1

Bewonder de mooiste persfoto's bij World Press Photo 2017

Van aanslagen tot sportblunders: de mooiste foto's van afgelopen jaar

World Press Photo 2017 Nieuws door
Foto 1. Bewonder de mooiste foto's van de wereld. Foto: Evert Elzinga (17)

archief oud artikel 14 april 2017 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Vluchtelingen die strijden tegen de woeste golven, een paardrijder die keihard van z'n paard afvalt en een schildpad die gevangen wordt genomen: tientallen persfotografen waren afgelopen jaar precies op het goede moment op de goede plek én maakten ook nog eens een foto. En die foto's bewonder je in de jaarlijks terugkerende tentoonstelling World Press Photo 2017. Dwaal vanaf 14 april door De Nieuwe Kerk en laat je meenemen in de werelden achter de meest prachtige beelden.

Echte verhalen

De prachtige gotische Nieuwe Kerk Amsterdam vult zich met tientallen verhalen. Een reuzenpanda te midden van een verwoeste jungle. Een huilende moeder met een kind in haar armen. Tientallen mensen op een straat in Pakistan, een paar seconden na een bomaanslag. Iedere foto van de indrukwekkende World Press Photo 2017 komt opnieuw bij je binnen. Er kan er maar een de beste zijn: de winst is dit jaar voor de Turkse Burhan Ozbilici, die de dader van de aanslag op de Russische ambassadeur in Turkije vastlegde net nadat hij had geschoten. Deze foto geeft als geen ander de haat weer in de hedendaagse wereld. Dwaal langs de foto's van de 45 prijswinnaars en ga mee op reis naar werelden - die écht bestaan. Weet je op het eerste gezicht niet wat de context is van de foto? Schaf dan voor €2,- de audiotour aan, waarbij twintig fotografen een persoonlijk verhaal vertellen over hun winnende foto.

Meer dan foto's

In 1955 werd de eerste tentoonstelling van World Press Photo gehouden; ja, toen konden ze ook al foto's maken! Alle foto's van de zestig World Press Photo-winnaars, die inmiddels iconisch zijn geworden, zie je ook in De Nieuwe Kerk. Een apart onderdeel van de World Photo Press is de Digital Storytelling Contest, waarbij het niet gaat om foto's, maar om kunstwerken met bewegend beeld en/of gemaakt met internet. Op touchscreens en grote schermen zie je de projecten van de twaalf winnaars van dit jaar - waaronder de Nederlandse Yvonne Brandwijk en Stephanie Bakker. Zij brengen in beeld welke persoonlijke verhalen er schuilgaan achter de snelst groeiende steden van de wereld (Kinshasa, Lima, Yangon, Medellín en Addis Abeba).

Meer tips voor een dagje Amsterdam

  • In de Beurs van Berlage bewonder je het werk van het grootste genie dat op aarde heeft rondgelopen: Leonardo da Vinci. Bestel tickets via DagjeWeg.NL Tickets en ontvang €4,50 korting!
  • In het Joods Cultureel Kwartier zie je op het eerste gezicht niet wat er achter de muren van de prachtige gebouwen heeft afgespeeld. Bezoek onder andere het Joods Historisch Museum en het JHM Kindermuseum en leer alles over de Joodse cultuur en geschiedenis.
  • Een dagje in Amsterdam is niet compleet zonder een rondvaart door de grachten. Rederij Lovers brengt je langs de mooiste plekjes van de hoofdstad.
  • Net even anders dan een standaard koffietentje: ChiqueOLatte is een waar chocoladeparadijs. Bestel bij je kopje koffie of thee een heerlijke chocoladefondue om vers fruit in te dippen!
Foto 2. Het nieuws van afgelopen jaar in foto's. Foto: Evert Elzinga (2)
Foto 3. Nature – First Prize, Singles © Francis Pérez. Title: Caretta Caretta Trapped

Laatst gewijzigd: 2017-04-18 14:35:37 · Gepubliceerd: 14 april 2017 - 2676