Wat is er te doen dit weekend?

Wat is er te doen? Tips van de redactie |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Bekijk de leukste activiteiten op 31 juli en 1 augustus

29 juli 2021 Toerisme Landelijk Bijna weekend! Dat betekent: tijd voor leuke dingen. En ook aanstaande zaterdag en zondag is er weer heel veel te beleven. Ontmoet ridders op hun kasteel, ga naar de verjaardag van Panorama Mesdag of voel je in Frankrijk tijdens een wijnproeverij op een wijngaard. Bekijk de complete Weekend Top 5 voor de leukste activiteiten op 31 juli en 1 augustus.

Foto 1. Vier zondag de verjaardag mee van Panorama Mesdag! Met live muziek, voorlezen en het Open Atelier. Daar kunnen groot en klein onder leiding van kunstenares Hanna de Haan nét als schilder Mesdag aan de slag om hun eigen panorama te maken. Foto: Museum Panorama Mesdag

Ridders ontmoeten op Kasteel Hoensbroek

HOENSBROEK, LIMBURG - Op zondag 1 augustus kletteren de zwaarden tijdens de ridderdag op Kasteel Hoensbroek. De eigen ridders van het kasteel zijn even terug van hun avonturen om bij te komen op het kasteel. Daar vertellen ze je graag over de middeleeuwen en over hun werk om de omgeving en het kasteel te beschermen. Maar hun grote passie is zwaardvechten, dus reken maar dat ze dat ook zondag doen. Een schermutseling heb je zo, ook onder edele ridders. En om 13:00 uur geven ze een uitgebreide demonstratie. Als ze daarna, om 14:00 uur, aan hun training boogschieten beginnen mag je zelf ook meedoen!

Bekijk ondertussen ook het kasteel, bijvoorbeeld met één van de speurtochten. Dan begrijp je meteen waarom hier nog steeds ridders leven, want het is één van de best bewaarde kastelen van Europa. De kamers zijn nog als vroeger en de grote zalen hebben prachtige plafondschilderingen. De gewelfde kelder is gelukkig niet eng meer, daar kun je nu allemaal middeleeuwse spellen spelen.

Wijn proeven in de wijngaard van de Wijnmakers

WIERDEN, TWENTE - Toch even het gevoel hebben dat je in Frankrijk op vakantie bent? Volg dan een rondleiding over de wijngaard van De Wijnmakers dit weekend. Compleet met een kijkje in de wijnmakerij. Zelf zien hoe hun Twentse wijn gemaakt wordt, die je daarna natuurlijk gaat proeven met een lekker hapje erbij. Dat gaat volgens alle kunsten van het wijnproeven, compleet met het vooraf ruiken en het slurpen om de smaak beter tot zijn recht te laten komen. Geen idee hoe het heurt? Geen probleem, want dat wordt allemaal uitgelegd. Ook best een romantisch uitstapje, want de wijngaard ligt aan het liefelijke riviertje De Regge. Een plek om heerlijk weg te zwijmelen. Op zaterdag 31 juli zijn er nog enkele plaatsen vrij om 14:00 uur; op zondag 1 augustus is er meer plek: om 12:00 uur, 14:00 uur en 16:00 uur. Kosten € 20,00 per persoon.

Gratis workshop voor de kinderen bij Futureland

ROTTERDAM, ZUID-HOLLAND - Ontdek alles over de wereldse havens van Rotterdam en over de Maasvlakte bij Futureland. Hartstikke gratis en hartstikke interessant. Je ziet om je heen de indrukwekkende containerterminals en in Futureland zelf krijg je een kijkje op de toekomst van dit gebied. Stap in de future flight experience, bezoek de mammoethoek en ontdek de rol van het water in de interactieve maquette. Op zaterdag 31 juli is er bovendien een leuke workshop voor de kinderen, ook gratis. Daar kunnen ze stenen beschilderen, containers knutselen en hun eigen meesterwerk maken op echte canvas. Kun je zelf ondertussen rustig rondkijken en luisteren naar de audiotour. Deze inloopworkshop is van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Naar pop-up Memorial 40-45

KAPELLE, ZEELAND – Het tijdelijke museum Memorial 40-45 opent de deuren voor een dag: op zaterdag 31 juli. Dé kans om dit bijzondere oorlogsmuseum een keertje te bekijken. En een vrij onbekend stukje van de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Want wie weet nog dat hier in mei 1940 twee Franse regimenten tegen de Duitsers vochten? Vanaf deze slag loop je van het ene oorlogsjaar naar het andere, een indrukwekkende ervaring. Het museum mag dan vrij klein zijn, ze hebben wel heel veel materiaal uit die tijd. Samen geven ze een beeld van het leven onder Duits bewind in Kapelle en de omgeving en wat dit betekende voor de mensen uit de streek. Bezoek na afloop ook even het Franse Ereveld tegenover het Memorial. Daar komt het extra binnen dat 84 Franse soldaten de slag niet overleefden.

Verjaardagsfeestje bij Panorama Mesdag!

DEN HAAG, ZUID-HOLLAND - Eén van de bijzonderste musea in ons land bestaat op zondag 1 augustus maar liefst 140 jaar! Het is Museum Panorama Mesdag, waar je het grootste schilderij van Nederland kunt zien. Het laat de skyline en het strandleven van Scheveningen uit 1881 zien op een doek van honderdtwintig meter lang en veertien meter hoog. En dit schilderij zie je in een ronde kamer overal om je heen. Je staat er als het ware middenin! Panorama Mesdag is het oudste panorama ter wereld dat op zijn oorspronkelijke plaats bewaard is gebleven en een uniek monument. Daarom is het feest op 1 augustus.

Kom ook meefeesten! Je krijgt bij binnenkomst meteen een leuk cadeautje: een ticket voor een volgend bezoek. Luister naar live muziek die is geïnspireerd op het werk van schilder Hendrik Mesdag. En doe mee met het familieprogramma. Leer tekenen en kijken zoals Mesdag dat deed in het Atelier. En volg samen de Panorama speurtocht. Bekijk ook in alle rust de twee wisselexposities terwijl de kinderen luisteren naar het verhaal van Aap en Mol en wat ze beleven in het museum, voorgelezen door de schrijfster zelf.

Meer ideeën voor dit weekend

Foto 2. Ontmoet op zondag de ridders van Kasteel Hoensbroek, zie hun zwaardvechtdemonstraties en doe mee met het boogschieten. Foto: Kasteel Hoensbroek © Axel Steen
Foto 3. Bezoek de indrukwekkende Rotterdamse haven en neem een kijkje in de toekomst bij Futureland. Op zaterdag is er een workshop voor kinderen bij dit gratis uitje. Foto: Futureland © Theo van Pelt

Laatst gewijzigd: 2021-07-29 10:19:56 · Gepubliceerd: 2017-11-14 12:17:40 - 413186