Ontmoet verzetsheld Corrie ten Boom in De Schuilplaats

Corrie ten Boomhuis / The Hiding Place |  
Reportage door
Foto 1. Onderduiken in het hartje van Haarlem. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Wie was Corrie ten Boom en wat deed ze tijdens en na de oorlog?

1 juni 2017 Geschiedenis Haarlem, Noord-Holland Het Corrie ten Boomhuis is wereldberoemd en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers. Niet gek, want de bewoners van dit huis in hartje Haarlem, familie Ten Boom, boden onderdak aan honderden joden en verzetsstrijders. Uiteindelijk werden ze verraden en kwamen de meesten in concentratiekampen terecht; Corrie ten Boom (geb. 1892, ovl. 1983) werd echter wegens een foutje vrijgelaten uit het kamp en trok na de oorlog rond met het wonderlijke verhaal. De redactie van DagjeWeg.NL kreeg een rondleiding door het Corrie ten Boomhuis van directeur Frits Nieuwstraten en leerde wie Corrie ten Boom was en wat De Schuilplaats zo populair maakt.

Welkom in ons huis

Onze tour door het Corrie ten Boomhuis begint in de woonkamer, een knusse kamer ingericht in de jaren veertig-stijl. Donkere houten meubels zijn bekleed met een kleurig patroontje, er staan ouderwetse schemerlampen en veel planten sieren de vensterbank. Vooral het grote aantal stoelen en de foto's aan de muur vallen op: het geeft aan hoeveel mensen hier hun onderdak vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. "In totaal zijn er honderden mensen in dit huis geweest", vertelt Frits, "sommigen maar voor een paar uur. Dan schoren ze snel hun baard eraf en blondeerden ze hun haar, om met een nieuwe identiteit weer de straat op te gaan."

Als er iemand aanbelt

Frits vertelt het verhaal over de christelijke familie Ten Boom, dat begon met 'opa' Willem ten Boom die in 1837 de horlogerie Ten Boom startte. Aan de hand van de portretten aan de muur leren we de familie van dit huis kennen, waaronder vader Casper, dochters Betsie en Corrie, tante Jans en neef Peter. "Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, begon de familie zich te bemoeien met het verzet - en vanaf 1943 werden er echt onderduikers in huis geno-". De deurbel onderbreekt Frits' verhaal. Er staat een buitenlandse vrouw voor de deur die vraagt of ze naar binnen mag. "De volgende rondleiding begint om 10:00 uur!" maakt Frits haar duidelijk door de intercom. "Wel handig dat die intercom hier boven zit, anders moet je steeds de trap op en af", grapt hij. Dan gaat hij verder en vertelt over de gelovige familie Ten Boom en de harmonie in het huis. "Het was hier altijd gezellig. Er werd vaak hard gezongen bij het orgel, samen met de gasten - psalmen en joodse gezangen - en ze aten vaak met z'n allen aan tafel. Als er opeens iemand voor de deur stond en er dreigde gevaar, hadden de onderduikers een evacuatieplan en moesten ze zo snel mogelijk De Schuilplaats in zien te komen. Alle borden moesten van tafel en de stoelen werden weggezet. Als er nu bijvoorbeeld schoolklassen langskomen, vinden de kinderen het heel leuk om dat te oefenen!"

47 uur met 6 mensen in een klein donker hokje

De Schuilplaats is een ruimte achter een verborgen wand in een kamertje boven, de volgende locatie van onze rondleiding. We zien een groot gat in de muur waar je nu doorheen kunt stappen; in de Tweede Wereldoorlog moesten de onderduikers echter door een klein luik onder in de kast in De Schuilplaats zien te kruipen. Wij stappen voor het gemak door het grote gat in het hokje, dat niet groter is dan twee vierkante meter. Hoe bijzonder dat hier mensen zich verstopten terwijl de nazi's door het huis liepen! Het behang aan de muur is hier en daar afgebladderd. Frits: "Veel Amerikanen plukken een stukje behang van de muur. Wat ze niet weten, is dat dit al het vierde behangetje is - en dus helemaal niet van tijdens de Tweede Wereldoorlog!" Frits: "Op 28 februari 1944 vielen de nazi's het huis binnen. Het is niet helemaal bekend hoe ze zijn verraden." Er werden 36 mensen gearresteerd, waaronder Corrie en haar zus Betsie. Zij werden gedeporteerd naar het concentratiekamp Ravensbrück. De zes onderduikers achter de valse wand werden echter niet gevonden. "Na ruim 47 uur in die ruimte te hebben gezeten, werden de mensen bevrijd door 'goede' politieagenten."

