Dat wordt samen zwijmelen in deze romantische musea

Tips voor een romantisch dagje uit |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Heb je een date? Ga naar een museum!

22 juni 2020 Cultuur Landelijk Samen iets drinken is te standaard en in de bioscoop kun je niets tegen elkaar zeggen zonder dat je achterbuurman 'ssst!' in je nek sist. Bezoek eens een museum voor een romantisch dagje uit! Musea zijn vaak prachtige en bijzondere gebouwen vol romantische, meeslepende verhalen. Samen mijmeren over kunst en het leven, of juist samen iets afkraken. Een lekker originele en culturele date!

Foto 1. Het romantische Teylers Museum is het oudste museum van Nederland. Foto: DagjeWeg.NL, Eline Visscher.

Rijksmuseum Amsterdam

AMSTERDAM - Een klassieker in Nederland: het Rijksmuseum. Hier moet je geweest zijn en als je er nog nooit bent geweest, staat het vast en zeker op je verlanglijstje. Behalve het indrukwekkende De Nachtwacht van Rembrandt heb je hier natuurlijk nog veel meer prachtige blikvangers. Altijd leuk om het ijs te breken: kijken op wie al die oude gezichten op de schilderijen lijken. Kom je zomaar ineens een leraar van vroeger of een Hollywoodacteur in een kunstwerk tegen.

Groninger Museum

GRONINGEN - Het is een beetje een apart gebouw - standje je houdt ervan of je vindt het vreselijk - maar opvallen doet het Groninger Museum zeker. Schijn bedriegt: het museum ziet er nogal modern uit, maar de tentoonstellingen zijn ontzettend divers. Je komt er dus ook klassieke kunstwerken tegen. Het gebouw staat in het water (!) tegenover Station Groningen; een rijksmonument en een kunstwerk op zich. De stationshal zit vol ouderwetse elementen en je kunt er samen onder een versierd plafond op een bankje zitten: aanrader.

Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - Voor wie wel eens een boek van Dan Brown gelezen heeft, voelt het Rijksmuseum van Oudheden als thuiskomen. Het heeft alles in zich om genoemd te worden als locatie in een spannend avontuur van Robert Langdon. Mummies, stoere Romeinen en slimme Grieken, mysterieuze schatten, een imposante aankomsthal. Het is het archeologische hart van Nederland en zit boordevol mooie verhalen om samen te ontdekken.

Teylers Museum

HAARLEM - Het oudste museum van Nederland: Teylers Museum. Vernoemd naar vermogende Haarlemse laken- en zijdefabrikant uit de achttiende eeuw, Pieter Teyler van der Hulst. Al sinds 1784 richt het museum zich op alles wat een mens kan verwonderen. Kunst, wetenschap, geschiedenis. Boekenwurmen opgelet: het museum heeft een uitzonderlijke bibliotheek met honderden exemplaren. Ook leuk: tot en met 2020 kun je Teylers lab ervaren zoals het rond 1910 was.

Huis Doorn

DOORN - Tijdens de Eerste Wereldoorlog vluchtte de Duitse keizer Wilhelm II naar Nederland. Hier vond hij een nieuw thuis, waar hij zijn hofhouding in (voor hem) miniatuur voortzette. Tegenwoordig is dit Museum Huis Doorn! Het keizerlijk interieur is nog intact. Weelderige vertrekken, een super-de-luxe interieur en een gigantisch mooi park in Engelse stijl. Wandel hier door de kleurrijke naaldbomentuin en bewonder de romantische rozentuin. In het museum ontdek je meer over WWI en de positie van Nederland in die tijd.

Meer romantische musea

  • Het Airborne Museum in Oosterbeek was in de Tweede Wereldoorlog het Britse hoofdkwartier. Ook kun je in het gebouw high tea'en, net als de Britse soldaten toen deden;
  • Een schilderij waar je zelf een compleet tragisch liefdesverhaal bij kunt verzinnen: het Meisje met de parel van Vermeer. Bekijk het samen in het Mauritshuis in Den Haag; een pareltje op zich;
  • Liefde is blind; je bent vooral hartstikke blind voor elkaars microben. Hoeveel onzichtbare beestjes kruipen er over jouw lijf? Test het bij de Kiss-o-Meter in Micropia in Amsterdam;
  • Als koninklijk stel door de dromerige tuinen en luxueuze stallen van Paleis Het Loo in Apeldoorn huppelen.
Foto 2. Bekijk samen schilderijen in de Eregalerij in Rijksmuseum Amsterdam. Foto: Rijksmuseum © Erik Smits.

Laatst gewijzigd: 2021-07-27 15:16:35 · Gepubliceerd: 2017-06-07 14:03:43 - 6751