Gratis op station Leiden: Museum van Floortje van Floortje Dessing

Bekijk Floortje's favoriete voorwerpen uit Oceanië

Museum Volkenkunde in Leiden Nieuws door
Foto 1. Alle voorwerpen in het Museum van Floortje zijn door haarzelf geselecteerd uit het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Foto: Nationaal Museum van Wereldculturen.

archief oud artikel 24 juni 2017 Opmerkelijk Leiden, Zuid-Holland Treinreizigers van en naar station Leiden Centraal opgelet: tot en met 23 juli geniet je gratis van het Museum van Floortje. Uit het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) selecteerde televisiepresentatrice Floortje Dessing een aantal bijzondere voorwerpen en sieraden uit Oceanië. Voor programma's als Floortje Naar Het Einde Van De Wereld reisde ze de hele wereld over. Het eilandleven in de Stille Zuidzee maakte daarbij de meeste indruk. Het mini-museum van Floortje is de aftrap van een reeks mini-musea in wachtruimtes op perrons door het hele land, georganiseerd door het NMVW: de verzamelnaam van Het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Een stukje Oceanië op Leiden Centraal

Het idee om de mini-musea op stations te openen ontstond doordat het NMVW een gigantisch depot heeft met zo'n 400.000 voorwerpen die nu achter slot en grendel liggen te verstoffen. Dat is natuurlijk zonde. "Omdat het onmogelijk is om al die voorwerpen in het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde te tonen zochten we naar een manier om een groot publiek met de voorwerpen in contact te brengen", vertelt Karin van den Wijngaard van het NMVW. Zo ontstond het idee van een mini-museum. De reislustige Floortje Dessing bleek een geschikte deelnemer om het project af te trappen met het Museum van Floortje waarin tientallen voorwerpen uit Oceanië worden tentoongesteld. Ze koos bijzondere voorwerpen die een grote rol spelen in het eilandleven van de Oceaniërs. Dit varieert van praktische gereedschappen zoals vis- en kookgerei tot de meest creatieve sieraden gemaakt van schelpen. Bewonder haar schatkamertje in de wachtruimte op perron 8/9b van station Leiden.

BN'ers openen mini-museum

Floortje is niet de enige BN'er die een mini-museum opent. Vanaf 27 juli geeft ze het stokje door aan de Surinaamse zanger Kenny B die je op station Arnhem een inkijkje geeft in zijn Surinaamse roots en muziekcultuur. Tot en met 20 augustus bewonder je hier bijzondere muziekinstrumenten en objecten die Kenny B herinneren aan zijn jeugd in Suriname. Voetballer Soufiane Touzani neemt je van 24 augustus tot en met 24 september mee naar de sportwereld op station Utrecht. Het Museum van Soufiane toont bijvoorbeeld sportshirts en objecten van beroemde sportclubs en –teams als Orlando Pirates, de oudste voetbalclub van Zuid Afrika. Ook Filemon Wesselink opent een mini-museum: hij zocht in het depot naar onderwerpen over vruchtbaarheid. Filemon's collectie is 28 september tot en met 22 oktober te bezoeken op station Zwolle. Hekkensluiter is kok en schrijfster Yvette van Boven. Zij toont een collectie in Het Tropenmuseum die, hoe kan het ook anders, alles met eten te maken heeft. Potten, borden, lepels en allerlei bijzonder kookgerei geven je een bijzondere kijk in de wereldkeukens.

Video: Floortje snuffelt rond in geheime depot

Foto 2. Floortje Dessing is razend enthousiast over haar nieuwe mini-museum op Leiden Centraal. Foto: Nationaal Museum van Wereldculturen.

Laatst gewijzigd: 2017-10-27 16:18:01 · Gepubliceerd: 24 juni 2017 - 2025