1

Van hemelse rust tot duivelspoortje

Alleen dit voorjaar geopend: de kapel bij Kasteel De Haar

Bezoek de kapel van Kasteel De Haar Nieuws door
Foto 1. De kapel hoort samen met Kasteel De Haar en het park tot het landgoed. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

archief oud artikel 31 januari 2017 Toerisme Haarzuilens, Utrecht Het sprookje op het landgoed van Haarzuilens wordt nu nog completer. Vanaf februari neem je een exclusief kijkje in de kapel van Kasteel De Haar, die nog nooit eerder is opengesteld voor publiek. Bewonder eeuwenoude muurschilderingen, ontdek het geheim van het duivelspoortje en ervaar een bijna hemels gevoel van rust.

Gevoel van rust

Kasteel De Haar is alles wat je van een kasteel verwacht: torens, verborgen poortjes, een echte gracht met daaromheen een uitgestrekte kasteeltuin. Enkele tientallen meters naast het kasteel vind je de kapel, tot nu toe voor velen een groot mysterie. Loop door de enorme deur van de kapel en treed binnen in een oase van rust. "De sfeer in de kapel is heel sereen", vertelt Martine van Kasteel De Haar. "Het is helemaal leeggehaald, waardoor de mozaïekvloer tot z'n recht komt. Ook het altaar, de heiligenbeelden en de mooie glas-in-lood-ramen zijn indrukwekkend. Met mooi weer heb je een prachtige lichtinval: dat is heel bijzonder!"

Het mysterie van het duivelspoortje

De kapel is gebouwd in het begin van de veertiende eeuw. In de negentiende eeuw kwam de kapel in het bezit van baron Etienne Van Zuylen van Nijevelt, waarna hij volledig is gerestaureerd door de beroemde architect Pierre Cuypers. Een gids neemt je graag mee in de rijke geschiedenis. Martine: "Het was een kapel van het dorp: iedereen kwam er op zondag naar de pastoor luisteren. Je vindt er de graftombes van alle voorgaande baronnen - de laatste is in 2011 overleden." Ontdek ook het mysterie van het zogeheten duivelspoortje, dat speciaal is gebouwd om de duivel naar buiten te laten gaan. Welke uitgang kies jij straks?

Handig om te weten

  • Een bezoekje aan de kapel is alleen mogelijk in combinatie met het kasteel en het park.
  • De kapel is van 1 februari tot en met 23 april 2017 dagelijks geopend. Van maandag tot en met vrijdag bezoek je de kapel alleen tijdens een rondleiding tussen 12:30 uur en 15:30 uur. Op zaterdag en zondag kun je de kapel zelfstandig bezoeken tussen 12:00 uur en 16:00 uur. Stel vooral vragen aan de gidsen die door de zaal lopen!
  • Op zoek naar een unieke trouwlocatie? In 1950 is het eerste huwelijk voltrokken in de kapel. Nog altijd is deze kapel een populaire onder bruidsparen.
Foto 2. De kapel is voor het eerst opengesteld voor publiek. Foto: Kasteel de Haar Utrecht
Foto 3. Bewonder de prachtige muurschilderingen. Foto: Kasteel de Haar Utrecht
Foto 4. De kapel is begin veertiende eeuw gebouwd. Foto: Kasteel de Haar Utrecht

Laatst gewijzigd: 2017-02-02 12:19:51 · Gepubliceerd: 31 januari 2017 - 1939