Wetenschappers in de dop: word nog slimmer in NEMO!

Dagje uit NEMO Science Museum |  deel via WhatsApp | Reportage door

Fop je hersenen en experimenteer erop los in het NEMO Science Center

18 juli 2017 Toerisme Amsterdam, Noord-Holland Alles om je heen is techniek. Dat voel, zie en ruik je zodra je het Nemo Science Museum in Amsterdam binnenwandelt. Leer hoe je een kettingreactie veroorzaakt met knallende ballonnen, vallende bakstenen en een fles cola (!) en leg je hand op een bol met gas om bliksem aan te raken. Wij maakten kennis met dit spectaculaire kindermuseum. Wat ons betreft een heerlijke plek om naartoe te gaan op een regenachtig dagje in de zomervakantie, want NEMO is leuk voor kinderen én ouders!

Foto 1. Raak jij de bliksem aan? Foto: DagjeWeg.NL.

Ga in je eigen zeepbel staan

Op de begane grond van het NEMO Science Museum is het een geroezemoes, gejoel en gejuich van jewelste. Overal om ons heen rennen kinderen enthousiast van de ene uitvinding naar de andere. Populair is de reuzebellenblaas, een klassieker die het al jarenlang goed doet in het NEMO Science Museum. Aan de lopende band staan er kinderen in een zeepbel die ze vervolgens uit elkaar laten spatten. Aan de vloeistoftafel ontdekken we hoe er verschillende patronen in een vloeistof ontstaan die onvoorspelbaar zijn en we voelen hoe het is om op een spijkerstoel te zitten. Zit dit beter dan een stoel met metalen bobbels? Verrassend genoeg wel! En dát heeft weer te maken met dat je gewicht mooi verdeeld wordt over de koppen van spijkers. Bij de ballenstoel is de druk per bal veel groter, dus dat zit minder lekker.

Iets met bakstenen en een kettingreactie

Een medewerker is druk in de weer om een heel circuit klaar te zetten met dominostenen, een omgekeerde fiets, een speelgoedvrachtwagen, lege flessen, touwen, kabels, ballen en bakstenen. Middenin het spektakel wacht een opvallende geel-oranje raket om straks de lucht in te worden geschoten. "We gaan een kettingreactie veroorzaken", roept de medewerker door de microfoon. Van alle kanten stuiven kinderen op de tribune af om te kijken naar de interactieve voorstelling over actie-reactie en oorzaak en gevolg. Het eerste blokje wordt omgegooid en dan gebeurt er van alles: een bureaustoel gaat rijden, een bal rolt door een ingewikkeld buizensysteem, een fietswiel beweegt, blokjes vallen om, objecten worden opgetakeld en uiteindelijk schiet de raket met een zachte plof de lucht in gevolgd door luid geklap en gejuich.

Bestuur een robotarm in het Technicum

Ook op de tweede verdieping van het NEMO Science Museum is in het Technicum de belangstelling groot. Een groepje jongens probeert een overstroming te voorkomen door zandzakken op een tactische manier neer te leggen. Even verderop maakt iemand een polyhedron. Een wat? Het ziet eruit als een 3D-object met heel veel verschillende vlakken. We besturen een robotarm en sturen pakketjes de wereld rond. In het waterrijk lopen kinderen af en aan om groene energie op te wekken door een stuwdam te bouwen.

Bewonder Amsterdam vanaf het NEMO Zomerdak

Het dakterras van NEMO biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omliggende gebouwen zoals het Scheepvaartmuseum en het Conservatorium van Amsterdam. Tip: het NEMO Zomerdak en het bijbehorende restaurant kun je ook los van het museum bezoeken, leuk voor een lunch of kopje koffie. En je vindt er ook de gratis toegankelijke tentoonstelling 'Energica' waarin je alles leert over het opwekken van duurzame energie. Overal staan metalen sculpturen en installaties die je zelf kunt bedienen, zoals een zonnewijzer en een vlieger.

Wat is er nog meer leuk met kids in Amsterdam?

Foto 2. Bouw je eigen polyhedron. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. In het lab worden iedere dag allerlei scheikundige proefjes georganiseerd. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Ontdek hoe een magneet werkt. Foto: DagjeWeg.NL.
Vanaf het NEMO-dak heb je een uniek uitzicht over Amsterdam. Foto: DagjeWeg.NL.

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 13:22:53 · Gepubliceerd: 2017-07-17 10:39:00 - 2992