Reis door de mooie dorpjes en stadjes aan de Vecht

Ontdek een historisch stukje Nederland vol forten en landhuizen

Op pad in provincie Utrecht Redactioneel door
Foto 1. Rivier de Vecht in Utrecht slingert langs fraaie landerijen, kasteeltjes, theekoepeltjes en pittoreske dorpjes en stadjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten

13 november 2020 bijgewerkt: 19 september 2023 Toerisme In het centrum van Utrecht ontmoeten meerder riviertjes elkaar, om samen verder te stromen als de Utrechtse Vecht. Een fraaie rivier waar de upperclass in vorige eeuwen graag hun tweede verblijf aan liet bouwen. Nog steeds stroomt de Vecht langs veel kasteeltjes en imposante landhuizen met hun theekoepeltjes. En door pittoreske plaatsjes. Ga mee op ontdekkingstocht in dit historisch stukje Nederland.

Oud-Zuilen en Maarssen

Het eerste zelfstandige plaatsje na Utrecht is Oud-Zuilen: een piepklein dorp aan de Vecht, vol mooie oude huisjes. Hier kom je de eerste landhuizen tegen en een van de oudste kastelen aan de Vecht: Slot Zuylen. Een kijkje nemen in het mooie interieur en de tuinen is zeker geen slecht begin voor je ontdekkingstocht.

De volgende plaats is Maarssen-Dorp. Even het schattige centrum in, met als leukste winkelstraat de historische Kaatsbaan. Het mooiste terras vind je echter wat buiten het centrum: aan het water op de hoek Langegracht/Zandweg. Wil je meer weten over de geschiedenis van Maarssen en de Vechtstreek, bezoek dan het Vechtstreekmuseum in historisch pand Silverstein. Ernaast staat grote buur Goudestein, waar tegenwoordig de burgemeester en wethouders van gemeente Stichtse Vecht werken. Kun je meteen wandelen in het park en Buitenplaats Doornburgh bezoeken.

  • Tip: tussen Oud-Zuilen en Maarssen-Dorp zie je in de verte twee molens staan. Een ommetje waard, want tussen deze poldermolen en wipmolen ligt ook nog een historisch sluizencomplex.

Pittoreske dorpjes

Na Maarssen kronkelt de Vecht verder door groene landschappen en fraaie buitenplaatsen met opvallende theekoepels. Het eerste teken dat je het volgende dorp, Breukelen, nadert is Kasteel Nijenrode. Het is al sinds 1946 een particulier opleidingsinstituut, dus helaas niet te bezoeken. Wel te bezoeken is Park Boom en Bosch dat om een landhuis met koetshuis ligt aan de zuidkant van Breukelen. Het historische centrum heeft naast smalle straten ook een gezellig plein bij de imponerende Pieterskerk. Voor een culinaire ervaring is Buitenplaats Slangevegt de place to be.

Onderweg richting het IJsselmeer kom je langs Fort Nieuwersluis met een gezellige theetuin die helaas alleen op zondag open is. De mooie Hervormde Kerk van Loenen aan de Vecht en Korenmolen De Hoop. De smalle straatjes van Vreeland en Nigtevecht. Sluisjes die zo nauw zijn, dat je de boten bijna kunt aanraken. En meer landhuizen en buitenplaatsen dan op te noemen zijn. Vrijwel allemaal zijn ze particulier bezit en niet te bezoeken. Het mooie Kasteel Nederhorst met oranje-rode luikjes is een van de weinige plekken waar je het park in kunt voor een wandeling. Al zijn de landgoederen dicht, ze blijven een belangrijke reden waarom een tocht langs de Vecht zo mooi is. Je ziet en voelt de historie van dit gebied overal om je heen.

Vestingstadjes Weesp en Muiden

Voor de Vecht in het IJsselmeer stroomt kronkelt het door twee vestingstadjes. In Weesp domineren drie molens en twee fraaie ronde forten van de Stelling van Amsterdam. Fort Uitermeer ligt aan de rand van Weesp, fort Ossenmarkt tegenover het centrum. Je kunt ze niet bezoeken, maar wel de lieflijke theetuin naast Ossenmarkt. In het historische centrum voel je je even terug in de middeleeuwen. Wie meer wil weten over de geschiedenis van dit kleine vestingstadje kan terecht in Museum Weesp, te vinden in het oude stadhuis. Daar kom je er onder andere achter dat de eerste porseleinfabriek van Nederland in Weesp stond.

Grote trekpleister van Muiden is het indrukwekkende Muiderslot. In dit prachtige middeleeuwse kasteel beleef je zeven eeuwen geschiedenis. Verken de zeventiende-eeuwse tuinen, beklim de torens en volg de spannende Ridderroute. Leuk weetje: in de zeventiende eeuw woonde schrijver P.C. Hooft in het kasteel. Ervaren hoe het is om door een militair fort te dwalen? Vaar dan naar Forteiland Pampus in het IJsselmeer, waar de Vecht in uitstroomt. Maar loop eerst even door de straatjes van het kleine, pittoreske centrum en geniet van een kopje koffie op een van de terrassen bij het oude sluizencomplex.

