Festival Classique: van muzikale audiotour tot Juttersconcert

Unieke concerten aan de Scheveningse kust

Festival Classique 2018 Nieuws door
Foto 1. Schuif aan in een gondel van het reuzenrad voor een uniek privéconcert. Foto: Festival Classique © Koen Veldman

archief oud artikel 3 juni 2018 Cultuur Scheveningen, Zuid-Holland In Scheveningen is het heel 2018 feest en juni is muziekmaand in de populaire badplaats. Van 7 juni tot en met 18 juni staat voor de twaalfde keer Festival Classique op de agenda: tien dagen lang voorstellingen waarin klassieke muziek centraal staat, samen met dans, theater en nog veel meer bijzondere kunst. Dit mag je niet missen!

Festival is voor alle leeftijden

Wie denkt dat klassieke muziek alleen voor ouderen is, heeft het mis. Klassieke muziek is een verrijking voor iedereen, bewijst Festival Classique. Jaarlijks bezoeken tienduizenden mensen van allerlei leeftijdscategorieën de voorstellingen en concerten in het bruisende hart van Scheveningen. In de Kurzaal van het Kurhaus, bij de ingang van De Pier en in het reuzenrad, Palace Promenade, in de Lourdeskerk, op het strand en op nog veel meer plaatsen. Het feest begint meteen op donderdag 7 juni, waarop Festival Classique opent met een inmiddels uitverkochte Carmina Burana (een meesterwerk van componist Carl Orff) met meer dan 350 musici en dansers.

Als je bij Festival Classique denkt aan de Hofvijverconcerten, is dat niet vreemd. De eerste negen keer stond het Festival Classique in de binnenstad van Den Haag met de Hofvijverconcerten als blikvanger. Het gebied rondom de Hofvijver en het Tournooiveld gingen echter op de schop, waardoor het festival uitweek naar Scheveningen. Sindsdien worden er geen Hofvijverconcerten meer gehouden.

Concerten op unieke plekjes

Voor kids vanaf zes jaar is er dit jaar een heus Juttersconcert waarbij ze zelf strandshakers maken van lege flesjes, blikjes en kartonnen pakjes. Vul je shaker met schelpjes en steentjes en shaken maar! Of stap in een gondel van het reuzenrad op De Pier samen met een jonge, talentvolle gitarist of blokfluitist en kijk deze letterlijk op de vingers. Iedere wisseling van gezichtsuitdrukking en razendsnelle beweging met de vingers zie je van dichtbij, terwijl je ook nog eens geniet van een fabelachtig uitzicht op De Pier. Liever met beide benen op de grond? Zet een koptelefoon op en luister naar een audioverhaal over liefde, kuren aan de Haagse zee en natuurlijk muziek, terwijl je een route van anderhalf uur loopt met uitzicht op zee. Er is een versie voor kinderen en volwassenen!

Gratis concerten

Voor wie niet in de buidel wil tasten, zijn er ook gratis toegankelijke concerten. Op het Gevers Deynootplein kun je bijna iedere dag aanschuiven voor een waaier aan talenten: van muziekschoolstudenten tot grote blaasorkesten. Voor kinderen zijn er workshops, bijvoorbeeld muziekinstrumenten maken van groenten. Maandag 11 juni en dinsdag 12 juni staat de Classic Express klaar - een enorme vrachtwagentrailer die kan uitschuiven tot concertzaal. Zodra je binnenstapt, heb je het gevoel in een ruimteschip te zijn belandt. Een elektroakoestisch systeem reguleert de akoestiek, dat zelfs de akoestiek van het Amsterdamse Concertgebouw kan nabootsen. Leuk en spannend voor wat oudere kinderen!

  • Voorafgaand aan een optreden een lekker hapje eten? Dit is de top 4 eettentjes op De Pier;
  • Scheveningen bestaat 200 jaar en dat betekent een jaar lang feest. Kijk wat er allemaal op het programma staat;
Foto 2. Maak een strandshaker tijdens het Juttersconcert voor de kleintjes. Foto: Festival Classique © Robert Lagendijk
Foto 3. Genieten in het zonnetje van gratis concerten. Foto: Festival Classique © Robert Lagendijk
Foto 4. Prachtige concerten van bijvoorbeeld het Residentie Orkest in het Kurhaus. Foto: Festival Classique © Robert Lagendijk
Foto 5. Tijdens Liefdeskuren ga je op muzikale audiotour tijdens een wandeling. Foto: Festival Classique © Ronald Meekel

Laatst gewijzigd: 2018-05-30 14:21:55 · Gepubliceerd: 3 juni 2018 - 906