Langnekdinosaurus in Boxtel

Neem een kijkje in het lab en volg het werk aan het skelet

Dino's kijken in Oertijdmuseum Boxtel   Nieuws door
Foto 1. De botten worden voorzichtig losgemaakt van het gesteente. Foto: Oertijdmuseum Boxtel

8 oktober 2018 Geschiedenis Boxtel, Noord-Brabant Het Oertijdmuseum in Boxtel heeft sinds kort iets iets heel bijzonders: het skelet van een Diplodocus oftewel een langnekdinosaurus! Het is een echt, origineel skelet. In Europa zijn er nog maar twee andere skeletten te zien van deze grote planteneters. Voorlopig kun je in Boxtel alleen de losse botten bewonderen. En dat is al heel indrukwekkend.

Botten nog in het gesteente

Het versteende skelet is zo'n 25 jaar geleden al opgegraven, in de Amerikaanse staat Wyoming. Door 'dinosaurusjager' Kirby Siber, vandaar dat het beestje de naam 'Kirby' heeft gekregen. Het skelet werd opgeborgen en er is sindsdien niets meer mee gedaan. Wat Oertijdmuseum Boxtel heeft ontvangen zijn de losse botten, waarvan de meeste nog vastzitten in stukken steen. Daar moeten de botten nu voorzichtig uitgehaald worden en vervolgens geprepareerd om ze te kunnen exposeren. Dat gaat waarschijnlijk wel drie jaar duren, want het gaat om zo'n 300 botten! Maar dan staat er ook een enorm skelet in het Oertijdmuseum.

Zie hoe de botten tevoorschijn komen

Je kunt de botten voor het eerst zien op woensdag 10 oktober, vanaf 10:30 uur. Na enkele toespraken onthult de ontdekker Dr. Kirby Siber zelf het skelet. Dat belooft een indrukwekkend moment te worden, want het gaat hier wel om één van de grootste dinosaurussen. De preparatie van de botten gebeurt de komende jaren in het lab van het Oertijdmuseum en iedereen kan dit volgen. Je kunt namelijk het lab inkijken en nog leuker: door de schuiframen heen je vragen stellen. Tot, over zo'n drie jaar, het skelet helemaal is opgebouwd.

Meer dino's zien?

Foto 2. Het prepareren van de botten is een secuur werkje. Foto: Oertijdmuseum Boxtel
Foto 3. Links een stuk bot, rechts het zorgvuldig bij elkaar voegen van de verschillende stukken tot het hele bot. Foto: Oertijdmuseum Boxtel
Foto 4. In het museum kun je al een replica zien van de indrukwekkende langnekdinosaurus. Foto: Oertijdmuseum Boxtel

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 14:48:53 · Gepubliceerd: 2018-10-08 11:01:22 - 4213