Tina is 50 jaar! Vier het mee in het Nederlands Stripmuseum

Meidenblad Tina is 50 jaar! (Voel jij je ook al zo oud?)

Tentoonstelling Tina 50 Jaar Nieuws door
Foto 1. Zo begon de Tina! Links de allereerste cover uit 1967, helemaal rechts die uit 1986. In het midden de Tina in de stijl van nu, een nummer uit 2016. Foto's: Tina, Sanoma Media.

archief oud artikel 1 juli 2017 Toerisme Groningen, Groningen Vroeger stond de Tina vol getoupeerde kapsels, gebreide kabeltruien en lekker lange stripverhalen. Tegenwoordig vind je vooral korte karikaturen en hippe tips (over boys en crushes enzo) in het blad terug. Ja jongens, de Tina bestaat ├ęcht alweer 50 jaar... Het Nederlands Stripmuseum neemt je in de tentoonstelling Tina 50 Jaar mee door Tina's tijdlijn: vanaf het eerste nummer in de jaren zestig tot het magazine van nu.

Hoera, Tina is 50 jaar!

O wat een nostalgie! Tina en Debbie, de avonturen van Noortje, Suus & Sas... En natuurlijk de 'O jee! Wat nou?' rubriek, waar meiden hun prangende vragen stelden aan Tina. Denk aan: help ik vind een jongen leuk, help ik krijg een beugel. Ook al kennen we de Tina nu vooral als meidenmagazine, het blad begon in 1967 als een blad vol stripverhalen. Jan-Willem de Vries van het Nederlands Stripmuseum stelde de tentoonstelling Tina 50 Jaar samen. "In de tentoonstelling laten we per decennium zien hoe het blad eruit zag. Welke artikeltjes je toen tegenkwam, welke onderwerpen belangrijk waren. Vroeger lag de nadruk vooral op de strips. Die staan er nog steeds wel in, maar wel minder. Langzaamaan zijn de informatieve artikelen er steeds meer ingeslopen." Dat zie je op de covers ook terug. Op de eerste covers komen de stripverhalen veel naar voren, op die laatste cover zijn het vooral bekende Nederlanders.

Doorloop de tijdlijn van Tina

Tina zelf heeft door de jaren heen ook een behoorlijke make-over gekregen. Jan-Willem: "Heel lang heeft de Tina realistische strips gehad. Maar tegenwoordig zie je vooral karikaturale strips zoals Suus & Sas. Dat hoort een beetje bij de tijd waar we in leven: in kranten hebben we ook geen lange vervolgverhalen meer, maar snelle stripjes met karikaturen." Ook qua mode doet Tina lekker mee. De sjaaltjes en slobberige truien van vroeger hebben plaatsgemaakt voor hippe shirtjes en stripfiguur Noortje is tegenwoordig aan het vloggen en de smartphones geslagen. Dit soort ontwikkelingen zie je terug in de tentoonstelling in de vorm van originele striptekeningen en alle covers van de Tina. Vanaf het allereerste nummer in 1967 tot de Tina van nu. Leuk weetje: zelfs nu worden de strips nog steeds met de hand getekend. "Maar ze worden wel met de computer ingekleurd", vertelt Jan-Willem. Bezoekers kunnen in de tentoonstelling ook zelf creabea aan de slag: teken je eigen Tina of maak een Suus & Sas knutsel.

Nog meer nostalgie

Deze nostalgische uitstapjes vind je misschien ook interessant:
Foto 2. De make-over van Tina. Links: Tina en Debbie uit 1985. Tekeningen Purita Campos, tekst Andries Brandt. Rechts: Tina en haar vrienden in 2017. Tekeningen Ruben Montoya, tekst Jan Vriends. Foto's: Tina, Sanoma Media.
Foto 3. Een klassieker uit de Tina: Noortje. Links Noortje uit 1999. Tekeningen Jan Steeman, tekst Patty Klein. Rechts Noortje uit 2017. Tekeningen Lucas Steeman, tekst Patty Klein. Foto's: Tina, Sanoma Media.
Foto 4. De covers van de Tina. Links: 1990. Rechts: 2009. Foto's: Tina, Sanoma Media.

Laatst gewijzigd: 2017-08-14 17:26:45 · Gepubliceerd: 2017-06-30 15:36:49 - 2170