1

Het is zwijmelen geblazen in het Groninger Museum

Romantische winterdagen in Groningen

Groninger Museum Nieuws door
Foto 1. Peter Christian Skovgaard, Uitzicht op de zee vanaf Møns Klint, 1850, 144 x 185 cm. Skovgaard Museum, Viborg, Denmark. Foto: Lars Guldager, Groninger Museum.

archief oud artikel 10 december 2017 Cultuur Groningen, Groningen Bereid je voor op dramatische uitzichten over woeste zeeën, vredige velden en andere romantische momentopnames in de maneschijn die gegarandeerd gezwijmel oproepen. De tentoonstelling De Romantiek in het Noorden in het Groninger Museum. Er is een hoop te bewonderen: de tentoonstelling bestaat uit bijna honderd kunstwerken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië.

Romantische kunstwerken

Beelden van ongerepte natuur, idyllische vergezichten en andere romantische kiekjes die zo met klasse geschilderd zijn dat het net foto's lijken. De tentoonstelling De Romantiek in het Noorden is het allereerste internationale overzicht van landschapschilderkunst uit de Romantiek in Noord-Europa. De populairste werken die te zien zijn, zijn van Caspar David Friedrich, J. M. W. Turner en Johan Christian Dahl. Sommige schilderijen zijn licht en romantisch, andere juist melancholisch romantisch. Maar allemaal spreken ze zo tot de verbeelding dat je in gedachten al een rijtuig vanuit de verte aan ziet komen, of de wind hoort waaien en vogeltjes hoort tjirpen in het bos. De tentoonstelling is vanaf 9 december 2017 tot en met 6 mei 2018 te zien.

Dramatische jurken

Nog een must voor romantici in het Groninger Museum: de tentoonstelling Ook Romantiek, vol romantische en dramatische jurken, met een vleugje mysterie. Een van de topstukken in de collectie is een witte jurk van iconisch modeduo Viktor & Rolf. De tentoonstelling is vanaf 14 oktober 2017 tot en met 2 april 2018 te zien.

Ook leuk in Groningen

Foto 2. Carl Blechen. Landweg in de winter bij maanlicht, ca. 1836. LÜBECK, MUSEUM BEHNHAUS DRÄGERHAUS. Foto: Groninger Museum.
Foto 3. Prachtige jurken, waarvan eentje van Viktor & Rolf (midden). Foto: Groninger Museum.
Foto 4. In de tentoonstelling Ook Romantiek bewonder je prachtige, romantische modestukken. Foto: Groninger Museum.

Laatst gewijzigd: 2017-12-14 12:46:03 · Gepubliceerd: 2017-12-08 12:16:37 - 1164


-advertentiepositie-