Samen op Oudhollands avontuur aan de Zuiderzee!

Zuiderzeemuseum Enkhuizen: dagje terug in de tijd |  
Reportage door

Met de hele familie een nostalgisch dagje uit in het Zuiderzeemuseum

22 juni 2018 Toerisme Enkhuizen, Noord-Holland Idyllische straatjes, pittoreske huizen en op elke straathoek Oudhollandse spelletjes en ambachten. Ga een dagje terug in de tijd in Zuiderzeemuseum Enkhuizen! Hier loop je Urkers van toen tegen het lijf, help je nettenbreiers en touwslagers een handje mee en leer je schrijven met een kroontjespen uit de jaren dertig. DagjeWeg.NL bracht met de familie Seel uit Brabant een nostalgisch dagje door aan de Zuiderzee. Eigenlijk hadden we er wel twee dagen kunnen blijven, want er is ontzettend veel te zien en te doen!

Foto 1. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen duik je in een wereld vol nostalgie. Foto: DagjeWeg.NL.

Waterpret bij Expeditie Waterwerken

Bij aankomst in het entreepaviljoen ligt de veerboot al voor ons klaar. Oma Aaltje mag eerst aan boord met haar rolstoel. Opa Sjaak, moeder Linda, vader Karel en Yannick (10) en Fabian (8) volgen enthousiast. Tijdens de vaart van ongeveer vijftien minuten gaan zeilboten en sloepen aan ons voorbij. Het zonnetje schijnt, er staat een lekker frisse wind. We wijzen mooie schepen en ouderwetse gebouwen aan en kijken nu al onze ogen uit. "We zijn al een keertje eerder geweest", zegt Yannick. "Toen vond ik het heel leuk. Ik wil nu heel graag naar Expeditie Waterwerken, dat is nieuw!" Yannick heeft mazzel, want bij het aanmeren is dit de eerste attractie die je tegenkomt. We stappen met Karel en de kinderen een van de roeibootjes in. We vangen visjes met een schepnet en schieten met waterkanonnen vanaf eilandjes. Ondertussen vist oma met een hengel kikkers uit het water bij het speeleiland op het plein aan wal. De kinderen vinden het zo leuk dat ze hier wel de hele dag willen blijven, maar we gaan verder want er is nog veel meer te zien.

Authentieke panden en ambachten

We lopen verder het buitenmuseum in. Kronkelende straatjes, schattige bruggetjes en oer-Hollandse huizen omgeven ons. Verderop staat een authentieke molen en daarnaast kijken we vanaf de dijk uit over het IJsselmeer, waar tientallen zeilboten rustig op het water heen en weer deinen. Het lijkt wel een filmset! Kinderen spelen met antieke ijzeren hoepels en touwtjespringen vlakbij de touwslager. Hier kun je meekijken hoe touw gevlochten wordt. Ondertussen krijg je uitleg over wat 'de klos zijn' betekent en ontdek je waar andere Nederlandse uitdrukkingen vandaan komen. De kinderen mogen meehelpen en vinden het maar wat spannend. "Kijk maar uit, straks komen je haren ertussen. Er is elke week wel een meisje dat vast komt te zitten", grapt de touwslager tegen een klein meisje. In het buitenmuseum bewonderen we meerdere authentieke panden. Een visrokerij vol versgerookte vis, een apotheek waar je onder andere Pottertjes en Wybertjes kunt kopen en een ouderwetse Snoepwinkel vol snoep van vroeger. In het Kaaspakhuis is er "keiveel kaas" (aldus Fabian), waar je ook lekker van mag proeven. Overal is iets te doen en op elke straathoek zit wel iemand gehuld in klederdracht iets te maken. Een mand, een visnet, een kuip. We kletsen met ze over vroeger en kijken onze ogen uit. De tijd vliegt voorbij!

