Pronkstukken van Nederland: hier vind je ze!

Het pronkstuk van Nederland is het Plakkaat van Verlatinghe

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden   Nieuws door
Foto 1. Microscoop van Antoni van Leeuwenhoek. Foto: Rijksmuseum Boerhaave

25 januari 2018 Cultuur Landelijk Wat is hét pronkstuk van ons land? Houden we het meest van Het meisje met de parel of oogst de microscoop van Antoni van Leeuwenhoek de meeste bewondering? In het televisieprogramma Het pronkstuk van Nederland werd de strijd beslist. Maar wil je alle finalisten zelf eens zien: dan moet je hier zijn!

Afgelopen december begon presentator Jort Kelder de zoektocht naar het beste visitekaartje voor ons land. Het voorwerp waar wij als Nederlanders het meest trots op zijn of wat ons het meest verbindt! In drie categorieën - Ontwerp, Erfgoed en Kunst - waren er in totaal dertig genomineerden voor de de nationale verkiezing van Het pronkstuk van Nederland. In de live finale week van 22 tot en met vrijdag 26 januari waren er nog negen over. In de finale streden de Nachtwacht, de microscoop en het Plakkaat van Verlatinghe om de eer. En de winnaar is? Het Plakkaat van Verlatinghe, de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden!

Benieuwd naar alle pronkstukken? Hier kun je ze vinden!

Pronkstukken in ontwerp

  • DAF 600, beroemd om de techniek in de variomatic, te zien in het DAF Museum.
  • De microscoop, uitgevonden door Antoni van Leeuwenhoek die een hele wereld blootlegde. Te zien in Rijksmuseum Boerhaave.
  • nijntje, het lieve konijntje is een ontwerp zonder poespas, maar oh zo geliefd! Natuurlijk te zien in het nijntje museum.

Pronkstukken van Nederlands erfgoed

  • Delfts blauw, een van de bekendste symbolen van Nederland, wordt nog met de hand beschilderd bij Royal Delft.
  • Het Plakkaat van Verlatinghe, gedateerd op 26 juli 1581 is eigenlijk het geboortekaartje van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Het wordt bewaard in het Nationaal Archief.
  • Dagboek van Anne Frank, herinnert aan een zwarte bladzijde uit de geschiedenis, maar één die wel bewaard moet blijven. In het Anne Frank Huis is haar onderduikplaats te zien.

Pronkstukken in de kunst

  • Meisje met de parel, het mysterie vervaardigd door Johannes Vermeer is te zien in het Mauritshuis.
  • Lucht en Water I, een prachtige houtsnede van M.C. Escher, te zien in Escher in Het Paleis.
  • De Nachtwacht, wie kent 'm niet, van Rembrandt van Rijn. Permanent te zien in Rijksmuseum Amsterdam.

Het Plakkaat van Verlatinghe vertelt iets over onze geschiedenis. Dieper duiken in de historie? Hier vind je meer culturele historische uitjes.
Foto 2. Het meisje met de parel, Johannes Vermeer, c. 1665. Foto: Johannes Vermeer [Publiek domein], via Wikimedia Commons

Laatst gewijzigd: 2018-01-29 17:35:00 · Gepubliceerd: 2018-01-25 21:33:56 - 864