1

Op zoek naar een actief dagje uit? Ga boulderen!

Beklim de meest spectaculaire routes zonder touwen

Groningen Redactioneel door
Foto 1. Nikki klimt geconcentreerd omhoog. Boulderen is een sport waarbij je je hele lijf traint. Het is ook een sociale sport en erg leuk om met een groep te doen. Foto: DagjeWeg.NL/Toli

31 december 2018 bijgewerkt: 11 januari 2021 Sport Groningen, Groningen Op zoek naar een actief uitstapje, maar je weet nog niet wat? Probeer boulderen: een klimsport zonder touwen, boven een dikke mat. Maar wel net zo uitdagend. Je hebt geen maatje nodig om je te zekeren of een cursus die je eerst moet volgen, dus je kunt gaan wanneer je wilt. Verder is boulderen heel gezellig om te doen met een groep.

Leuk in een groep

Bij Gropo Bouldergym in Groningen klimmen en hangen verschillende mensen op de klimmuren. Soms alleen, soms samen. Aan de kant staat een groepje vriendinnen te kletsen. "Wij gaan altijd met een groepje", vertelt één van hen."We vinden het vooral leuk om samen te klimmen. Boulderen is zwaar. Na twee of drie keer geklommen te hebben moet je even uitrusten. Dan is het leuk om iemand anders aan te moedigen. Zie je meteen hoe een route die niet is gelukt wél kan." De meiden gaan ook om hun conditie op peil te houden, benadrukt ze. "Beter dan hardlopen. Hier gebruik ik mijn hele lijf." "Ik heb spieren op plekken waarvan ik niet eens wist dat daar een spier zit", lacht haar vriendin, terwijl ze haar arm flext. "Zie je die spier op mijn elleboog?"

Puzzelen om boven te komen

Iets verderop in de hal klimmen twee andere fans van het boulderen: Nikki en Toli. Terwijl Toli een route omhoog zoekt, vertelt Nikki dat ze al op meerdere plekken in Nederland heeft geboulderd. "Ook in een kleine klimhal. Die had een stuk minder routes, maar wel allemaal nieuw voor mij. Klimhallen veranderen routes ook geregeld om het uitdagend te houden." Een route klimmen is meer dan je omhoog trekken, het is een puzzel die je moet oplossen om verder te komen. Nikk: "Je moet soms echt zoeken en best lenig zijn om een stuk te overbruggen. Dat maakt het juist zo leuk." Dan, naar Toli: "Probeer links te gaan!" Toli moet even met zijn hele lichaam door de lucht zwaaien om zijn voet op de juiste plek te krijgen. Het lukt en daarna is hij snel boven. In plaats van zich op de klimmuur te trekken, tikt hij deze aan en springt de vier meter weer naar beneden, op de dikke mat. Even later klimmen de twee naast elkaar omhoog, ieder via een andere route.

Wat is boulderen?

Bij boulderen beklim je een klimmuur via kunststof grepen en treetjes. Zonder touwen, maar wel met een dikke mat onder je. Best veilig dus, al is het in een onbekende hal verstandig om even de demping van de mat te checken. De klimroutes (oftewel de ‘boulders') lopen kriskras door elkaar en er zijn routes voor zowel beginners als gevorderden. Een klim is kort, tot maximaal vier meter hoog. Het is als het ware een explosieve sprint omhoog en spectaculair om te doen. Soms is de volgende grip of tree zo ver, dat je aardig wat kunsten moet uithalen om er te komen. Het enige dat je voor deze sport nodig hebt zijn speciale schoentjes. In de meeste klimhallen kun je die huren. Oh ja, loop niet onder de klimmers door, die vallen of springen liever op de mat dan op jou.

Boulderen is op dit moment razend populair. In heel het land vind je boulderhallen, maar ook in de meeste klimhallen kun je boulderen. Ook kinderen, zij kunnen bij de meeste hallen terecht vanaf zes of zeven jaar. Leuk om te weten: boulderen wordt een olympische sport! Of eigenlijk klimmen, waarbij boulderen één van de onderdelen is. Voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in Tokio, in 2020.

Foto 2. Toli staat voor een dilemma: voet of hand verplaatsen? Het is soms een hele puzzel om boven te komen. Ook dat maakt boulderen zo leuk. Foto: DagjeWeg.NL/Nikki
Foto 3. De boulderhal van Gropo Bouldergym in Groningen. Foto: DagjeWeg.NL/Nikki
Foto 4. Je hebt niet alleen kracht nodig om een route te klimmen, maar ook lenigheid. Foto: DagjeWeg.NL/Toli

Laatst gewijzigd: 2021-01-11 11:37:29 · Gepubliceerd: 2018-12-31 16:46:25 - 5351


-advertentiepositie-