De gruwelijke oorlog

We lopen verder naar boven, een verdieping waar expositieruimtes zijn ingericht. Sierlijke letters op de vloer geven aan welke kamers dit waren; de vele kleine kamertjes zijn inmiddels tot één ruimte gemaakt. In vitrines zien we foto's en krantenartikelen en er liggen stukken zeep, blikken en een ouderwetse koffiemolen. Ook een rood vlaggetje met het hakenkruis heeft een plek gekregen. "In deze ruimte geven we een algemeen beeld van de Tweede Wereldoorlog", vertelt Frits. De ruimte ernaast krijgen we een beeld van de doorgangs- en concentratiekampen. Met rode cijfers op een grote getekende kaart op de muur staat aangegeven hoeveel joden er zijn vermoord per Europees land - variërend van bijna tweeduizend in Luxemburg tot drie miljoen in Polen. De foto's aan de muur, de meeste uit de verfilming van De Schuilplaats, laten zien hoe verschrikkelijk het was in de concentratiekampen. Corries zus Betsie heeft de oorlog niet overleefd; Corrie werd, vanwege een foutje in de administratie, vrijgelaten.

'Er is geen put zo diep, of Gods hand reikt dieper'

In het concentratiekamp bleven Betsie en Corrie geloven in God en vertelden ze hun medegevangenen over de liefde van Jezus. Betsie overleed in het kamp; na de oorlog is Corrie de wereld rondgetrokken met het evangelie. In ruim dertig jaar bezocht ze zestig landen! In het laatste gedeelte op de bovenverdieping staat de geruite koffer die ze altijd bij haar droeg, een kist met boekjes die ze heeft geschreven en allerlei foto's aan de muur. Op één foto staat ze naast een indiaan met zelf ook een tooi op haar hoofd. De kern van haar boodschap: Er is geen put zo diep, of Gods hand reikt dieper en God zal ons de liefde geven om onze vijanden te vergeven. En dat is wat ook het Corrie ten Boomhuis wil meegeven. Frits: "We zijn geen museum, we hoeven geen honderden bezoekers per dag zoals het Anne Frankhuis. Waar het ons om gaat, is dat de bezoeker iets meekrijgt van Corries boodschap."

Handig om te weten over het Corrie ten Boomhuis

 • Iedere dag worden meerdere rondleidingen gegeven in het Nederlands en in het Engels. Een lijst aan de deur geeft de tijden van die dag aan. Kom vroeg van tevoren naar het Corrie ten Boomhuis om zeker te zijn van een plekje; er kan per rondleiding een beperkt aantal mensen mee. Tot vijf dagen voor de datum van je bezoek het mogelijk om een plaats te reserveren.
 • Er is geen vaste toegangsprijs; voor een reservering vraagt het Corrie ten Boomhuis een vrijwillige bijdrage van ongeveer € 2,50 per persoon, die je aan het einde van de tour in de 'blessingbox' kunt stoppen.
 • Het huis is helaas slecht toegankelijk voor mindervaliden, vanwege de vele trappen.
 • Het is verboden te fotograferen in het Corrie ten Boomhuis.
 • Bekijk de hele geschiedenis van de familie Ten Boom op de website van het Corrie ten Boomhuis.
 • In de boekenkamer kun je boekjes, films, dvd's, boekenleggers en andere Corrie ten Boom gerelateerde spullen kopen.

Andere uitjes over het christelijk geloof

 • De Ark van Noach, ook wel de VerhalenArk, vaart de wereld rond. Op dit Bijbelse schip leer je de verhalen van Adam en Eva tot en met Jezus;
 • Op een zolderkamer in het hartje van Amsterdam zit een complete kerk verstopt: Museum Ons' Lieve Heer op Solder;
 • In het Statenbijbelmuseum in Leerdam bewonder je 450 jaar aan bijbels en leer je alles over de invloed van de Bijbel op de Nederlandse taal en cultuur;
 • Museum Catharijneconvent in Utrecht is gevestigd in een middeleeuws klooster en laat het verleden en het heden van het christendom zien;
 • In Museumpark Orientalis in Nijmegen ervaar je hoe het leven was in de tijd van de Bijbel. Loop door het Joodse dorp, het Arabische dorp en de Romeinse straat en beleef de culturen en religie!
Foto 2. De schuilplaats. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 3. Door dit gat kropen de onderduikers in de geheime kast. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 4. De woonkamer waar het altijd gezellig was. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 5. De Bijbel ligt open op het dressoir. Foto: Redactie DagjeWeg.NL
Foto 6. Na de Tweede Wereldoorlog trok Corrie ten Boom over de hele wereld met het evangelie. Foto: Redactie DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2020-01-29 12:25:11 · Gepubliceerd: 2017-05-31 11:01:21 - 9351