1

Beleef het ware kerstgevoel tijdens Gouda bij Kaarslicht

Iedereen is met elkaar verbonden bij dit lichtfestijn

Gouda bij Kaarslicht Nieuws door
Foto 1. Het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht is het ontsteken van de boom. Foto: Hedwig Schipperheijn

archief oud artikel 14 december 2017 Toerisme Gouda, Zuid-Holland It's the most wonderful time of the year, en zeker in Gouda! De altijd al prachtige binnenstad krijgt een romantische glans op vrijdagavond tijdens Gouda bij Kaarslicht op 16 december. Een ouderwets gezellige kerstsfeer beleef je immers niet bij gekleurde felle lampjes, maar bij kaarslicht.

Kerst à la Anton Pieck

Het is pikdonker. Alle etalageverlichting in de winkels en cafés is uitgezet. Je staat met duizenden mensen op het marktplein in Gouda. En dan opeens... wordt de gigantische kerstboom ontstoken en lichten er in alle raamkozijnen rondom de Markt kaarsen op. Een magisch moment! Bewonder vooral het prachtig verlichte middeleeuwse stadhuis. Dit stadhuis licht in het donker op door 1.500 kaarsen. Duizenden mensen verheffen samen hun stemmen om kerstliederen te zingen - download van tevoren de liedteksten - en het kerstverhaal wordt voorgelezen. Kijk om je heen en zie hoe de prachtige lichtgloed een glimlach op alle gezichten tovert. Voor kinderen is het evenement een waar spektakel: zij hebben vaak de beste plek op de schouders van hun ouders.

Hele dag feest

Was Gouda bij Kaarslicht vroeger alleen een avondactiviteit, nu is er ook bij daglicht genoeg te beleven in Gouda. Op 16 december bezoek je vanaf 12:00 uur door de hele stad de leukste gratis activiteiten. Koop kerstcadeaus in galerietjes, bewonder straattheater en luister naar de gezellige muziek. Zo bezoek je de hele dag door gratis concerten in de kerken van Gouda en op openbare plekken, zoals bij het station en op pleinen. Kerstclowns zorgen voor een vrolijke noot, de beroemde Poppenkast op de Dam uit Amsterdam is naar Gouda gekomen en dwalend in de stad kom je een heuse ganzenhoeder met verhalenverteller tegen. Ook is er een levende kerststal present. Na het samenzijn op de Markt gaan de activiteiten in de stad weer verder tot ongeveer 23:00 uur.

Boom uit Noorwegen

De gigantische kerstboom op de Markt is een cadeautje uit Noorwegen, van Gouda's zusterstad Kongsberg. Al tientallen jaren schenken de Noren een prachtige boom uit de Noorse bossen voor het Goudse evenement. Dit jaar heeft de burgemeester van Gouda de boom hoogstpersoonlijk helpen omhakken. De burgemeester van Kongsberg is ook aanwezig tijdens het feest en zal de lichtjes in de boom ontsteken. De enorm hoge boom is dit jaar versierd door kerstballen en slingers van de inwoners van Gouda zelf.

Foto 2. Bezoek een gratis concert in een van de mooie kerken in Gouda. Foto: Hedwig Schipperheijn
Foto 3. De hele dag is er van alles te beleven in Gouda. Foto: Astrid den Haan

Laatst gewijzigd: 2017-12-14 14:10:56 · Gepubliceerd: 14 december 2017 - 3762