1

Pieterpad eindigt eindelijk in stijl

Eindpunt van beroemde Pieterpad verplaatst naar Enci-groeve

Het Pieterpad   Nieuws door

11 oktober 2016 Natuur Maastricht, Limburg Al 33 jaar lang eindigde het beroemde Pieterpad op een plekje in het bos. Geen bijzondere aankondiging of spectaculair sluitstuk voor de wandelaars van dit langeafstandspad. Tot nu! Wie nu het eindpunt bij de Sint-Pietersberg bereikt, krijgt als toegift een prachtig uitzicht vanaf het uitkijkplatform bij de ENCI-groeve.

Zes kilometer extra

Een plek om even bij te komen van de bijna 500 kilometer die er na het Pieterpad op zitten. Vanaf nu eindigen wandelaars de lange wandelroute, die van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg voert, op een nieuw uitkijkplatform bij mergelgroeve van de ENCI-fabriek. Op het platform, op 40 meter hoogte boven de groeve, hebben wandelaars een mooi uitzicht over de omgeving. Daarvoor moeten ze wel zes kilometer extra lopen, want door de verplaatsing van het eindpunt is het Pieterpad nu 498 kilometer lang.

Loop het Pieterpad

Het Pieterpad is tussen 1975 en 1981 uitgestippeld door Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens. Deze twee dames misten in Nederland een langeafstandswandelroute en besloten deze zelf te lopen en te beschrijven. In 1983 opende het Pieterpad officieel en ieder jaar volgen naar schatting 30 tot 50 duizend wandelaars in hun voetsporen. Door veranderingen in het landschap is de route her en der wat aangepast, maar in 33 jaar bleef het eindpunt ongewijzigd. Om het nieuwe eindpunt te bereiken, lopen wandelaars eerst een rondje op de Sint-Pietersberg. En wie na het einde van het Pieterpad nog verder wil, kan over een poosje door de mergelgroeve in de Sint-Pietersberg lopen en verder gaan op de GR5. Deze route leidt uiteindelijk naar Nice.

ENCI-groeve

Halverwege 2018 stopt ENCI met de mergelwinning en krijgt de ENCI-groeve een nieuwe bestemming. Het gebied krijgt onder meer een natuurbad met een zandstrand en naast de natuur is er voldoende ruimte voor recreatie. Natuurmonumenten wordt de nieuwe eigenaar van de groeve.

Vind meer wandelroutes op DagjeWeg.NL. Een goedkoop en gezond dagje uit!
Foto 1. De Enci-groeve wordt een natuurgebied, met zwemplas. Foto: https://www.flickr.com/photos/evilnickname/20203846886

Laatst gewijzigd: 2016-10-11 16:44:06 · Gepubliceerd: 2016-10-10 16:00:44 - 3664