1

De leukste activiteiten op 30 september en 1 oktober

Wat is er te doen? Tips van de redactie   Redactioneel door
Foto 1. Spot de Troubadour tijdens Drakendag in BillyBird Park Drakenrijk. Foto: BillyBird Park Drakenrijk

25 september 2023 Toerisme Landelijk We kijken alweer voorzichtig vooruit naar het aankomend weekend. Pak snel je agenda erbij en check of er nog een gaatje vrij is voor een van deze gave evenementen. Zo stap je in Veenhuizen in het leven van een bajesklant, bezoek je in Limburg gratis een molen en je bezoek een middeleeuws familie-evenement in Reuver. De leukste activiteiten op 30 september en 1 oktober vind je in de Weekend Top 5.

Word bajesklant voor een dag

Veenhuizen, Drenthe - Normaal zit de gevangenis potdicht. En dat is maar goed ook, want anders kunnen de gevangen ontsnappen. Maar op zaterdag 30 september ervaar je tijdens de Bajesdag in Het Gevangenismuseum wel hoe het leven in de nor er aan toe gaat. Van het politieonderzoek en de rechtszaak, tot de detentie en de vrijlating, je maakt het allemaal mee. Laat je op de binnenplaats besnuffelen door een drugshond, volg een enkelbanddemonstratie en zie hoe de ME in de gevangenis te werk gaat. En heb je weleens met een broekstok gelopen? Maar je kunt ook in gesprek met een ex-gedetineerde en je luistert naar de verhalen van gevangenismedewerkers. En dan mag je ook nog binnen kijken in een échte gevangenis.

Lees meer over het programma van de Bajesdag in Gevangenismuseum Veenhuizen.

Foto 2. Ook leuk tijdens Bajesdag: neem het op tegen de ME. Foto: Anneke Poelman
 • Dagje uit met korting? Bekijk ook de aanbiedingen op DagjeWeg.NL Tickets!
 • Dierenwelzijnsdag Harderwijk

  Harderwijk, Gelderland - Dierenvrienden moeten dit weekend in Harderwijk op de Dierenwelzijnsdag zijn. Aan de Parkweg vind je op zaterdag 30 september van 10:00 uur tot 17:00 uur presentaties van allerlei organisaties die zich bezig houden met het verzorgen van dieren. Kom erachter wat er allemaal komt kijken bij het verlenen van dierennoodhulp. Zo ontmoet je de stoere broeders en zusters van de dierenambulance, maar ook de dierenarts, de vogelwacht, hondenscholen en wildbeheer. Ook voor kinderen is er van alles te doen. Ze jumpen zichzelf moe op het springkussen en kunnen zich laten schminken als hun lievelingsdier. Heb je trek? Dan is er ook iets te eten verkrijgbaar. De foodtrucks... die zijn uiteraard allemaal vega!

  Foto 3. Kom tijdens de Dierenwelzijnsdag in Harderwijk alles te weten over de dierennoodhulp. Foto: Dierenambulance Noord-West Veluwe

  Drakendag: een dag vol sprookjes

  Reuver, Limburg - BillyBird Park Drakenrijk staat op zondag 1 oktober volledig in het teken van de middeleeuwen en sprookjes. Tijdens het nieuwe familie-evenement Drakendag staan er voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar oud allerlei magische en middeleeuwse activiteiten op het programma. Bezemvangen, blikgooien of je toekomst laten voorspellen door een waarzegster. Het kan allemaal! Even verderop speelt een troubadour vol enthousiasme een liedje op zijn accordeon, word je een echte prins of prinses en kun je je aan de schminktafel laten omtoveren tot sprookjesfiguur. En dan bekijk je ook nog voor het eerst de nieuwe familieshow 'Het Betoverende Sprookjesboek'.

  Foto 4. Je ziet dit weekend voor het eerste de voorstelling 'Het Betoverende Sprookjesboek'. Foto: BillyBird Park Drakenrijk

  Maand van de Geschiedenis

  Landelijk - Dit weekend klinkt ook het startschot voor de Maand van de Geschiedenis, georganiseerd door het Nederlands Openluchtmuseum. Als er iets bepalend is geweest voor het verloop van de geschiedenis is het wel de wetenschap. Daarom is het thema voor dit jaar 'Eureka!'. Kom erachter welke uitvindingen allemaal afkomstig zijn uit ons kleine landje. Wat dacht je bijvoorbeeld van de deltawerken en de cassette? De aankomende maand staan de uitvinders en vrije geesten op verschillende plekken in Nederland in de spotlights. Heel oktober zit boordevol historische evenementen. Check snel waar je tijdens het aankomend weekend al terecht kunt voor een interessante duik in het verleden.

  Foto 5. Leer alles over bijzondere uitvindingen tijdens de Maand van de Geschiedenis. Foto: Maand van de Geschiedenis

  Bezoek een molen in Limburg

  Limburg - Vanbuiten zijn molens al schitterend om te zien, maar het stukje techniek dat schuilgaat achter de muren is ook indrukwekkend. Op zondag 1 oktober krijg je tijdens de Limburgse Molendag 2023 de kans om gratis binnen te kijken bij 45 molens, verspreid over de provincie. Ontmoet de molenaars die je maar wat graag laten zien hoe het werk in deze oer-Hollandse iconen eraan toe gaat. Zie hoe graan verwerkt wordt en ontdek welke producten dit uiteindelijk oplevert. Kun je niet kiezen welke molen je wilt bezoeken? Volg dan een van de fiets- of wandelroutes waarbij je meerdere exemplaren aandoet. En nou maar hopen dat er genoeg wind staat om de wieken in gang te zetten. De molens zijn geopend van 11:00 uur tot 16:00 uur.

  Bekijk nu welke molens geopend zijn tijdens de Limburgse Molendag 2023.

  Foto 6. Bezoek de mooiste molens tijdens de Limburgse Molendag 2023. Foto: Visit Zuid-Limburg / Dit is Parkstad

  Meer ideeën voor dit weekend

  Foto 7. De troubadour speelt een middeleeuws muziekje tijdens Drakendag. Foto: BillyBird Park Drakenrijk

  Laatst gewijzigd: 2023-09-25 12:36:41 · Gepubliceerd: 2023-08-29 07:55:11 - 680198