Zomer in het museum

Volg een speurtocht, ga naar de bios of kom knutselen

Bezoek een museum in de zomervakantie Redactioneel door
Foto 1. Maak je eigen stop-motion filmpje met Buurman & Buurman. Foto: Museum van de 20e Eeuw

archief oud artikel 20 juli 2018 Cultuur Landelijk Tijdens de zomervakantie thuis zitten? Nee joh, er wachten tientallen musea met toffe zomeractiviteiten op je! Wat dacht je van kliederen met verf in het Mondriaanhuis, speuren in het Rijksmuseum (van Oudheden) of naar de bioscoop met Buurman & Buurman? En vergeet niet om een kaartje naar je oma te sturen vanuit COMM!

Schilderen als Mondriaan

AMERSFOORT - Piet Mondriaan met zijn rode, gele en blauwe vlakken is wereldberoemd. Zijn geboortehuis staat in Amersfoort en is tegenwoordig een museum: het Mondriaanhuis. Dit museum toont niet alleen bijzondere kunst in De Stijl, maar heeft ook een spannend Doe-het-zelf-atelier voor kinderen. Hier worden in de vakantie kinderworkshops gegeven, bijvoorbeeld 'Mondriaanservies schilderen' of 'Mondriaanplacemat maken'. Hartstikke leuk én gratis bij een museumbezoekje.

Groeten uit COMM

DEN HAAG - In COMM - Museum voor Communicatie hangt een zomers sfeertje. In de Newsroom leer je allerlei leuke weetjes over communicatie op het strand en de expositie 'Groeten uit...', over de welbekende ansichtkaart, brengt je helemaal in de vakantiestemming. Leer waar de kaarten met deze bekende woorden vandaan komt en verstuur zelf ook een kaartje. Warm gekregen? Er is een zomerse ruimte met airco waar je lekker kunt loungen op opblaasspeelgoed! COMM is in zomerse sferen van 14 juli tot en met 26 augustus 2018.

Klussen met Buurman & Buurman

HOORN - A je to! De klunzige en kneuterige buren uit Buurman & Buurman staan dit jaar centraal in het Museum van de 20e Eeuw. Bezoek de tentoonstelling A Je To en ga uitsluitend naar de buren van het museum; Cinema Oostereiland (om over een goede buur te spreken...). Hier kun je de nieuwste bioscoopfilm van de twee klussers zien: Buurman & Buurman hebben een nieuw huis. Een echt nostalgisch dagje dus! Het museum en de bioscoop zijn allebei te vinden in de voormalige gevangenis De Krententuin. Een combinatiebezoek van het museum en de bioscoop is mogelijk van 7 juli tot en met 2 september 2018.

Houd de dief in het Rijksmuseum van Oudheden

LEIDEN - O nee, er zijn dieven in het Rijksmuseum van Oudheden deze zomer! Ze willen een beroemd speurwerk roven. Professor Aardewerk roept jou als kleine speurneus op om hem te helpen met het tegenhouden van de dief. Volg de speurroute 'Kunstdetective'; ontcijfer vingerafdrukken, kraak hiërogliefencodes en neem Griekse beelden onder de loep. Kom jij erachter wie de verdachte is? De route is te volgen van 7 juli tot en met 8 augustus 2018.

Speuren in het Rijks

AMSTERDAM - Ook in het Rijksmuseum mag je gaan speuren. Dit bekende museum biedt in de zomer van 2018 een Escape Game waarbij jij en je groepsgenoten uitgedaagd worden om een geheime formule uit een eeuwenoud boek veilig te stellen. Ga op zoek naar aanwijzingen op de 8747 kunstschatten in het imposante museum. Leuk, want zo passeer je heel wat bijzondere kunstpareltjes uit de Nederlandse geschiedenis. Het Rijksmuseum heeft de Escape Game ontwikkeld samen met Magus Cagliostro, één van de bekendste magiërs van Israël en scenarist Luuk van Bemmelen, bekend van de films Soof en Dik Trom en televisieserie Penoza. De game is de hele zomer van 2018 te spelen.

Knutselen in NEMO

AMSTERDAM - Een van de leukste musea in Nederland is NEMO Science Museum - en niet alleen vanwege het fantastische dakterras waar je heerlijk kunt zonnen. In de Familiewerkplaats van dit museum ga je deze zomer aan de slag met machines. Bouw je eigen grijparm of machine met katrollen of tandwielen en geef een slinger aan de megamachine in de werkplaats. Tip: iedere dag kun je chillen op het dak, maar op donderdag zorgen leden van het Conservatorium van Amsterdam voor live muziek. De Familiewerkplaats is geopend van 7 juli tot en met 2 september.

Foto 2. Ben jij een echte speurneus? Foto: Rijksmuseum van Oudheden © Ilona Hartensveld
Foto 3. Ontdek allerlei machines in de Familiewerkplaats! Foto: NEMO © DigiDaan

Laatst gewijzigd: 2018-07-18 15:38:47 · Gepubliceerd: 20 juli 2018 - 359