Bizarre films en feestjes voor cinefielen tijdens LIFF 2016

Leiden International Film Festival 2016 |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Kijk The Jungle Book in de kas van Hortus Botanicus

26 oktober 2016 Leiden, Zuid-Holland Tien dagen lang films, films en nog eens films. Cinefielen kunnen hun lol niet op tijdens de elfde editie van het Leiden International Film Festival (LIFF). Op verschillende locaties in de stad spelen films die vaak net even anders zijn en die je niet snel in de bioscoop zult vinden. Programmeur Nick Hortensius selecteerde de films voor het festival en heeft dus een zwak voor elke film. Wij kregen hem toch zo ver om ons een paar ultieme tips te geven. Nick: "We hebben drama's, komedies, maar altijd met een soort LIFF-randje. Goede films die zichzelf niet te serieus nemen."

Foto 1. Foto: Leiden International Film Festival © Coen Bastiaanssen.

Vrienden worden met een lijk

Van aliens uit Hollywood tot schetende kadavers: de gekste verhalen komen op LIFF 2016 voorbij. Dat is nou typisch LIFF: de alternatieve films die de kans krijgen om te schijnen. Zoals Swiss Army Man, over de suïcidale Hank die gestrand is op een onbewoond eiland met een lijk dat steeds scheten laat. Samen beginnen ze een reis naar huis - nou ja, Hank sleept het lijk mee. Anders dan anders en volgens de organisatie van LIFF nu al publieksfavoriet. Nick: "Het is echt een festivalfilm. De premisse is natuurlijk te bizar voor woorden. Dat is ook een belangrijk deel van het festival: films in de bioscoop krijgen die je normaal niet in een bioscoop zou zien." LIFF is heus niet alleen maar bizar. "Het is niet zo dat we alleen gekke films laten zien", vertelt Nick. "LIFF gaat buiten de gebaande paden, wat gewoon leuk is. Dat maakt LIFF LIFF."

Film kijken in de jungle

Niet alleen de films zijn bijzonder, ook de locaties zijn te gek. Zo kun je op vrijdag 4 november The Jungle Book (de klassieke versie uit 1967) in de kas van Hortus Botanicus kijken. Nick: "Heel gaaf om in de jungle en in de hitte van de kas die film te kijken." Leuk om als gezin te doen - wel even een flesje water meenemen. Op zondag 30 oktober is er een speciale kinderdag, georganiseerd in samenwerking met Stichting Toekomstbeeld der Techniek. "Dan draait Big Hero 6. Die film is al anderhalf jaar oud natuurlijk, maar dit is een speciale vertoning met state of the art robots. Na de film kunnen kinderen spelen met echte robots, ze vragen stellen en zelfs met ze dansen." Als kinderen zondag hun eigen robot meenemen, krijgen ze gratis toegang.

Geen films zonder muziek

Een groot onderdeel van film is muziek: soundtracks roepen vaak bepaalde gevoelens en herinneringen op. Tijdens LIFF wordt daarom ook muziek in het zonnetje gezet en op een wel heel speciale manier. Op zaterdag 29 oktober beleeft de animatiefilm van Lavinia Meijer en Aimée de Jongh Behind the Telescopes in de Stadsgehoorzaal zijn wereldpremière. De soundtrack wordt tijdens de film live gespeeld door harpiste Lavinia Meijer. Nick: "Ik heb de film al mogen zien, die was zonder muziek al prachtig. En dan komt er nog dat live optreden bij." Ook leuk: op diezelfde avond hoor je in Galerie-café Leidse Lente de mooiste soundtracks voorbijkomen. Maar dan wel in karaokeversie. Dit karaokefeestje is helemaal gratis!

Lavinia Meijer tijdens LIFF gemist? Tip: ze treedt op 27 januari 2017 en 24 februari 2017 in de Edesche Concertzaal op.

Foto 2. Foto: Leiden International Film Festival © Coen Bastiaanssen.
Foto 3. Foto: Leiden International Film Festival © Coen Bastiaanssen.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2016-10-28 11:25:58 · Gepubliceerd: 2016-10-26 09:17:59 - 697