Ga eens 's avonds naar een museum!

Stedelijk Museum Amsterdam |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Genieten van topstukken of op avontuur bij experimentele kunst

11 maart 2020 Cultuur Landelijk Hou je van musea, maar ben je veel te druk door te week om te gaan? En slibben de weekenden op je agenda alweer helemaal dicht de komende maanden? Ga dan eens 's avonds! In Nederland zijn meerdere musea waar je 's avonds kunt genieten van kunst en geschiedenis.

Foto 1. Stap een keer 's avonds het Stedelijk Museum Amsterdam binnen. Foto: Gert-Jan van Rooij

Uitgebreide kunstavond in Rotterdam

Liefhebbers van moderne kunst komen volop aan hun trekken tijdens de Kunstavonden in het Witte de Withkwartier in Rotterdam. Modern, experimenteel en met elke keer wel iets nieuws op het programma. Bezoek elke vrijdag van 18:00 uur tot 21:00 uur gratis de verschillende exposities en optredens bij onder andere TENT, Witte de With Center for Contemporary Art en MAMA, waar niets is wat het lijkt. Alle kunstinstellingen liggen vlakbij elkaar, met hooguit een wandelingetje van een minuut ertussen. Er is ook een tour tussen 19:00 en 20:00 uur: startpunt bij de balie van Wit­te de With/​​​TENT.

Vier keuzes in Amsterdam

In Amsterdam kun je 's avonds terecht bij vier musea.

  • Bekijk op donderdag- of vrijdagavond tot 21:00 uur de prachtige foto-exposities in FOAM Fotomuseum. Als je donderdag gaat, dan kun je mee met een gratis rondleiding om 18:30 uur;
  • Dwaal op vrijdagavond tussen de moderne kunst en design bij Stedelijk Museum Amsterdam, dit kan tot 22:00 uur;
  • Of bewonder op vrijdagavond tot 21:00 uur de schilderijen van Van Gogh in het Van Gogh Museum. Nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van hem bij elkaar te zien. In de kerstvakantie is het museum ook op zaterdagavond open en in juli en augustus zelfs elke avond! Ook dan tot 21:00 uur;
  • Op zaterdagavond kun je tot 22:00 uur naar het Anne Frank Huis. Tussen 1 april en 1 november is het huis elke avond open tot 22:00 uur.

Culturele donderdagavond

Het Centraal Museum Utrecht is elke eerste donderdagavond van de maand open. Hier stap je een oud klooster binnen, maar al snel merk je dat je naast oude kunst ook heel moderne werken tegenkomt. Laat je meevoeren met de kunst en ga op ontdekking. Het is 21:00 uur voor je het weet. Ook het Van Abbemuseum in Eindhoven is elke eerste donderdag van de maand open tot 21:00 uur. Hier dwaal je tussen duizenden kunstwerken. Allemaal modern: dit museum is één van de meest toonaangevende musea voor hedendaagse kunst in Europa!

  • Het Mauritshuis in Den Haag is elke donderdag open tot 20:00 uur. Wat kort misschien voor een echt avondbezoek, maar wel de moeite waard. Hier vind je namelijk één van de belangrijkste collecties schilderijen van Rembrandt ter wereld! Verder hebben ze ook nog een virtueel museum met met alle kunstwerken van Johannes Vermeer. Gewoon te bekijken op je smartphone;
  • Ook Museum De Pont in Tilburg is elke donderdag open tot 20:00 uur. Extra lokkertje: vanaf 17:00 uur kun je gratis dit museum voor hedendaagse kunst in.
Foto 2. Bezoek het Van Gogh Museum eens 's avonds. Foto: Jan-Kees Steenman
Foto 3. Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669. Foto: Mauritshuis

Laatst gewijzigd: 2021-07-19 10:59:33 · Gepubliceerd: 2019-02-04 15:31:27 - 12819