1

Wetenschap wordt kinderspel in het Science Centre Delft

Zelf aan de slag als wetenschapper in het Science Centre Delft

Het Science Centre Delft Reportage door
Foto 1. Studenten van de TU Delft helpen kinderen graag verder met alle leuke proefjes en opdrachten. Foto: Het Science Centre Delft © Marcel Krijger.

6 maart 2018 bijgewerkt: 22 november 2018 Wetenschap Delft, Zuid-Holland Een trein laten zweven, racen tegen een zelfsturende robotauto en je eigen vliegtuigvleugel ontwerpen. In het Science Centre Delft leer je spelenderwijs alles over wetenschap en techniek. DagjeWeg.NL bezocht het Science Centre Delft en ontdekte al snel dat het de ideale bestemming is voor nieuwsgierige aagjes die vooral lekker veel zelf willen doen tijdens een dagje uit.

Leer denken als onderzoeker

Er staan een stuk of acht enthousiaste jongens van tien tot twaalf jaar voor de balie te dringen. Ze worden zo'n beetje naar buiten meegesleurd door hun begeleider. Ze blijven namelijk maar vragen stellen en willen eigenlijk niet weg. Dat belooft wat! In het Science Centre Delft leer je op een laagdrempelige en leuke manier van alles over wetenschap en techniek. Hoe worden robots gemaakt? Hoe houd je een aardbeving tegen? En hoe werkt een raceauto op zonne-energie precies? Het interactieve museum in het schoolgebouw van de TU Delft richt zich vooral op kinderen en jongeren, maar is ook leuk voor volwassenen - en stiekem ook nog leerzaam. Overal waar je kijkt zie je een technische creatie waar een wetenschappelijke verklaring voor is. En die uitleg staat niet kant-en-klaar op informatiebordjes: je wordt als bezoeker uitgedaagd om veel vragen te stellen, veel zelf te ontdekken, zodat je je een echte onderzoeker voelt.

Tip: gebruik de plattegrond die je bij de ingang krijgt en ga alles een voor een bij langs. Voor veel opdrachten heb je twee mensen nodig.

Niet moeilijk

Misschien lijken sommige proefjes moeilijk, maar dat zijn ze absoluut niet. Ook als je nul verstand hebt van wetenschap of techniek is alles leuk om te doen en laagdrempelig genoeg om te snappen. Niet overal staat uitleg bij, maar dat is bewust zodat je geprikkeld wordt om zelf na te denken en vragen te stellen als je iets niet snapt. Er lopen studenten van de TU Delft rond die je graag helpen en extra uitleg geven.

Samen wetenschappelijk spelen

Het eerste technische hoogstandje dat je tegenkomt is de Super Conductivity Train: een trein die over een baan zweeft, onder andere dankzij magneten. Via een video krijg je instructies om de instellingen goed te zetten zodat de trein kan vertrekken. Dit duurt eventjes, maar het is het waard. Een klein meisje roept het uit als de trein ervandoor schiet. "Wauw, hij zwééft!" Naast de trein vind je Slim Stuur: hier waag je je aan een autorace tegen een robot. Het speelt weg als een game. Je doel is om zo netjes mogelijk binnen de lijnen te blijven rijden. Het linkerstuur is voorgeprogrammeerd en beweegt uit zichzelf, waardoor de auto altijd binnen de lijntjes blijft. Het rechterstuur bedien je zelf. Lukt het je om net zo netjes te rijden als een robot? Een ander hoogtepunt is de uitvinding VANG: een ballenbak-kooi waarin de ballen uit het plafond komen vallen en je ze moet vangen. Maar dat lukt alleen als je ontdekt in welk patroon de ballen vallen. Leuk detail: iemand anders kan met een computer het patroon instellen. Kijken of je elkaar te slim af bent!

Duik zelf het lab in

Om nog meer te ontdekken over wat de TU Delft doet en wat het inhoudt om een onderzoeker of uitvinder te zijn, kun je je aanmelden voor workshops en rondleidingen. Het actuele aanbod vind je op de Facebookpagina van het Science Centre Delft. Op afspraak zijn er ook nog veel meer gave activiteiten mogelijk. Maak je eigen uitvinding in de Werkplaats of in het Robotlab, of maak een tochtje in de flight simulator. Er zijn ook rondleidingen en workshops op wat hoger niveau, speciaal voor volwassenen.

Praktische informatie

  • Het Science Centre Delft is dinsdag tot en met vrijdag open van 10:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag en zondag vanaf 11:00 uur. In sommige schoolvakanties ook op maandag open.
  • Entree is voor kinderen tot en met zes jaar gratis. Kinderen vanaf zeven tot en met zeventien jaar betalen € 4,- entree, oudere bezoekers betalen € 7,-.
  • Je kunt ook een verjaardagsfeest bij het Science Centre Delft organiseren vanaf € 10,- per persoon. Kinderen verkennen dan het museum en ontwikkelen een eigen uitvinding in het lab - zoals een robotje of een ontwerp voor een zonneauto.
Foto 2. Kinderen zijn voor een dag wetenschapper of uitvinder in het Science Centre Delft. Foto: Het Science Centre Delft © Marcel Krijger.
Foto 3. Probeer het patroon te ontdekken zodat je alle ballen kunt vangen! Foto: Het Science Centre Delft © Marcel Krijger.
Foto 4. Geef je op voor een workshop en duik het lab in. Foto: Het Science Centre Delft © Marcel Krijger.

Laatst gewijzigd: 2018-11-22 08:39:41 · Gepubliceerd: 2018-03-05 15:32:54 - 6991