Tien dagen feest op de forten in Nederland!

Forten in Nederland |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Vier het Fortenfestival met muziek, films en heerlijk eten

30 augustus 2017 Toerisme Landelijk Als onze voorouders door de vijand werden aangevallen, zetten ze snel hun hele land onder water. Deze historische verdedigingslinie, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, bestaat uit een 85 kilometer lange slinger met zo'n 47 forten en 6 vestingssteden. Een uniek stuk erfgoed waar we best weleens trots op mogen zijn. Komt dat even goed uit: tijdens het Fortenfestival 2017 van 1 tot en met 10 september geniet je van theater, films, beeldende kunst en muziek met als decor de historische forten en dijken. Het laatste weekend staan veel activiteiten ook nog eens in het teken van het Open Monumenten Weekend. Lees de tips!

Foto 1. Het Fortenfestival is leuk voor het hele gezin. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen, Forten.nl

Historische schepen in Naarden

NAARDEN - De prachtige vesting Naarden verandert van woensdag 6 tot en met maandag 11 september in een oud-Hollands toneel tijdens de Vaardagen in Naarden. Grote historische schepen varen de Nieuwe Haven binnen. Lukt het ze om de smalle bochten te maken? Op 9 en 10 september bekijk je hier een spectaculaire show die je meeneemt in de geschiedenis van Napoleon in Naarden. Met marcherende wachten en tinnen figuren zie je hoe de intocht van Napoleon ongeveer moet zijn geweest.

Zomerbarbecues bij Fort aan de Klop

UTRECHT - Sluit de zomer nog even goed af en kom barbecueën bij Fort aan de Klop! De chef-kok bereidt heerlijke vlees- en visgerechten en salades in het fort in Utrecht. Aanschuiven bij de Zomeravond Barbecues is mogelijk tussen 17:30 uur en 20:00 uur. Volwassenen betalen €24,50 per persoon, kinderen van vier tot en met elf jaar €14,50.

Gratis speurtocht op Forteiland Pampus

MUIDEN - Tijdens het Fortenfestival zijn alle speurtochten op Forteiland Pampus gratis! Ga bijvoorbeeld met een blacklightlampje op zoek naar onzichtbare letters en geheime tekens in het fort. Weet jij alle letters te vinden? Dan krijg je een Pampus-diploma. Het laatste weekend van het Fortenfestival op Pampus vliegen er tientallen prachtig gekleurde vliegers de lucht in.

Buitenbios op verschillende forten

LANDELIJK - Stel je voor: in de open lucht zit je op een stoeltje met een historisch fort op de achtergrond. Het begint te schemeren en met z'n allen kijk je naar een groot scherm. Sssst, de film begint... Tijdens het Fortenfestival organiseren veel forten een buitenbioscoop. In Kunstfort bij Vijfhuizen bekijk je vier dagen achter elkaar films en op Fort WKU in Tull en 't Waal wordt op 8 september LaLaLand laten zien. In Bunnik schuif je op zaterdagavond aan bij de intrigerende film Lion in de buitenbioscoop en op Fort Kijkduin wordt op zondag een familiefilm gedraaid. Ook geniet je hier van livemuziek, speurtochten, een spelletje Levend Stratego en lekker eten van foodtrucks.

Meer over forten en de waterlinie

  • Bekijk alle evenementen tijdens het Fortenfestival;
  • Wat is precies de functie van de waterlinie en hebben we er nu nog wat aan? In Waterliniemuseum Fort bij Vechten leer je alles over dit verdedigingssysteem en zie je in een maquette hoe zo'n land onder water werd gezet;
  • Vlakbij station Veenendaal-De Klomp zie je vanuit de trein acht soldaten in het gras staan: ze horen bij het nieuwe Grebbelinie Bezoekerscentrum. Hier ontdek je de verhalen van soldaten uit allerlei landen;
  • De waterlinie rondom Gorinchem en Woudrichem is een prachtig gebied om te fietsen en wandelen. Verken de Vestingdriehoek tijdens een leuk dagje uit.
Foto 2. Muziek, theater en lekker eten op het Fortenfestival. Foto: Stichting Liniebreed Ondernemen, Forten.nl
Foto 3. Het Fortenfestival 2017 vindt plaats van 1 tot en met 10 september bij forten in het hele land. Foto: Kenneth Stamp

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2017-08-30 11:53:16 · Gepubliceerd: 2017-08-29 15:58:51 - 543