Bah! Stapel olifantenpoep tijdens de Viespeukenweek

Word voor één dag helemaal smerig in Dierenrijk

Viespeukenweek Nieuws door
Foto 1. Brrr, olifantenpoep! Foto: Dierenrijk

archief oud artikel 13 juli 2017 Natuur Nuenen, Noord-Brabant Torens bouwen van olifantenpoep, spugen als een lama en rollen als een mestkever. Tijdens de Viespeukenweek in Dierenrijk opent er een smerige én leerzame wereld voor kinderen. Doe tussen 15 en 22 juli mee met de meest ranzige activiteiten en leer van alles over hoe dieren hun behoeftes doen. Welke poep hoort bij welk dier, hoe ruikt olifantenpoep en is insectenpaté lekker? Lisette Kars van Dierenrijk: "Kinderen mogen voor één dag gewoon he-le-maal vies worden. Ons advies: trek oude kleren aan!"

Week vol stinkende, smerige activiteiten

Dierenrijk staat een week lang in het teken van poep, mest, spuug en stank. Tijdens de Viespeukenweek schuif je iedere dag doorlopend aan bij de meest smerige activiteiten. Zoals olifantendrollen stapelen! "Het idee hiervan is om een zo hoog mogelijke stapel te bouwen van olifantenpoep", legt Lisette uit. "Dat moet binnen een bepaalde tijd en aan het eind moet de toren tien seconden blijven staan." Terwijl je in de poep aan het wroeten bent, leer je allemaal leuke feitjes. Wist je dat een olifant wel honderd kilo per dag poept (!) en dat olifantenpoep helemaal niet stinkt? Lisette: "Die grote drollen zijn helemaal niet zo vies, want tachtig tot negentig procent bestaat uit hooi." Uiteraard speelt ook de mestkever een grote rol deze week. "Van poep van andere dieren maken mestkevers een nestkamer voor hun larven, die ze begraven onder de grond. Uit die poep groeien nieuwe mestkevertjes. We laten de kids gelukkig geen balletjes kneden van poep, dat is echt té vies. In plaats daarvan moeten ze zware ballen waar dieren mee spelen, naar een bepaalde plek rollen."

Wormpjes eten

Hoe vies durf jij te eten? Stel deze week je smaakpapillen op de proef en eet sprinkhanen, gebakken meelwormpjes en insectenpaté. Brr! Verder is er het grote verteringsstelselspel waarin je raadt welke poep bij welk dier hoort. "Het is een leuke aangelegenheid om vies te zijn en tegelijk dingen te leren", vertelt Lisette. "Professor Poets en Dokter Doek lopen in de dierentuin rond met keukenpapier, een doekje en een spuitbus om de kinderen weer een beetje schoon te maken. Toch zou ik aanraden om oude kleren aan te trekken." Overigens is de Viespeukenweek niet alleen gericht op kinderen. Lisette: "Als jij het leuk vindt om olifantenpoep te stapelen, daag ik je uit!"

Dit vind je vast ook leuk

Foto 2. Durf jij de insecten te eten? Foto: Dierenrijk

Laatst gewijzigd: 2017-07-13 11:31:47 · Gepubliceerd: 2017-07-11 14:54:34 - 1420