Uit eten voor het goede doel in pop-uprestaurant Happietaria

Happietaria Leiden |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Lekker, verantwoord en gezellig: schuif aan voor een diner bij Happietaria

16 januari 2017 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Een gezellig avondje uit eten, maar dan net anders dan je gewend bent: vanaf 1 februari opent pop-uprestaurant Happietaria in Leiden haar deuren. Een maand lang zetten studenten zich vrijwillig in om je een heerlijke maaltijd voor te schotelen. Tegelijkertijd word je stilgezet bij het geweld in Bolivia, want de opbrengst gaat volledig naar een project van hulporganisatie TEAR. Schuif aan en eet een happie mee!

Foto 1. Happietaria is een gezellig pop-uprestaurant. Foto: Happietaria Leiden 2017

Restaurant met een missie

Een glimlachende student heet je welkom bij de deur, op de achtergrond krijgt de bediening de laatste instructies en een groepje muzikanten begint live-muziek te spelen. Zodra je over de drempel stapt van Happietaria Leiden voel je dat iedereen zijn uiterste best doet om je fijne avond te bezorgen. "Iedereen die betrokken is bij het restaurant, doet dit vrijwillig en met de beste inzet. Dat maakt Happietaria anders dan andere restaurants", vertelt Debora Molenaar, verantwoordelijk voor de PR. "En dat maakt het soms ook spannend. De meeste medewerkers zijn onervaren, dus soms moeten we improviseren."

  • Happietaria is een pop-uprestaurant dat jaarlijks volledig opgezet en gerund wordt door studenten. In bijna elke studentenstad opent Happietaria (bijna) ieder jaar voor een maand.
  • Je bezoekt Happietaria Leiden van 1 februari tot en met 24 februari in het gebouw van De Nieuwe Energie, tien minuutjes lopen vanaf Centraal Station. Reserveer vooraf een tafel.
  • De opbrengst gaat volledig naar het goede doel: hulporganisatie TEAR. Deze organisatie zet zich in om geweld in gezinnen in Bolivia te voorkomen en slachtoffers van geweld te helpen.
  • Op maandagavond 6 februari is het speciale vrouwenavond: dan maakt Annemarie Pronk van Heel Holland Bakt een van haar beste toetjesrecepten klaar.
  • Is Leiden te ver weg? Op 8 februari opent Happietaria Utrecht.

Gere(ch)d van de dag

De menukaart van Happietaria is lekker divers. Bij de drie gangen heb je de keus uit drie verschillende gerechten. Kies bijvoorbeeld voor een stoofpotje met rundvlees en winterse groenten of een kruidige viscurry als hoofdgerecht. Of ga voor het 'Gere(ch)d van de Dag': een maaltijd die klaargemaakt is met producten van de supermarkt, die anders in de prullenbak zouden verdwijnen. Debora: "Daarmee proberen we ook voedselverspilling in Nederland op de kaart te zetten. We weten nu nog niet welke producten we elke dag gaan krijgen, dat wordt dus spannend!"

Toetjes van winnares Heel Holland Bakt

Happietaria is iedere werkdag geopend. Reserveer een vroege shift, die om 17:00 uur begint, of schuif aan bij de late shift vanaf 20:00 uur. Ga je uit eten met vriendinnen? Kom dan langs op de vrouwenavond op maandag 6 februari. Op deze avond staat Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt, in de keuken om een van haar lekkerste toetjes klaar te maken. Mannen kunnen het beste maandag 20 februari in hun agenda zetten: dan is er een heuse mannenavond met speciaalbier en een typisch mannengerecht. Op dinsdag 14 februari staat het pop-uprestaurant uiteraard geheel in teken van Valentijnsdag.

Elke euro telt

Aan Happietaria gaan maanden van voorbereiding vooraf. Het project wordt geleid door het Happietaria Management Team, dat ieder keer weer bestaat uit een zevental gedreven studenten. "Het leuke is dat we op nul beginnen", vertelt Debora. "Natuurlijk kunnen we afkijken bij vorige jaren, maar we moeten alles nog regelen: vrijwilligers, recepten, ingrediënten. En uiteindelijk zijn we gewoon een restaurant aan het runnen, waarbij we tienduizenden euro's hopen op te halen voor het goede doel. Heel gaaf om je samen daarvoor in te zetten!" Dit jaar gaat de opbrengst van Happietaria Leiden naar een project van hulporganisatie TEAR in Bolivia, die zich inzet om geweld in gezinnen te voorkomen en bestrijden. En dat goede doel zal je tijdens het bezoek niet ontgaan. Zo hangen er posters aan de wand met informatie over het project en liggen er op tafel placemats met een kleurplaat in het thema. "We doen er alles aan om mensen een fijne avond te bezorgen, en hopen ze tegelijkertijd bewust te maken van de problemen in de wereld."

Combineer een avondje uit eten met een dagje weg! Kijk voor goedkope uitjes in de buurt van Leiden op DagjeWeg.NL Tickets.
Foto 2. Het Happietaria Management Team. Foto: Happietaria Leiden 2017
Foto 3. Happietaria wordt volledig gerund door vrijwilligers. Foto: Happietaria Leiden 2017
Foto 4. Er hangt een gezellige sfeer in het restaurant. Foto: Happietaria Leiden 2017
Drink er een lekkere wijn bij. Foto: Happietaria Leiden 2017

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-02-06 17:14:00 · Gepubliceerd: 2017-01-10 10:34:31 - 1432