1

Je hoeft geen honger te lijden in Leiden

Wij leiden je naar de leukste eettentjes in Leiden

Meer inspiratie voor een dagje Leiden Redactioneel door
Foto 1. Borrelen bij Olivier in Leiden is een must. Foto: Debuut, Belgian Beer Café Olivier.

25 september 2017 bijgewerkt: 18 juni 2020 Toerisme Leiden, Zuid-Holland Tijdens een dagje Leiden is er zoveel te zien en te bezoeken, dat je aardig wat kilometers maakt. En daar krijg je trek van! Daarom hebben wij gezelligste cafés en restaurants in Leiden voor je uitgezocht. Bij deze vier tips geniet je tijdens je dagje Leiden van een koffiepauze, lunch, diner en natuurlijk een borrel om je stedentrip mee af te sluiten.

Ontbijten bij City Hall

Buongiorno! Begin je dag in de stad met een heerlijk (en sterk) kopje Italiaanse koffie plus wat zoets erbij, zoals ze dat in Italië ook doen. Bij Italian Bar-Bistro City Hall aan het Stadhuisplein hebben ze heel veel lekkers op het menu staan. Je kunt ook voor een stevig ontbijt gaan met mozzarella, rauwe ham, ei en een sapje. Binnen is het Italiaans hip: pilaren met olijfgroene tegeltjes en een grote open keuken waar Italiaanse hammen aan het plafond hangen.

Als je er dan toch bent: bezoek Museum Volkenkunde, Hortus botanicus en deze vijf bijzondere bezienswaardigheden tijdens een dagje Leiden.

Lunchen bij De Waag

Na wat gewinkel, geloop en sightseeing ben je wel weer toe aan een bodempje. Voor lunch ga je naar De Waag; de huiskamer van Leiden. De Waag zit in de monumentale Boterhal in hartje stad aan de Aalmarkt. Je kijkt vanaf het terras uit over de grachten en het gezellige straatbeeld. Binnen is er een klassiek en industrieel gedeelte en een aangebouwde serre met een meer moderne uitstraling. En zoals het een hip restaurant betaamd, heeft De Waag ook zat keuze voor veganisten en vegetariërs. Voor de lunch staat er superveel op het menu; tientallen broodjes, salades, soepen en uitgebreide schotels. Heb je echt specifieke wensen? Geef dit dan vooraf even telefonisch door.

Dineren bij La Bota

Aanschuiven voor een lekker (en supergoedkoop) diner plus een top uitzicht? Restaurant La Bota heeft alles wat je zoekt. Je vindt het naast de beroemde Pieterskerk in de Herensteeg, een mooi en historisch gedeelte van de stad. Je hebt er al een dagschotel voor maar €7,-. Mocht je niet zo'n trek hebben in de dagschotel, is het gewone menu ook prima te doen. Waarschuwing vooraf: er is héél veel keus. Als je mazzel hebt is het mooi weer en is het gezellige tuinterras open. Kaarsje aan, wijntje erbij en je hebt een superdiner!

Borrelen bij Olivier

Als je iets goed kunt doen in Leiden, is het borrelen. En het toffe is dat elk kroegje in een bijzonder gebouw zit, waar dan weer een bijzonder verhaal bij hoort. Zo ook Belgisch biercafé Olivier, wat in het vroegere St. Elisabeth ziekenhuis aan de Hooigracht zit. Grote houten tafels met lederen stoelen en bankjes waar je zo in kunt schuiven voor het ultieme gezellige kroeg gevoel. Met een beetje fantasie stel je je voor hoe hier vroeger verpleegsters in hun ouderwetse pakjes rondliepen. Tegenwoordig geen zusters meer, maar veel speciaalbieren (en lekkere borrelhapjes). Niet zo thuis in bier? Vraag de medewerkers om advies; er gaat een wereld voor je open!

Borrelen bij de Bonte Koe

Over nostalgische kroegjes met een bijzonder verhaal gesproken. Café de Bonte Koe is een van de kleinste maar ook een van de meest interessante kroegen van Leiden. Verstopt in de Hooglandsekerkkoorsteeg en met een no nonsense mentaliteit. Het bittergarnituur komt gewoon van de plaatselijke FEBO. Het interieur is al een eeuw hetzelfde; de tegels aan de muur stammen nog uit de negentiende eeuw. Leuk weetje: vroeger was dit monumentale pandje eigenlijk een slagerij, maar die slagerij is nooit echt in business geweest. Sommige Leidenaren zeggen dat de slager failliet ging aan zijn dure interieur. Anderen beweren dat hij verliefd werd op de dochter van een cafébaas en daardoor liever bier verkocht dan vlees. Het ware verhaal is nog steeds een mysterie.

Voor wie nu nâg onverzadigbaar is:
Foto 2. Lekker eten en drinken in het historische pand van De Waag. Foto: Debuut, De Waag.
Foto 3. Of in de zomer op het terras, met mooi uitzicht op het bruisende Leiden. Foto: Debuut, De Waag.

Laatst gewijzigd: 2020-06-18 09:08:45 · Gepubliceerd: 25 september 2017 - 7579