Maritiem Museum Rotterdam wint Museumprijs

Maritiem Museum Rotterdam | Nieuws door

Science Center Delft wint tweede en GeoFort derde prijs

18 mei 2018 Cultuur Rotterdam, Zuid-Holland Het Maritiem Museum Rotterdam heeft de grootste culturele publieksprijs van Nederland gewonnen: de Museumprijs 2018. Het publiek koos Science Center Delft als tweede en GeoFort in Herwijnen werd derde. Het Maritiem Museum wint hiermee een geldprijs van 100.000 euro.

Foto 1. Het Maritiem Museum Rotterdam wint de Museumprijs 2018. Foto: Maritiem Museum Rotterdam

Drie genomineerde musea

Het Maritiem Museum Rotterdam kreeg ruim 37 procent van de in totaal 113.500 stemmen. Het museum werd samen met het Science Center Delft en GeoFort in Herwijnen genomineerd door een vakjury. Het publiek mocht de uiteindelijke winnaar kiezen. Science Center Delft kreeg ruim 34 procent van de stemmen en GeoFort 28 procent.

DagjeWeg.NL bezocht het Maritiem Museum Rotterdam ook. Lees snel wat we ervan vonden!

Nieuwe interactieve werkplaats

Volgens de vakjury werd het museum genomineerd omdat het "midden in de huidige tijd staat". Het Maritiem Museum weet een divers publiek te trekken en slaagt erin om techniek toegankelijk te maken voor jong en oud, bijvoorbeeld in de interactieve Offshore Experience waarbij bezoekers zich op een platform op zee en tot drie kilometer onder water wanen. Van de 100.000 euro wil het museum een interactieve werkplaats maken in de museumhaven. Directeur Frits Loomeijer: "We zijn Museum van het Jaar geworden - wat geweldig! Toen de vakjury ons nomineerde voor de BankGiro Loterij Museumprijs, was dat al een hele grote eer. Het thema techniek gaat ons aan het hart: het was fantastisch om bevestigd te zien, dat dit werd opgemerkt en beloond met een nominatie. Dat we nu ook nog zoveel stemmen hebben gekregen van het publiek, is ongelooflijk."

De drie genomineerde musea: Let op, de tekst gaat verder onder de video!

Twee records verbroken

De Museumprijs breekt dit jaar twee records. Nooit eerder brachten zoveel mensen een stem uit en nooit eerder kreeg een museum zoveel stemmen. Vorig jaar won het TextielMuseum in Tilburg en overige winnaars zijn Nationaal Monument Kamp Vught, Fries Museum en Nationaal Klok & Peel Museum Asten.

Foto 2. Science Center Delft is tweede geworden. Foto: Science Center Delft
Foto 3. GeoFort in Herwijnen is derde geworden met 27 procent van de stemmen. Foto: GeoFort
Laatst gewijzigd: 2018-05-18 15:16:11 · Gepubliceerd: 2018-05-18 15:10:51 - 416