1

Nu in Beurs van Berlage: PopArt van Andy Warhol

Bewonder apen, colaflessen en koningin Beatrix in Amsterdam

The Prints of Andy Warhol and other PopArtists Nieuws door
Foto 1. Links: Queen Beatrix, Andy Warhol. Rechts: Velvet Underground, Andy Warhol. Photo credit: Carol Winkel

archief oud artikel 2 juli 2017 Cultuur Amsterdam, Noord-Holland Wat heeft Marilyn Monroe gemeen met een blik tomatensoep? Beiden waren het onderwerpen van wereldberoemde PopArt-kunstenaar Andy Warhol. Deze zomer bewonder je meer dan honderd van de kleurige zeefdrukken van Warhol en andere PopArt-kunstenaars in de Beurs van Berlage tijdens The Prints of Andy Warhol and other PopArtists. Bekijk een blauw-met-roze-gekleurde koningin Beatrix, de stripverhalen van Roy Lichtenstein en natuurlijk de bekende Marilyn Monroe in tientallen kleurtjes. "De tentoonstelling is fantastisch opgezet", weet Amber Endres, een van de organisatoren van de expositie, te vertellen. "De ruimte is zâ geschilderd dat de werken uit de muur knallen!"

Andy Warhol: van Marilyn tot Beatrix

Andy Warhol (1928 - 1987) was een van de bekendste vertegenwoordigers van de kunststroming PopArt in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. The Prints of Andy Warhol and other PopArtists toont meer dan honderd zeefdrukken, albumcovers en bijvoorbeeld tijdschriftenpagina's van zijn hand. Zo kom je heel wat Marilyn Monroe's tegen, net als de banaan op de albumcover van Velvet Underground en de orang-oetan. "Ook bekend zijn de werken die hij maakte van koningin Beatrix; daarvan hangen er tien in de Beurs van Berlage", vertelt Amber. "Die vind ik persoonlijk het mooist, een echte eyecatcher! Er waren in die tijd vier koninginnen ter wereld die hij interessant vond en voor zijn kunst wilde gebruiken. Van allemaal hangt er iets in de Beurs van Berlage, dat is echt heel cool." Naast werk van Andy Warhol kom je ook de zeefdrukken van Roy Lichtenstein (je weet wel, van de strips met kreten in CAPSLOCK) en Keith Haring tegen. Amber: "Ik denk dat bezoekers echt hun ogen uitkijken!"

Kunst voor iedereen

Op de tentoonstelling in de Beurs van Berlage ontdek je ook hoe Warhol te werk ging. In een ruimte zie je hoe zeefdrukken worden gemaakt en bewonder je foto's van zijn atelier in New York, The Factory. Dit maakt het ook leuk voor de kids. "Kunst is vaak saai voor kinderen, maar in dit geval is het voor hen ook leuk om naartoe te gaan", vertelt Amber. "Er is ook een photobooth waar je foto's kunt laten maken in de Marilyn Monroe-stijl." Vind je het mooi wat je tegenkomt? Gelukkig is PopArt niet alleen voor de elite bedoeld en kun je leuke kunstwerkjes en souvenirtjes kopen in de shop.

Wat is PopArt?

PopArt is afgeleid van Popular Art, een kunststroming die in de jaren zestig ontstond in Amerika en Engeland. Waar voorheen kunst vooral iets was voor de elite, was PopArt toegankelijk voor de hele samenleving. Geen statige portretten van mensen die je niet kent, maar kleurige posters van bekende acteurs en alledaagse voorwerpen zoals soepblikken en frisdrank. Zeefdruk was de techniek die het meest werd gebruikt; deze prints maakten massaproductie mogelijk. PopArt heeft over het algemeen nauwelijks een diepere boodschap. Zoals Andy Warhol zelf zei: "If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There’s nothing behind it."

Uitjes in Amsterdam

Kijk eens verder dan het Rijksmuseum en breng een bezoekje aan deze bijzondere uitstapjes in Amsterdam!
  • Bewonder iconische werken uit de moderne kunstwereld in het Moco Museum;
  • Maak kennis met Rembrandt en zijn werk in het Rembrandthuis;
  • Duik in de tropen in het prachtige Tropenmuseum;
  • Ontdek kunst van 'outsiders', mensen met bijvoorbeeld een psychische beperking, in het Outsider Art Museum.
Foto 2. Links: Orang Utang, Andy Warhol. Rechts: The Melody, Roy Lichtenstein. Photo credit: Carol Winkel
Foto 3. CRAK!, Roy Lichtenstein. Photo credit: Carol Winkel

Laatst gewijzigd: 2017-07-11 14:47:16 · Gepubliceerd: 2 juli 2017 - 1258