1

Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!

Wij dragen deze feestdag een warm hart toe - met extra stroop

Vier Sint Pannekoek in een pannenkoekenrestaurant Nieuws door
Foto 1. Een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek allemaal! Foto: © Sint Pannekoek.

archief oud artikel 29 november 2016 Opmerkelijk Landelijk Er was eens een abt in een koud klooster. Hij had een erg koud hoofd, dus legde de jonge monnik Gerrit zijn pannenkoek op het hoofd van de abt. Hij offerde dus zijn eigen warme maaltijd op om iemands - waarschijnlijk kale - hoofd warm te houden. De ultieme daad uit liefde. En zo ontstond Sint Pannekoek, als we de legende mogen geloven. "Dit is natuurlijk verzonnen, maar het is leuk dat het is uitgegroeid tot een landelijk evenement waar het draait om gezelligheid met elkaar", aldus Jan van Sint Pannekoek Rotterdam. "Het bestaat al eventjes en het is de laatste steeds groter geworden." Tijdens deze feestdag leg je traditiegetrouw een pannenkoek op je hoofd en zeg je 'Wij wensen u een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek!'

Gehaakte of echte pannenkoeken?

Of de Legende van Sint Pannekoek nou echt waar is, laten we even in het midden. Maar de feestdag bestaat dus wel écht. Op 29 november 2016 vieren we Sint Pannekoek en planten we massaal een pannenkoek op ons hoofd. Echte - wel eventjes eerst blazen - of neppe van garen. Tijdens de viering zijn er namelijk ook gehaakte pannenkoeken. Een stuk hygiënischer en dan kun je de echte pannenkoek gewoon lekker opeten. Voor een pannenkoek betaal je een vrijwillige bijdrage. Jan: "Sommige mensen betalen één euro omdat ze niet meer te makken hebben. En dan zie je ze de volgende dag in de rij staan voor een voedselpakket. Maar er zijn ook mensen bij die zo vijftig, zestig of zeventig euro voor twee pannenkoeken neertellen. Arm, rijk; er is geen drempel. Het allerbelangrijkste is gezellig pannenkoeken eten samen." Om verwarring te voorkomen: het is toch echt 'Sint Pannekoek' en niet 'Sint Pannenkoek'. Jan: "Het is een ouderwets feest, dus gebruiken we de ouderwetse spelling zonder extra 'n'. Zelfs het Genootschap Onze Taal zegt dat het 'Sint Pannekoek' is en niet 'Sint Pannenkoek'." Zo. Hebben we dat misverstand gelijk de wereld uit geholpen.

De opbrengst van Sint Pannekoek gaat naar goede doelen. Door een vrijwillige bijdrage steun je bijvoorbeeld Stichting Jarige Job, een stichting die geld inzamelt voor arme kinderen zodat ze hun verjaardag kunnen vieren.

Vier Sint Pannekoek in Rotterdam

De viering van deze smakelijke feestdag belooft in Rotterdam wel heel speciaal te worden. Volgens Rotterdammers is hun evenement Sint Pannekoek Rotterdam in de Koningskerk Rotterdam namelijk een feestje op heilige grond. In deze kerk werd Sint Pannekoek geboren en legde Gerrit zijn pannenkoek op het hoofd van de oude abt! Er is een pop-uppannenkoekenrestaurant en een sponsorbingo met producten voor pannenkoekenbakkers. Pannenkoekenpannen, beslag en andere producten voor in de keuken.

Vier Sint Pannekoek in Groningen

In het noorden zijn ze dol op deze feestdag: Sint Pannekoek Groningen viert het feest op maar liefst zeventien locaties. Hoofdkwartier van het feestgespuis is de Der Aa-kerk. Hier staan kraampjes met lekkers - zo'n pannenkoek gaat goed samen met warme chocolademelk - en je kunt er pannenkoeken haken met haakvereniging Stitch 'n Bitch. Er is een heus Pannenkoekenmuseum op locatie en een Mensenbieb: hier kun je praatjes aanknopen met vluchtelingen via Vluchtelingenwerk Nederland. Monnik Gerrit hielp zijn medemens met een pannenkoek en dat kun jij ook.

Zoek een pannenkoekenrestaurant bij jou in de buurt en vier Sint Pannekoek. Of ga helemaal overboord en vier de feestdag op een pannenkoekenboot!
Foto 2. Deze feestvierders hebben een echt exemplaar op hun hoofd. Foto: © Sint Pannekoek.
Foto 3. En dat allemaal dankzij Gerrit de monnik... Foto: © Sint Pannekoek.

Laatst gewijzigd: 2016-11-29 15:14:11 · Gepubliceerd: 29 november 2016 - 998