Bekijk de iconische hoofddeksels van Beatrix op Paleis Het Loo

Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix |  
Nieuws door
Foto 1. De hoeden van voormalig koningin Beatrix zijn te zien in de tentoonstelling 'Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix'. Dit was haar hoofddeksel op Prinsjesdag 2010. Foto: Paleis Het Loo, PPE.

Meer dan honderd hoofddeksels: Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix

23 maart 2017 Toerisme Apeldoorn, Gelderland Hoe iconisch haar kapsel ook is, het zijn haar stijlvolle en vaak kunstzinnige hoofddeksels die altijd de show stelen. In de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix op Paleis Het Loo zie je meer dan honderd hoeden die Beatrix vanaf 1980 tot 2013 als koningin droeg. Een mooie bloemlezing van de stijl en van de hoogte- en dieptepunten uit het koningschap van Beatrix.

Als je hoed maar goed zit

Prinses Beatrix en haar hoeden waren onafscheidelijk in haar periode als koningin. Vanaf 1980 tot 2013 passeerden de gekste creaties de revue. Zwart en architectonisch, knalblauw met allerlei veertjes of romantisch roze met bloemen. Eigenlijk kwam ze overal mee weg. In de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix op Paleis Het Loo zijn 111 van haar hoeden te zien. Van hoed naar hoed doorloop je haar koningschap. Naast hoeden gedragen bij bijvoorbeeld Koninginnedagen, Prinsjesdagen en staatsbezoeken zijn er hoeden te zien die ze als koningin droeg tijdens een doop, begrafenis of huwelijk. Zoals fleurige de hoed die Beatrix droeg tijdens het huwelijk van toen nog prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Met goedkeuring van Beatrix zelf

Behalve alle hoeden zijn er ook foto's en filmfragmenten te zien van Beatrix als koningin in functie. De hoeden staan niet op chronologische volgorde, maar zijn gecategoriseerd op kleur, vorm en materiaal en bijzondere gebeurtenissen. Er staan geen jaartallen bij de hoeden, want veel zijn meerdere keren aangepast en opnieuw gedragen. Leuk weetje: de selectie van hoeden is gemaakt in overleg tussen Prinses Beatrix, de conservator Kostuum & Textiel van Paleis Het Loo en de ontwerpers Maarten Spruyt en Tsur Reshef.

Koop je tickets met korting

Nog geen genoeg van de Oranjes en hun nederige stulpjes? Bekijk koninklijke uitjes waar je U tegen zegt.

Liever een andere tentoonstelling bezoeken? Tip: bezoek een museum met korting.
Foto 2. Hoeden in de tentoonstelling Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix op Paleis Het Loo. Foto: T. Haartsen.
Foto 3. Hoed in de tentoonstelling Chapeaux, gedragen door Koningin Beatrix bij huwelijk van Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima in 2002. Foto: T. Haartsen.

Laatst gewijzigd: 2017-09-08 16:40:21 · Gepubliceerd: 2017-03-21 10:11:13 - 2151