Spoffin: vier dagen theater in de straten van Amersfoort

Spoffin - Street Arts Festival Amersfoort | Nieuws door

Ontmoet indianen, stierenvechters en voetjongleurs bij Spoffin 2017

22 augustus 2017 Toerisme Amersfoort, Utrecht Woeste voetballers en sierlijke danseressen samen op een voetbalveld, een groep twintigers met indianentooien op hun hoofd en een bloedstollend stierengevecht - maar dan met een heftruck in plaats van een stier. De artiesten van Spoffin Street Arts Festival Amersfoort voeren ook dit jaar de mooiste en meest verrassende acts op in de straten van Amersfoort. Schuif vier dagen lang aan bij de shows en workshops en geniet van een feestje in de stad met een focus op Catalonië en de Balearen. Ida Bromberg van Spoffin: "De directeur van Spoffin kwam in Catalonië - Barcelona en omgeving - veel mooie theaterproducties tegen, die zowel je verstand als je gevoel aanspreken. Die ga je hier ook tegenkomen!" Lees wat je niet mag missen op Spoffin 2017.

Foto 1. Spoffin is een verrassend straatfestival in Amersfoort. Foto: voorstelling Indiaan van Hotshop - cooler dan de Warme Winkel, © Sofie Knijff

Spoffin: de aanraders

Er is zoveel te zien tijdens Spoffin, dat je wel moet kiezen. Volgens Ida is de openingsvoorstelling op vrijdagavond een feestje. "La Partida bestaat uit professionele voetballers en dansers die samen het veld betreden, waardoor er een voetbaldans ontstaat tussen woeste voetballers en sierlijke danseressen. Heel apart!" Ook de show van Animal Religion is een bijzondere, waarbij een toreador de ring betreedt - maar dan een vorkheftruck in plaats van een stier te lijf gaat. "Het leuke is dat zo'n heftruck in het Spaans ook een stier heet, 'el torro'. Die twee stangen van voren lijken op horens." Loop ook langs bij Ada Vilaró, de vrouw die 24 uur lang op een stoel zit op het grootste plein van Amersfoort, de Hof. Ida: "Ze laat alles over zich heenkomen, en dan is het heel bijzonder wat er allemaal gebeurt. Mensen komen met eten en drinken aan, een paraplu als het regent, een warme deken als het 's nachts koud is. Ze nodigt mensen uit met haar ogen. Er ontstaat iets, mensen komen dan toch dichterbij."

Wat is Spoffin?

Spoffin is een straatfestival waarbij ruim 30 theatermakers uit binnen- en buitenland zo'n 150 acts en shows opvoeren. Denk aan circusachtige acts waarbij mensen aan kroonluchters zwieren, in een toren van bamboe klimmen en het publiek laten zien hoe je moet luchtdrummen. Maar Spoffin is méér dan een circusvoorstelling: zo dans je zondagmiddag mee op de vrolijke muziek van een brassband, luister je bij Espaces Cyclophones met een stethoscoop wat er omgaat in een fiets en ga je aan de slag met glitter en verf tijdens een creatieve workshop. Je lunch en diner haal je bij een van de foodtrucks. Bekijk het volledige programma van Spoffin op de website. Spoffin 2017 vindt plaats van 24 tot en met 27 augustus.

Koorddansen over de Eem

Een ander hoogtepunt is het koorddansen over de Eem op vrijdag. Voorafgaand aan het festival hebben mensen meegedaan aan een workshop koorddansen - zij laten op vrijdagmiddag zien wat ze hebben geleerd door over een kabel over de Eem te lopen. Een sensationeel plaatje met op de achtergrond de historische Koppelpoort. Zelf ook koorddansen? Tot 15:00 uur kun je vrijdag in het Plantsoen oefenen - wel gewoon boven het droge.

Is Spoffin leuk voor kinderen?

Zeker! In Plantsoen West vind je extra veel kinderactiviteiten. "Circus Amersfoort staat hier en je kunt er poffertjes en tosti's eten", vertelt Ida. "Een leuke plek voor jonge gezinnen dus. Ook zijn er veel voorstellingen die leuk zijn voor kinderen; twee vrouwen kunnen bijvoorbeeld voetjongleren met vijftien ballen. Klinkt misschien als een suf kunstje, maar voor kinderen is het heel leuk - veel jonge voetballiefhebbers komen na afloop naar ze toe om te vragen hoe ze die trucs doen!"

Leuk dagje uit in Amersfoort

Foto 2. La Partida, waarbij voetballers en danseressen een voetbaldans uitvoeren. Foto: © Marti Bernguer
Foto 3. Geniet van circusacts op straat. Foto: © Marti Bernguer

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-08-28 10:47:52 · Gepubliceerd: 2017-08-22 11:48:43 - 702