1

Do as the Romans do tijdens de Romeinenweek

Kook, wandel en feest zoals de Romeinen dat vroeger deden

Romeinenweek 2018 Nieuws - gesponsorde bijdrage door
Foto 1. Ontdek het Romeinse Nederland met een wandelroute. Foto: RomeinenNU © Milosz Bauza

archief oud artikel 20 april 2018 Geschiedenis Landelijk Tweeduizend jaar geleden ongeveer banjerden de Romeinen Nederland binnen en luidden ze de Romeinse tijd in Nederland in. Ondertussen bestaat het Romeinse Rijk al heel lang niet meer, maar wel staan de Romeinen jaarlijks een week lang in de spotlights tijdens de Nationale Romeinenweek. Door het hele land zijn dan leuke activiteiten en evenementen die te maken hebben met de boeiende Romeinse tijd. Bekijk snel de top activiteiten van DagjeWeg.NL!

Op de paden en over de lanen

De Romeinen zaten niet stil en bouwden een efficiënt wegennetwerk. Dat was niet alleen handig voor hun eigen militaire troepen, maar ook voor de lokale bevolking. Die konden nu veel sneller reizen en handelen. Do as the Romans do en ontdek Romeins Nederland te voet, per fiets en per boot. Er zijn fietsroutes uitgezet die je in georganiseerde fietstochten of zelf kunt fietsen, evenals wandelroutes. Ook kun je je aanmelden voor een vaartocht op een replica van een Romeins schip.

Party like it's 99 A.D.

De avond en nacht na zaterdag 28 april staan de deuren van Museum Het Valkhof in Nijmegen van 19:30 uur tot maar liefst 02:00 uur voor je open tijdens de Nacht van de Romeinen. In het donker ga je op bezoek bij de historische schatten in het museum, volg je een workshop van een echte meester-steenhakker, een cursus zwaardvechten en kun je Romeins modeltekenen. Verder zijn er lezingen over wat er 's nachts gebeurde in het Romeinse Rijk en is er een Romeinse taverne waar je gezellig een pul bier of kelk wijn kunt drinken. Door het hele museum lopen Romeinen waar je een plaatje mee aan kunt knopen.

  • Tip! Van 20:00 uur tot 22:00 uur tijdens de Nacht van de Romeinen is er een Bacchanaal tijdens de Nacht van de Romeinen, waarbij je liggend aan tafel Romeins eten met ingrediënten als asafoetida en garum gaat eten. Hopelijk gaat het er rustiger aan toe dan bij een bacchanaal vroeger!

Sport en spel

We kennen allemaal de Olympische Spelen van de Grieken, maar de Romeinen konden er ook wat van. Ze waren dol op sporten als boksen en harpastum; een soort mix van rugby en handbal. Neem een kijkje bij een echte Romeinse sportwedstrijd in themapark Archeon op 28, april, 29 april, 5 mei of 6 mei. Zelf kun je van 28 april tot en met 6 mei ook aan de slag met sport in Archeon en de strijd aangaan met de Romeinen. Hoe ver spring jij? Hoe ver gooi jij een speer? En hoe schiet je met pijl en boog?

Lekker plukken, koken en eten

De Romeinen waren dol op lekker eten. Daarvoor moesten ze dan wel eerst de natuur in om de ingrediënten te zoeken. Ga op zaterdag 28 april, woensdag 2 mei of zondag 6 mei naar Huis van Hilde in Castricum, waar je de duinen ingaat op zoek naar voedsel. Van het geplukte fruit ga je vervolgens een heerlijke maaltijd in elkaar draaien tijdens een kookworkshop. Een Romeinse dame helpt je hapjes te maken en legt je alles uit over het eten en het dagelijks leven in de Romeinse tijd. Voor het opeten mag uiteraard iedereen aanschuiven! Neem ook een kijkje bij de vaste tentoonstelling van Huis van Hilde, vol archeologische vondsten uit de Romeinse tijd.

In bad met de Romeinen

Na een dagje sporten of lekker eten was het tijd om naar het badhuis te gaan in de Romeinse tijd. In het badhuis deden de Romeinen veel meer dan alleen badderen: ze kletsten er ook bij en deden er zelfs zaken. In het Thermenmuseum in Heerlen vind je de resten van een heus oud Romeins badhuis. Leer met nieuwe 3D lichtvoorstellingen, een themarondleiding en een stadswandeling alles over de badrituelen van de Romeinen tijdens de Romeinenweek in het Thermenmuseum. Bezoek ook meteen de expositie Open en Bloot en kom erachter of de Romeinen nou wel of niet naakt naar het badhuis gingen.

  • Op 29 april is de Romeinse Badhuisdag in het Thermenmuseum. Dan kun je je laten masseren, Romeinse hapjes proeven en je eigen Romeinse verleden ontdekken!

Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op de website van de Romeinenweek!
Foto 2. Tweeduizend jaar geleden trokken de Romeinen Nederland binnen. Foto: RomeinenNU © Studio Jheronimus
Foto 3. Ook leuk: varen met een Romeins schip. Foto: RomeinenNU © Studio Jheronimus

Laatst gewijzigd: 2018-04-17 10:39:21 · Gepubliceerd: 20 april 2018 - 998

Activiteiten Museumpark Archeon

Binnen enkele weken te bezoeken

De Romeinen komen!


Tijdens het Romeins weekend vinden op Archeon diverse activiteiten plaats met een speciaal kampement waar het dagelijkse leven van de Romeinen te bewonderen is.

Zondagsbrunch


Op meerdere zondagen per jaar kun je bij Archeon genieten van een heerlijke zondagsbrunch met de hele familie.

Moederdagbrunch


Wil jij je moeder eens lekker verwennen! Dan regelt Archeon een heerlijke Moederdagbrunch voor jullie. Alle moeders worden deze dag extra in het zonnetje gezet en ontvangen een Moederdag goodiebag.

17e eeuws weekend


Komen jullie van 18 tot en met 20 mei naar het 17e eeuws weekend? Het wordt een weekend om niet te vergeten!