1

Deze musea zijn extra leuk in de kerstvakantie!

Flans je eigen vuurpijl in elkaar en bekijk honderden kerststallen

Vier de feestdagen in het donker in MuZIEum Redactioneel door
Foto 1. Leer hoe je een eigen vuurpijl maakt. Foto: NEMO Science Museum

archief oud artikel 23 december 2016 Toerisme Landelijk Bezoek tijdens de kerstvakantie eens een museum. Want er zijn zat musea met leuke activiteiten in de vakantie! Ontdek hoe een blinde een kerstmarkt beleeft of bouw je eigen windmolen. Een gezellig én leerzaam dagje uit met de hele familie.

Beleef kerst als een blinde

NIJMEGEN - Als je blind bent, kun je niet genieten van de fonkelende lichtjes en vrolijk versierde kerstbomen. Bezoek MuZIEum in de kerstvakantie en ervaar hoe het is om de feestdagen met al je andere zintuigen te beleven! Opeens wordt kerstmuziek veel intenser en proeft al het lekkers éxtra speciaal. Dat komt goed uit, want MuZIEum schotelt een heerlijke winterse proeverij voor.

Voor de kleine kunstenaar

MIDDELBURG - Johannes Goedaert (1617-1668) was insectenkundige en kunstschilder ineen. Hij bestudeerde de kleine beestjes goed en tekende ze vervolgens heel gedetailleerd na. Maak in de kerstvakantie kennis met zijn werk in het Zeeuws Museum in hartje Middelburg. Stap vervolgens zelf in zijn schoenen en ga aan de slag aan de tekentafel! Goedaert leert ons dat het heel belangrijk is om steeds opnieuw te kijken en geduldig te zijn. Wie tekent de mooiste vlieg of vlinder?

Overal kerstmuziek

UTRECHT - In Museum Speelklok hoor je de hele kerstvakantie vrolijke kerstmuziek! Zing mee met de liedjes en luister naar de prachtige verhalen van de Sneeuwkoningin. Museum Speelklok is in het hartje van Utrecht, vlakbij de Domtoren. Leuk te combineren met een bezoekje aan het nijntje wintermuseum, waar je een sneeuwpop bouwt en sleetje rijdt!

Honderd jaar aan kerststallen

LEEK - Elke kerststal is een kunstwerkje op zich. Bewonder in de vakantie talloze stallen van alle tijden, materialen en thema's tijdens de Expositie Kerststallen in Museum Nienoord! De meer dan honderdvijftig stallen komen uit een privécollectie uit de periode 1880 tot 1980.

Maak je eigen vuurpijl

AMSTERDAM - Tijdens oud en nieuw een zelfgemaakte vuurpijl in de lucht schieten, hoe cool is dat? In de kerstvakantie leer je in NEMO Science Museum hoe je vuurwerk maakt. Ontdek ook hoe strooizout werkt en proef welke amandelspijs van echte amandelen is gemaakt. Heb je na de kerstvakantie wat leuks op school te vertellen!

Dansen op zee

ROTTERDAM - Stap aan boord tijdens de Offshore Experience in het Maritiem Museum en leer alles over energie op zee! Ben jij geschikt om op het water te werken? Zorg dat helikopters veilig kunnen landen, maak je eigen windmolen en voer allerlei leuke proefjes uit. Vergeet niet een dansje te doen op de dansvloer, die pas aangaat als jij swingt!

Maak je eigen matzes

AMSTERDAM - Het JHM Kindermuseum viert feest! Een jaar lang beleef je allerlei leuke activiteiten, omdat het museum tien jaar bestaat. Kom langs in de kerstvakantie en maak een feestelijk mini-matzetaartje. Met een professionele tekenaar ontwerp je je eigen stripfiguur en bij de vrolijke Fiepshow ontmoet je verschillende Fiep Westendorp-figuren uit de boeken van Annie M.G. Schmidt.

Foto 2. Stap in de schoenen van een insectentekenaar in het Zeeuws Museum. Foto: Zeeuws Museum
Foto 3. De vrolijke Fiepshow in het Joods Historisch Kindermuseum. Foto: Tim Stet
Foto 4. Test je skills voor de maritieme sector. Foto: Maritiem Museum

Laatst gewijzigd: 2016-12-23 16:15:15 · Gepubliceerd: 23 december 2016 - 1935