De Vecht per boot

Verken de Vecht per boot! Vanaf het water heb je vaak het mooiste zicht op de landgoederen en hun fraaie huizen. In Maarssen zorgt Rederij Stichtse Vecht met haar vloot voor een onvergetelijke ervaring op het water van de Vecht of de Loosdrechtse Plassen. Of vaar over de Vecht in een authentieke salonboot van Rederij De Kampioen in Nieuwersluis. Zij hebben ook een budgetvaartocht. Liever een rondvaart aan het uiteinde van de Vecht? Stap dan in Weesp aan boord van een Hollands passagiersschip van Partyrederij Tisset en vaar mee langs forten, kastelen en fraaie tuinen. Check wel van tevoren de vaartijden, want niet alle boten varen in de winter.

Ook leuk

Foto 2. Maarssen-Dorp aan de Vecht. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 3. Een kijkje richting Korenmolen De Hoop in Loenen. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 4. Wie fietst of wandelt langs de Vecht komt over mooie weggetjes. Foto: DagjeWeg.NL © Tonny van Oosten
Foto 5. De Vecht verkennen vanuit Weesp, in een boot van Partyrederij Tisset. Foto: DagjeWeg.NL © Partyrederij Tisset

Laatst gewijzigd: 2023-09-19 13:57:18 · Gepubliceerd: 13 november 2020 - 8308

Activiteiten Museum Weesp

Nu te bezoeken

'Denkend aan Weesp' door de ogen van kunstenaars


De schilderijen, tekeningen en aquarellen in deze expositie brengen de relatie tussen de stad en het water in beeld en vertellen daarmee het verhaal van Weesp en het water.

Expositie Grensverlegger van Houten


Bezoek Museum Weesp en verwonder u over de kleurenpracht en inventiviteit waarmee Van Houten de wereld veroverde met zijn heerlijke cacao.

Weesper Porselein, door handen uit andere landen


Ontdek dit bijzondere verhaal in Museum Weesp en bewonder het prachtige Weesper porselein, een hoogtepunt van technisch en artistiek menselijk kunnen.

Activiteiten Forteiland Pampus

Nu te bezoeken

Pampus Live: het muziekfestival op Pampus


Na een succesvolle eerste editie van Pampus Live keert het muziekfestival in 2024 terug naar het enige, echte forteiland van Amsterdam: Pampus! op 26 mei is het binnen en buiten het historische...

Het Verhaal van Pampus Muiden

 
Benieuwd naar het leven van de Pampus-soldaten en hoe alles reilde en zeilde in het fort? Bewandel de belevingsroute van Het Verhaal van Pampus en je bent dichter bij de geschiedenis dan ooit.

Bezoek Markiezenhof Bergen Op Zoom


Museum het Markiezenhof en Museum Tongerlohuys bundelen hun krachten om het verhaal van het kasteel te vertellen, teruggaand tot de twaalfde eeuw.

Kom naar Pampus en leer alles over de vogels.


Leer alles over de vogels op forteiland Pampus. Elke twee weken op woensdag zijn de vogelaars er weer! Een mooie uitje voor jong en ouder.

Vanaf volgende week te bezoeken

Open Stelling +

 
Vaar met een boot naar de verschillende bunkers in het Westland tijdens !

Zaterdag openstelling met korte rondleiding


Zaterdag openstelling met korte rondleiding

Ontdek de Bunkers van Rijksdorp


Ontdek de Bunkers van Rijksdorp

Binnen enkele weken te bezoeken

Bezoek Atlantikwall Museum Noordwijk


Atlantikwall Museum Noordwijk gaat weer open. De vleermuizen zijn vrolijk uit hun winterslaap gekomen en vliegen weer uit. De tunnel is daarom weer beschikbaar voor rondleidingen vanaf 3 mei

Zaterdag openstelling met korte rondleiding


Zaterdag openstelling met korte rondleiding

Zaterdag openstelling met korte rondleiding


Zaterdag openstelling met korte rondleiding

Activiteiten Slot Zuylen

Vanaf volgende week te bezoeken

Muizenuitje Slot Zuylen: oa speurtocht, pannenkoek


Muizenuitje in meivakantie, van 30 april t/m 3 mei, met speurtocht, verhalen, muziek, pannenkoek, drankje en kleurplaat

Later dit jaar

Garden Party picknick Slot Zuylen bij Utrecht

 
Garden Party in kasteeltuin Slot Zuylen, bij Utrecht Picknick, live muziek, rondleiding door de kasteeltuin, spelletjes, kasteel bewonderen Prijs vanaf € 35, kinderen € 15 en tot 4 jaar gratis