1

Volg de toerist naar de Zaanse Schans

Bezoekersrecord Zaanse Schans: 2,2 miljoen bezoekers in 2017

Zaans Museum - Zaanse Schans Nieuws door
Foto 1. Foto: Flickr / Peter Visser, CC BY 2.0

archief oud artikel 17 januari 2018 Toerisme Zaandam, Noord-Holland Zeg je Nederland, zeg je Zaanse Schans, toch? De meeste toeristen hollen naar dit typische stukje Nederland, beroemd om de karakteristieke groen-met-witte geveltjes en de vele molens. In 2017 vonden liefst 2,2 miljoen bezoekers hun weg naar de attractie, waarvan 90% procenten buitenlandse toeristen. Maar wat is er precies te doen bij de Zaanse Schans?

De Zaanse Schans is niet meer dan een buurtje van de gemeente Zaandam, waar van 1961 tot 1974 typische Zaanse huisjes werden herbouwd. Het doel van de buurt was het bewaren van de historie van de Zaanstreek, waar eens honderden molens draaiden en het eerste industriegebied van Europa ontstond. Veel bedrijven hebben hun roots in het gebied en dat is te zien in het Zaans Museum, waar de historie van Verkade, Honig en Albert Heijn de revue passeert. In het museum stap je in de speciale Verkade Experience binnen in een oude Verkade fabriek, waar de originele machines nog volop draaien. Hier komt het verleden van de beschuit- en chocoladefabriek in beeld en geluid naar je toe.

Uitbreiding Zaanse Schans

Kwamen er het afgelopen jaar al 20 procent meer bezoekers naar de Zaanse Schans, wat de gemeente Zaanstad betreft is het gedroomde aantal bezoekers nog niet bereikt. De attractie wordt de komende jaren op verschillende punten verbeterd, zodat het de komst van jaarlijks 3 miljoen toeristen aankan. Een parkeergarage met een iconische brug naar de Zaanse Schans, een nieuw entreegebied en een nieuw fietspad zijn onderdeel van dit project. Lees hier meer over de plannen voor de Zaanse Schans.

Wat is er te zien bij de Zaanse Schans?

  • De enige verfmolen ter wereld (De Kat)
  • Een kuiperij
  • Een klompenmakerij
  • Een uurwerkmuseum
  • Een kaasmakerij
  • Een bakkerijmuseum
  • Een kruidenierswinkel (replica van de allereerste Albert Heijn)
  • Een stijlkamer met klederdracht, te zien in het Zaans Museum
Lees de reportage van DagjeWeg.NL over de Zaanse Schans.

Even Zaandam in

Tip: vergeet één van de beroemdste huisjes niet, het Het Czaar Peterhuisje, waar de Russische tsaar Peter de Grote in 1679 logeerde. Hij verbleef hier zeven dagen en sliep er in de bedstee. Russische tsaren, presidenten, Nederlandse vorsten en zelfs Napoleon en keizerin Sissi waren hier al eens op bezoek en lieten hun handtekeningen achter. Dit huisje is te vinden in Zaandam en dus niet op de Zaanse Schans.

Volendam en de Zaanse Schans

Combineer twee Hollandse uitjes op één dag en rijd tijdens een dagtocht van Scooter Experience van Volendam naar de Zaanse Schans.
Foto 2. Foto: Flickr / Daryl_mitchell, CC BY 2.0
Foto 3. Foto: Flickr / Peter Visser, CC BY 2.0

Laatst gewijzigd: 2018-01-30 15:05:49 · Gepubliceerd: 17 januari 2018 - 22942