Privémuseum Museum Voorlinden opent binnenkort

Museum Voorlinden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Rijke verzamelaar begint privémuseum in Wassenaar

31 augustus 2016 Cultuur Wassenaar, Zuid-Holland Een sober gebouw in een natuurrijke omgeving, vol hedendaagse en moderne kunst met een alternatief tintje. Museum Voorlinden is vanaf 11 september open voor publiek. Koning Willem-Alexander heeft de eer om op 10 september al het lintje door te knippen. Wereldwijd openen steeds meer steenrijke kunstverzamelaars een eigen museum.

Foto 1. Museum Voorlinden, Wassenaar. Fotograaf: Pietro Savorelli.

Een uniek museum rijker

Kenmerkend voor Museum Voorlinden zijn de moderne en unieke kunstwerken. De collectie loopt enorm uiteen: van pannen aan de muur (let wel, hier schuilt natuurlijk een interessant verhaal achter), tot gigantische en levensechte beelden, tot iconische kunst van Warhol. Een van de opmerkelijkste stukken in het privémuseum is 'Couple under an Umbrella', van Ron Mueck. Je ziet een oud stel onder een parasol liggen, gerimpeld en wel. De beelden lijken levensecht, maar zijn te groot om realistisch te zijn. Naast tentoonstellingen heeft Museum Voorlinden een uitgebreide bibliotheek en een restaurant. Leuk: via een glazen wand kunnen bezoekers in het museum toekijken hoe kunstwerken worden opgeknapt in het restauratieatelier. Het museum ligt op Landgoed Voorlinden en is omringd door bossen, duinen, weilanden en tuinen vol wilde bloemen.

Dure hobby

Kunst verzamelen is een dure hobby, dus je moet wel ontzettend rijk zijn om een privémuseum te kunnen beginnen. Joop van Caldenborgh - eigenaar van Museum Voorlinden - was chemie-industrieel en kocht zijn eerste kunstwerk toen hij nog maar een tiener was. Volgens het tijdschrift de Quote 500 is hij zo'n slordige vierhonderd miljoen euro waard. Naar eigen zeggen begon hij met het kopen van kunst om het thuis aan de muur te hangen. Op een gegeven moment had hij zoveel werken in bezit, dat het op een verzameling begon te lijken en hij het nergens meer kwijt kon. Inmiddels bestaat zijn collectie uit duizenden kunstwerken en behoort hij tot de internationale top van kunstverzamelaars.

Privémusea in Nederland

In 2018 komt er een nieuw privaat museum in Lisse, waarvan de bouw al is begonnen.

Praktische informatie

Het museum is gelegen in Wassenaar en vanaf 11 september dagelijks open van 11:00 uur tot 17:00 uur. Een kaartje kost € 15,- voor volwassenen en € 7,50 voor kinderen van dertien tot en met achttien jaar. Kinderen tot en met twaalf jaar gratis entree. De Museumjaarkaart is niet geldig.
Foto 2. Ron Mueck (1958), Couple under an Umbrella (2013). Museum Voorlinden, Wassenaar. Fotograaf: Antoine van Kaam.
Foto 3. Bibliotheek ontworpen door Andrea Milani. Museum Voorlinden, Wassenaar. Fotograaf: Pietro Savorelli.
Foto 4. Tuinontwerp door Piet Oudolf. Museum Voorlinden, Wassenaar.

Laatst gewijzigd: 2016-08-31 11:58:10 · Gepubliceerd: 2016-08-31 08:58:51 - 5500