Bijzondere vondst Bennies Fifties wordt tentoonstelling

Bewonder vintage Amerika in retrowinkel Bennies Fifties |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Before Marilyn: zeldzame foto's Marilyn Monroe worden expositie

12 mei 2017 Showbizz Den Haag, Zuid-Holland Astrid en Ben Franse, eigenaars van retrowinkel Bennies Fifties, tikten ruim twintig jaar geleden in Amerika per toeval een doos vol archiefmateriaal van Marilyn Monroe op de kop. De doos bleef ongeopend liggen, tot het stel tot hun verbazing in 2012 ontdekte dat er een compleet archief van het eerste modellenbureau van Marilyn in zat. In 2015 kwam het boek Before Marilyn uit. Nu is er een tentoonstelling in de maak.

Foto 1. Astrid Franse schreef samen met Michelle Morgan het boek Before Marilyn naar aanleiding van de vondsten. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Before Marilyn: de tentoonstelling

Ben Franse: "We hebben ons idee voor een tentoonstelling aangeboden aan verschillende Haagse musea, maar zonder succes. Bij één museum hadden we de papieren al getekend maar hoorden we daarna nooit meer iets van ze. Dus gaan we het nu zelf doen." Franse hoopt in november een tentoonstelling over Before Marilyn te kunnen openen, ergens in Den Haag. De precieze locatie is nu nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat er ook een documentaire in de maak is. "Ze zijn op dit moment in Amerika aan het filmen", aldus Franse.

Een bijzondere vondst

Ruim twintig jaar geleden deden Astrid en Ben Franse per toeval een geweldige vondst. De twee waren in Amerika om spullen voor hun retrowinkel Bennies Fifties in Scheveningen in te kopen, toen er iets bijzonders gebeurde. Ben Franse: "Ik kocht voor duizenden dollars jukeboxen en dergelijke bij een handelaar op toen er een man met een doos de zaak binnenkwam. Hij zei dat er oude knipsels van Marilyn Monroe in zaten die hij wilde verkopen. Ik zei tegen de handelaar dat ik die doos er bij wilde hebben en dat ik anders niets meer zou kopen. Maar ik had toen eigenlijk nog geen idee wat er precies in de doos zat." Na een vluchtige kijk in de doos zien Ben en Astrid wat krantenknipsels. In Nederland verdwijnt de doos twintig jaar lang in het archief van Bennies Fifties. Maar later blijkt het een gouden vondst te zijn.

Archief modellencarrière

In 2012, toevallig het jaar dat Marilyn Monroe vijftig jaar geleden overleed, openen ze de doos en ontdekken ze dat het een compleet archief is. De doos blijkt vol negatieven, telegrammen en brieven van Marilyn te zitten. Een schat aan kostbare informatie, vanaf haar eerste modellenklus bij Blue Book Modelling Agency als Norma Jeane tot haar latere werk voor het modellenbureau als Marilyn Monroe. Het archief is bijgehouden door Emmeline Snively, de eigenaresse van het modellenbureau. Astrid publiceerde er in 2015 een boek over met de Amerikaanse schrijfster Michelle Morgan: Before Marilyn. De bedoeling is dat de foto's en de verhalen uit het archief tot leven komen in een tentoonstelling.

Retrowinkel Bennies Fifties is een hemel op aarde voor liefhebbers van de jaren veertig, vijftig en zestig. Lees de reportage van de redactie. Tip: als je toch de winkel bezoekt, maak er dan gelijk een dagje uit in Scheveningen van!
Foto 2. Retrowinkel Bennies Fifties staat vol merchandise van Marilyn Monroe. Foto: Redactie DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2017-05-16 16:26:47 · Gepubliceerd: 2017-05-16 15:45:17 - 151