In klederdracht het museum door

Je kunt zelf een ouderwetse make-over ondergaan. Bij de Verkleedkist liggen klompjes en klederdracht voor je klaar. Kinderen mogen zich daar omkleden en de outfit een halfuurtje aan houden. Zo kun je het museum geheel in stijl verkennen en beleven! Fabian en Yannick hijsen zich voor een foto in nostalgische pakkies, compleet met sjaals en petjes à la Dik Trom, maar gaan daarna liever in eigen kleding verder. Ze kunnen zich maar moeilijk voorstellen dat kinderen er vroeger zo bij liepen. "Die pet zit helemaal niet fijn als je wilt spelen!" zegt Yannick. Dat klopt ook wel, want vroeger werkten kinderen van die leeftijd al. Voor oma Aaltje is het museum een feest der herkenning. Alle oude meubels in de woonhuizen, de huishoudelijke spullen die er staan. "Zo'n wasbord gebruikten wij vroeger ook en mijn vader had precies zo'n werkbank in huis. Dat is helemaal nog niet zo lang geleden. Er is zoveel veranderd in zo'n korte tijd." Dat veel ouderen dingen van vroeger herkennen, merken we ook in het oude schooltje tijdens de Schrijfles met kroontjespen. Na het luiden van de schoolbel dippen de senioren gelijk hun pen in de inkt en gaan zonder uitleg van de juf ijverig aan de slag, terwijl jongeren en kinderen beduusd om zich heen kijken en zich afvragen wat de bedoeling is. Na afloop loopt de juf de bankjes bij langs om het schrijfwerk te keuren. Leuk om te zien: oudere en jongere bezoekers laten trots hun werk aan elkaar zien en raken aan de praat over hoe alles vroeger anders was.

Voor herhaling vatbaar

Na een gezellige dag gaan we met de familie Seel weer de veerboot op, terug naar het entreepaviljoen. Tijdens de vaartocht delen we wat we het leukst vonden - de kinderen raken nog steeds niet uitgepraat over Waterwerken - en komen we erachter dat we ook heel veel dingen op de plattegrond nog niet hebben gezien of gedaan. We hebben bijvoorbeeld het binnenmuseum en de Marker haven nog niet eens gezien! En eigenlijk wilden we ook nog een klompbootje maken, de smid aan het werk zien, Urker mythes en sagen aanhoren... Er is zoveel te beleven; we moeten nog maar eens terugkomen voor een gezellig dagje uit!

Tarieven en openingstijden Zuiderzeemuseum

  • Het Zuiderzeemuseum is het hele jaar open, behalve op 25 december. Het binnenmuseum is het hele jaar dagelijks open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Het buitenmuseum is geopend vanaf 30 maart tot en met zondag 28 oktober 2018;
  • Een kaartje kost € 16,- per persoon vanaf dertien jaar. Kinderen van vier tot en met twaalf jaar betalen € 10,- per persoon. Een familieticket voor twee volwassenen en twee kinderen kost € 42,50. De Museumkaart en BankGiro Loterij VIP-kaart bieden gratis toegang.
Foto 2. Alles ademt historie: van de authentieke molen tot alle pittoreske huisjes. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 3. Help ambachtslieden een handje mee, zoals hier bij de touwslagerij. Foto: DagjeWeg.NL.
Foto 4. Leer in het oude schooltje schrijven met een kroontjespen. Zo deden ze dat vroeger ook! Foto: DagjeWeg.NL.
Best lastig, schrijven met een kroontjespen. Het resultaat neem je mee naar huis. Foto: DagjeWeg.NL.
In het Kaaspakhuis ligt "keiveel kaas". Hier mag je ook stukjes kaas proeven. Hmm! Foto: DagjeWeg.NL.
Gapers; houten hoofden die vroeger dienden als uithangbord voor apotheken. Zo konden mensen die niet konden lezen zien dat men hier medicijnen kon kopen. Foto: DagjeWeg.NL.
Een beleving op zich: de prachtige vaartocht van en naar het buitenmuseum. Foto: DagjeWeg.NL.

Laatst gewijzigd: 2018-12-05 13:53:24 · Gepubliceerd: 2018-06-18 17:10:08 - 3530