Tiengemeten: niet alleen een rustoord voor vogels

Dit is waarom Tiengemeten van ons een tien krijgt!

Natuurgebied Tiengemeten Redactioneel door
Foto 1. Geniet van de natuur op Tiengemeten. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek

29 juli 2018 bijgewerkt: 21 juni 2023 Natuur Tiengemeten, Zuid-Holland Het allerlaatste echte eiland van Zuid-Holland, het in het Haringvliet gelegen eilandje Tiengemeten, is een absolute aanrader voor rustzoekers. Op een steenworp afstand van Rotterdam hoor je hier niets anders dan tjilpende vogels en het suizen van de wind. Zodra je van het pontje stapt dat je hier brengt, valt de drukte van de stad van je af en ben je alleen met de natuur. Wat is er allemaal te doen op dit bijzondere, autoluwe eilandje? DagjeWeg.NL zocht het voor je uit!

Met de pont

Het avontuur begint al bij het dorpje Nieuwendijk, wat eigenlijk niet meer is dan een verzameling tegen de dijken aangeplakte huizen. Hiervandaan vaart het pontje dat je linea recta naar Tiengemeten brengt. Het water klotst tegen de boot en langzaamaan verstommen de geluiden van de stad. Op Tiengemeten wacht je ongerepte natuur en een bijna ouderwets aandoend stukje platteland: er staan vijf woningen op het eiland. Daarnaast is het eiland een paradijs voor verschillende vogelsoorten, bevers, muskusratten en Schotse Hooglanders.

Hoe ziet Tiengemeten eruit?

Het eiland Tiengemeten bestaat uit drie gebieden. In het oosten ligt het gebied Weemoed, waar de landbouwcultuur van de negentiende eeuw in ere is hersteld. Op kleine akkers groeien ouderwetse groenten zoals pronkboon en biet, appels en peren sieren de fruitbomen in de boomgaard en paarden grazen in de wei. Hier vind je ook een herberg, waar je kunt overnachten (een aanrader, want het wordt heel erg donker op Tiengemeten) of kunt stoppen voor koffie, een ijsje of lunch!

In het midden van Tiengemeten ligt het gebied Weelde, dat bestaat uit ruig grasland en open watermoeras. Hier komen vogelspotters aan hun trekken! In de winter zie je ganzen en eenden over de drassige vlakte hobbelen, terwijl in het voor- en najaar juist kluten, wulpen, scholeksters, reigers en lepelaars een tussenstop maken op de voedselrijke drooggevalllen slikplaten voor ze op trektocht gaan.

Het westelijke gedeelte van het eiland heet Wildernis en is niet zo goed toegankelijk - het heet niet voor niets Wildernis. Parkeer je fiets en verken dit gedeelte lopend. Slikken en moerassen zuigen je laarzen vast in de modder en op de dijk die het eiland omzoomt grazen Schotse Hooglanders.

Fietsen of wandelen?

Zodra Tiengemeten in zicht is, zie je de enorme rietgedekte schuur van de Marguerita Hoeve. In de schuur vind je het bezoekerscentrum Tiengemeten en een expositie over de wildernis in de delta. Wil je het eiland per fiets verkennen? Dan kun je hier een fiets huren. Een fiets van thuis meenemen mag ook: deze mag gratis mee op de pont. De verharde weg van het oosten van het eiland naar het westen is ongeveer acht kilometer lang, dus wandelend het eiland verkennen is ook goed te doen.

Verschillende wandelroutes

Er zijn bijzondere wandelroutes te krijgen in het Bezoekerscentrum, bijvoorbeeld de beverwandelroute waarbij je de het grootste knaagdier van Europa gaat ontmoeten of de bijzondere bomenroute. Met deze route verwonder je je over de paar bomen die je op het eiland tegenkomt en die een bijzonder verhaal kennen. Onderweg zie je veel, heel veel verschillende vogels en Schotse Hooglanders. Deze laatste lopen los rond en kun je zelfs aaien, als je het rustig probeert. De lengte van de wandelroutes varieert van 4,5 kilometer tot 10 kilometer: je kiest zelf hoeveel stappen je wilt zetten. De langste route viert helemaal naar Rietheuvel, op de westpunt van het eiland, waar je van een fantastische uitzicht geniet.

Spelen in de natuur

Vlakbij het bezoekerscentrum ligt een grote natuurspeelplaats van maar liefst 4,5 hectare groot, waar kinderen heerlijk kunnen ravotten. De natuurspeeltuin bestaat uit meerdere kleine zandeilandjes die met elkaar verbonden zijn via touwen. Water is er ook, om heerlijk af te koelen. In het hoge gras om het zand heen zijn tunnels verborgen. Er zijn gedeeltes voor jonge en voor oudere kinderen. Van buitenspelen krijg je honger. Gelukkig kun je bij pannenkoekrestaurant Pannenkoeken bij Hèlène heerlijk smikkelen. Je mag de lekkernijen op het terras van Speelnatuur opeten, dus dan heb je gelijk zicht op de spelende kids. Op zoek naar iets anders? Op Tiengemeten vind je ook:

 • Landbouwmuseum Tiengemeten, met een indrukwekkende collectie landbouwvoertuigen;
 • Rien Poortvliet Museum, een ode aan de bekende schilder met allerlei originele prenten en een heuse kabouterzolder;
 • Praktische informatie

  De pont vertrekt elk heel uur van 10:00 uur tot 17:00 uur. De terugvaart van Tiengemeten naar vaste wel is ongeveer tien minuten later. In de maanden april tot en met oktober vaart het pontje op vrijdag, zaterdag en zondag tot 19:00 uur. Een retourkaartje voor de pont kost € 6,00 voor volwassenen, € 4,00 voor kinderen van twee tot twaalf jaar en is gratis voor kinderen onder de twee jaar. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Het is de bedoeling dat je je auto parkeert op vaste wal, want deze mag niet mee naar het eiland.

  Wachten op de pont? Bezoek het natuurgebiedje Tiendgorzen, dat direct naast het parkeerterrein ligt. Door het gebied loopt een kort wandelpad en onderweg spot je alvast een heleboel vogels. Tip: neem op windstille dagen DEET mee, want het stikt van de muggen en dazen op het eiland.
  Foto 2. Rust en natuur op Tiengemeten! Foto: Natuurmonumenten © Pauline Joosten
  Foto 3. Lekker spelen in de natuurspeeltuin. Foto: Natuurmonumenten © Janko van Beek
  Foto 4. Het bezoekerscentrum is het eerste wat je ziet op het eiland als je aankomt. Foto: Natuurmonumenten © Stefan Claessens
  Foto 5. Landschapscultuurtje van vroeger. Foto: Natuurmonumenten © Stefan Claessens

  Laatst gewijzigd: 2023-06-21 10:39:05 · Gepubliceerd: 29 juli 2018 - 5563