingsdag. Je versiert een kamer, leert een feestelijke dans en maakt (en proeft) hapjes. Je speelt in een feestverhaal dat wordt opgenomen en dat je thuis kunt terugkijken. Aan de interactieve verhalentafel speel je het verhaal na van Pasen, Offerfeest en Holi, als een soort poppenkast 2.0. Bekijk data en tijden van het project Feest.

  3. Maak een ritje met de tram. Waarom lopen als je de tram kunt nemen? Bekijk het museumpark op je gemak! De historische trams vervoeren je warm en droog. Voor het vervoer van bezoekers heeft het museum meerdere trams die ooit het straatbeeld bepaalden van Arnhem, Rotterdam en Den Haag. De oudste tram dateert zelfs van voor de Tweede Wereldoorlog. Ook is er een originele tramremise waar je de trams die tijdens je bezoek niet rijden uitgebreid kunt bekijken. Bekijk hier wanneer de tram rijdt.

  4. Verhalen onder de Anansiboom. Kom in de Tuinkoepel luisteren naar de grappige verhalen uit de Afro-Caribische vertelcultuur van de spin Anansi. Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe Anansi verhalen. Op hun initiatief geven nieuwe Anansi verhalenvertellers de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek in het Openluchtmuseum. De vertellingen zijn iedere week op woensdag, zaterdag, zondag en feestdagen doorlopend te beluisteren. Bekijk hier data en tijden van Verhalen onder de Anansiboom.

  5. Spelen op het kindererf. Op het Kindererf mogen de kinderen karweitjes doen die vroeger heel gewoon waren. Zo mogen ze water pompen en emmers dragen met een juk. Ook kunnen ze leren hoe je een koe moet melken. Jonge kinderen kunnen op het Kindererf van dichtbij zien hoe de dieren leven. Zo leren kleuters bij het project Keuterboeren waar nou eigenlijk de melk vandaan komt en dat je de dieren goed moet verzorgen, zodat zij weer zorgen dat jij goed te eten hebt. Zijn de kinderen al wat ouder, dan is de knuffelwei de aangewezen plek om dieren te kijken en te knuffelen. Bekijk de openingstijden van het Kindererf.
Er is nog veel meer te doen in het Openluchtmuseum. Bekijk alle activiteiten of de agenda van vandaag!

De Canon van Nederland

In het entreegebouw van het museum wordt hard gewerkt aan een spectaculaire tentoonstelling over de Canon van Nederland. Die gaat in de zomer van 2017 pas open, maar in het museumpark is al van alles te zien over de Canon. Op veertien historische locaties wordt de geschiedenis van het dagelijks leven verbonden met onderwerpen - vensters - die Nederland hebben gemaakt tot het land waarin we nu leven. Bezoek bijvoorbeeld de Watersnoodwoning of leer over kinderarbeid in het Dorpsschooltje uit Lhee en de Stoomzuivelfabriek Friea uit Veenwouden.

Actie: Beleef Landleven met korting

Van 9 tot en met 11 september 2016 is het evenement Beleef Landleven weer te gast in het Openluchtmuseum. Een feestelijk editie, want het magazine Landleven viert z’n twintigste verjaardag met ouderwets leuke activiteiten voor iedereen. Kom zaklopen, koekhappen en spijkerpoepen op misschien wel de grootste verjaardag van Nederland. Tijdens Beleef Landleven maken bezoekers kennis met allerlei creatieve verbindingen van traditie met toekomst in het idyllische Nederlands Openluchtmuseum. Bestel kaarten voor Beleef Landleven met €2,50 korting.
Foto 2. Elke dag in de schoolvakantie ben je welkom bij het project Feest! In Nederland.
Foto 3. Op het Kindererf mogen de kinderen karweitjes doen die vroeger heel gewoon waren.
Foto 4. In de traditionele stoomzuivelfabriek Freia leren kinderen en ouders in een interactief familiespel over kinderarbeid.
Actie! Wie is er het eerste aan de overkant?
Het hele museumpark rondrijden in de historische trams, instappen!
Jonge kinderen kunnen op het Kindererf van dichtbij zien hoe de dieren leven. Zo leren kleuters bij het project Keuterboeren waar nou eigenlijk de melk vandaan komt en helpen mee met allerhande klusjes.
Kom in de Tuinkoepel luisteren naar de grappige verhalen uit de Afro-Caribische vertelcultuur van de spin Anansi.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-08-15 08:54:07 · Gepubliceerd: 2016-06-28 17:29:07 - 14891