Het Teylers Museum brengt Rome naar Haarlem

Het Teylers Museum | Nieuws door

Bewonder een belangrijke aquarel van Alma-Tadema in het Teylers Museum

31 maart 2017 Cultuur Haarlem, Noord-Holland Het Teylers Museum had een goede maand: op de internationale kunstbeurs TEFAF hebben zij een opvallende aquarel van niemand minder dan Lourens Alma-Tadema binnengehaald. De ruitvormige aquarel is het eerste werk van deze kunstenaar in de museumcollectie. Vanaf 28 maart is het kunstwerk te bewonderen in het museum in Haarlem. Wees er snel bij, want vanwege de lichtgevoeligheid moet het schilderij binnen twee maanden weer het donkere depot in.

Foto 1. De Tweede Schilderijenzaal. Foto: Teylers Museum

Van Rome via Friesland naar Haarlem

De Friese Lourens Alma-Tadema (1836-1912) kennen we van zijn vele historische werken waarin hij de luxe en decadentie uit het Romeinse keizerrijk verbeeldde. Marmeren zuilen, zwierige toga's en godinachtige vrouwen met bloemenkransen die dromerig in de verte staren: de klassieke oudheid was wel aan Alma-Tadema besteed. Ook op deze aquarel zien we twee mannen in Romeinse kleding die aandachtig een kunstwerk bestuderen - een beetje zoals wij hen nu bekijken. De man met snor is waarschijnlijk een bekende van de kunstenaar, namelijk Charles Dechamps (1848-1908). De man achter hem is de schilder Henry Wallis (1830-1916). Wat ze bekijken is niet te zien, maar de tekst op de achterkant doet vermoeden dat het een werk van Apelles is - een bekende kunstenaar uit de oudheid, van wie al het werk verloren is gegaan.

Tussen kunst en kunst

De aquarel hangt in de Tweede Schilderijenzaal in het Teylers Museum tussen twee andere 'kunstbeschouwende' werken: aan de ene kant zie je een kunstenaar die in de buitenlucht aan het schilderen is, aan de andere kant hangt een schilderij met daarop een man die een werk inlijst. Sowieso is het hele Haarlemse museum een bezoekje waard. Tot en met 14 mei bewonder je er het werk van Watteau.

Handig om te weten

  • De aquarel van Alma-Tadema is sowieso tot en met 1 juni 2017 te zien. Wees er dus snel bij!
  • De inmiddels afgelopen tentoonstelling over Alma-Tadema in het Fries Museum was bijzonder populair. Gelukkig hebben we de foto's nog: bekijk de mooiste kunstwerken van Alma-Tadema.
Foto 2. De Ovale Zaal in het Teylers Museum. Foto: Teylers Museum
Foto 3. De ruitvormige aquarel van Lourens Alma-Tadema. Foto: Teylers Museum

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-05-08 10:26:27 · Gepubliceerd: 2017-03-28 17:32:27 - 941