1

Fotofestival BredaPhoto: zo kwetsbaar en sterk is de mens

Portretten uit het dagelijks leven, van Nederland tot Japan

Internationaal fotofestival BredaPhoto   Nieuws door
Foto 1. Exclusieve exposities van internationale fotografen komen samen in Breda voor BredaPhoto. Bron: BredaPhoto international photofestival.

archief oud artikel 13 september 2016 Cultuur Breda, Noord-Brabant De kwetsbaarheid en kracht van de mens in beeld: het blijft fascinerend. De zeventiende editie van het Internationaal fotofestival BredaPhoto heeft als thema 'YOU'. Op twintig locaties in het centrum en de wijk Belcrum exposeren gevestigde en upcoming fotografen hun werk. Niet alleen mooie kiekjes, maar ook ontroerende verhalen over gewoon bijzondere mensen.

Intieme portretten door de stad

Tijdens BredaPhoto hangt er indrukwekkende fotografie door de hele stad. In musea, maar ook gewoon in parken en op het station. De foto's zijn gemaakt door ervaren fotografen en aanstormend talent uit Nederland, Japan, Engeland, Amerika en andere uithoeken van de wereld. Hoofdonderwerp is de mens. Geen enkele foto is gelijk, allemaal zijn het kijkjes in totaal verschillende levens. Op de ene foto zie je een Afrikaans meisje op een kruk zitten terwijl haar haren worden ingevlochten. Op een andere portretfoto zie je een autistisch jongetje uit Nederland. Hoogtepunt is het werk van de Fotograaf des Vaderlands 2016 dat te zien is tijdens het fotofestival. Robin de Puy fotografeerde haar oudoom Jan, die lijdt aan Alzheimer. Haar fotoserie is te zien in het Breda's Museum. BredaPhoto is te bezoeken van 15 september tot en met 30 oktober 2016.

Speciale projecten en extra activiteiten

Inwoners van Breda hebben ook bijgedragen aan het fotofestival. Senioren uit verzorgingstehuizen De Leystroom en Ruitersbos hebben samen met fotografe Ilse Wolf voor het ouderenproject hun dagelijks leven in beeld gebracht. De foto's worden tijdens BredaPhoto in de verzorgingstehuizen tentoongesteld. Vanaf 22 september kun je hier op bezoek komen om de foto's te bekijken en de bewoners te ontmoeten. Op 8 en 9 oktober kun je in het Chassépark een portret van jezelf laten maken in de stijl van 1850 - de beginjaren van de fotografie. Leuk: je mag mee in de doka om te kijken hoe ze je foto ontwikkelen.

Bekijk het complete programma van BredaPhoto.

Fotoweek 2016

Is Breda niet om de hoek? Tot en met zondag 18 september is het door het hele land Fotoweek. De participerende musea geven er allemaal hun eigen draai aan, maar één ding staat centraal: het portret. Met 'Kijk! Dit ben ik' als thema worden de mensen voor én de kunstenaars achter de lens in het zonnetje gezet. Behalve exclusieve tentoonstellingen organiseren musea allerlei activiteiten. Deze musea doen mee aan Fotoweek.

Tip van de organisatie: Op The Life Fair van Het Nieuwe Instituut kun je bij The Average Face je gezicht laten scannen. Alle gezichten worden dan samengevoegd tot één gezicht, dat is het gemiddelde gezicht van de bezoek van The Life Fair. Wie weet vang je een glimp van jezelf op. Tot en met 8 januari 2017 te bezoeken in Rotterdam.
Foto 2. Tijdens het fotofestival zijn de foto's op twintig locaties in de stad te bekijken. Bron: BredaPhoto international photofestival.
Foto 3. Links: Fotograaf des Vaderlands 2016 Robin de Puy © Koos Breukel. Bron: Fotoweek. Rechts: Jan © Robin de Puy. Bron: BredaPhoto international photofestival.

Laatst gewijzigd: 2016-09-14 10:38:15 · Gepubliceerd: 2016-09-13 16:56:48 - 1277