Harderwijk heeft een pop-up Sinterklaasmuseum

Ga naar Harderwijk en kies uit de vele uitjes | Nieuws door

Alles over de herkomst van het sinterklaasfeest

5 november 2018 Cultuur Harderwijk, Gelderland In Harderwijk is een pop-up Sinterklaasmuseum geopend. In een op en top Nederlande plek: een molen. Langs de muren staan fraaie, grote boeken waarin je alles terugvindt over het sinterklaasfeest. Kinderen gaan lekker zelf aan de slag met het knutselmateriaal en de spelletjes. Allemaal gratis, maar er staat wel een mijter waar je wat geld in kan stoppen. Als bijdrage aan het uiteindelijke doel: een echt groot Nationaal Sinterklaasmuseum in Harderwijk.

Foto 1. Wat zit hier achter? Kom kijken in het pop-up Sinterklaasmuseum in Harderwijk. Foto: Nationaal Sinterklaasmuseum

Kom knutselen en sjoelen voor pepernoten

Lekker, pepernoten! Die ontbreken natuurlijk niet in het pop-up Sinterklaasmuseum. De kinderen spelen de spelletjes in molen De Hoop met veel plezier, maar komen wel steeds even terug bij die heerlijke pepernoten. Een liedje afmaken, iets moois knutselen voor Sinterklaas of een puzzel oplossen maakt uiteraard hongerig. Al zijn de pepernoten nog lekkerder als je ervoor gesjoeld hebt.

Lees alles over Sinterklaas in de grote boeken

Terwijl de kinderen zich volop vermaken, lopen de volwassenen langs enorme boeken die het verhaal van Sinterklaas vertellen. Wat is de relatie met de bisschop van Myra uit Turkije? Welke overeenkomsten zijn er tussen de oppergod Odin en de goedheiligman? En wat heeft een prentenboekje uit de negentiende eeuw te maken met de manier waarop wij tegenwoordig het sinterklaasfeest vieren? Hoe meer je leert, hoe meer je je verbaast.

Groot Nationaal Sinterklaasmuseum

De initiatiefnemers van het pop-up museum hebben grote plannen: ze willen een Nationaal Sinterklaasmuseum. In Harderwijk, omdat ze daar enorm houden van het sinterklaasfeest. De intocht van Sinterklaas is altijd een grote happening, compleet met een echte stoomboot en heel veel Pieten. En daar blijft het niet bij, want er is ook een Sinterklaasdorp en een Pietenhuis. En daar hoort ook een museum bij, vinden ze. Maar dan wel een groot museum, waar je echt alles over Sinterklaas, de Pieten en alle stadia van het feest kunt vinden. In 2020 moet het er zijn. Tot dan komen er nog allerlei acties om genoeg geld bij elkaar te krijgen. Dit pop-up museum is daar alvast een mooi begin van.

Goed om te weten

  • Het pop-up Sinterklaasmuseum is open op woensdagmiddag en zaterdagmiddag, van 12:00 uur tot 17:00 uur;
  • De laatste dag dat je het pop-up museum kunt bezoeken is op woensdag 5 december. Daarna is het voorbij;
  • Met een groep naar het museum? Dat kan, maar reserveer wel eerst even:
  • Er is trouwens nog veel meer te doen in Harderwijk.
Foto 2. Knutselende kinderen tijdens de opening van het pop-up Sinterklaasmuseum. Foto: Nationaal Sinterklaasmuseum
Foto 3. Het verhaal over het Sinterklaasfeest in grote boeken. Foto: Nationaal Sinterklaasmuseum
Foto 4. De sjoelbak staat klaar. En de pepernoten ook. Foto: Nationaal Sinterklaasmuseum
Laatst gewijzigd: 2019-02-28 16:18:47 · Gepubliceerd: 2018-11-05 16:18:09 - 989