1

Ontdek jouw grootste misdaad in Museum de Gevangenpoort

Bekijk eeuwenoude schandborden en maak die van jezelf

Museum de Gevangenpoort Nieuws door
Foto 1. Treed in de voetsporen van misdadigers in de Gevangenpoort. Foto: Romy Meijer

archief oud artikel 4 januari 2017 Toerisme Den Haag, Zuid-Holland Je hebt het vast weleens voorbij zien komen in een stripverhaal: een gevangene op het marktplein met een schandbord om zijn nek, waarop staat wat hij verkeerd heeft gedaan. In Museum de Gevangenpoort leer je op 6 januari 2017 alles over deze eeuwenoude straf én onderzoek je je eigen misdaden tijdens de kinderworkshop Maak je eigen schandbord.

Wie is de grootste boef?

Zodra je in de middeleeuwen iets had gestolen of iemand had opgelicht, wist meteen de hele stad het: dan kreeg je namelijk een schandbord om je nek gehangen of werd je aan een schandpaal gebonden. Wist je dat het gezegde 'voor paal staan' ook hiervan is afgeleid? Tijdens de workshop Maak je eigen schandbord in Museum de Gevangenpoort leer je alles over deze zogeheten schandstraffen. Treed in de voetsporen van enge misdadigers en ontdek hoe en waarvoor zij gestraft werden. Je loopt door de donkere gangen van het gevangenismuseum en ziet echte schandborden van honderden jaren oud. Ga uiteindelijk zelf aan de slag en maak je eigen schandbord. Waarvoor zou jij eigenlijk de gevangenis in moeten? Hopen dat je de Gevangenpoort nog uit mag!

Gruwel, sidder en huiver mee

De schandstraffen waren eigenlijk helemaal niet zo heel erg en werden gebruikt voor kleine misdaden. In Museum de Gevangenpoort ontdek je ook hoe de grootste boeven van de stad werden gestraft. Had je iets duurs gestolen? Dan kon het zo maar zijn dat je hand er werd afgehakt. Bedelaars werden met een hete staaf gebrandmerkt en spionnen moesten helemaal oppassen: zij liepen de kans dat hun ogen werden uitgestoken. Gruwel mee in dit spannende museum en wees maar blij dat je een paar eeuwen later bent geboren... De adviesleeftijd voor de Gevangenpoort is vanaf acht jaar. Speciaal voor kinderen worden er ook speurtochten georganiseerd.

Handig om te weten

  • Bezoek de workshop Maak je eigen schandbord op vrijdag 6 januari 2017 van 10:00 uur tot 11:30 uur in Museum de Gevangenpoort in het centrum van Den Haag.
  • Een toegangskaartje kost €7,50 en is inclusief entree tot het museum.
  • Meld je aan via educatie@gevangenpoort of +31 (0)70-3123065.
Foto 2. Luxe cel voor ridders in de Gevangenpoort. Foto: Johan Winkelman
Foto 3. Een gids vertelt je alles over misdaden en straffen van vroeger. Foto: Johan Winkelman

Laatst gewijzigd: 2017-01-04 12:19:18 · Gepubliceerd: 4 januari 2017 - 1056