Ga eens 's avonds naar een museum!

Ga naar een museum |  
Nieuws door
Foto 1. The Waters in Between by Audrey Large and WHOLE-LAND by The Fabricant - part of _UFO - Unidentified Fluid Other_ kun je ook 's avonds bekijken. Foto: Nxt Museum © Gert Jan van Rooij

Genieten van topstukken of op avontuur bij experimentele kunst

17 augustus 2022 Cultuur Landelijk Hou je van musea, maar ben je veel te druk door te week om te gaan? En slibben de weekenden op je agenda alweer helemaal dicht de komende maanden? Ga dan eens 's avonds! In Nederland zijn meerdere musea waar je 's avonds kunt genieten van kunst, geschiedenis, architectuur en zelfs techniek.

Uitgebreide kunstavond in Rotterdam

Liefhebbers van moderne kunst komen volop aan hun trekken tijdens de Kunstavonden in het Witte de Withkwartier in Rotterdam. Modern, experimenteel en met elke keer wel iets nieuws op het programma. Bezoek elke vrijdag van 18:00 uur tot 21:00 uur gratis de verschillende exposities en optredens bij onder andere TENT, Kunstinstituut Melly en MAMA, waar niets is wat het lijkt. Alle kunstinstellingen liggen vlak bij elkaar, met hooguit een wandelingetje van een minuut ertussen. Er is ook een tour tussen 19:00 en 20:00 uur: startpunt bij de balie van Melly/​​​TENT.

 • Bekijk iedere week het actuele programma op de site van De Kunstavond.

Foto 2. Er is altijd wel iets verrassends te zien tijdens de Kunstavonden in Rotterdam. Foto: Kunstinstituut Melly © Aad Hoogendoorn

Architectuur in de avond

In Rotterdam is elke donderdagavond Het Nieuwe Instituut open tot 21:00 uur. In dit opvallende gebouw maak je kennis met de Nederlandse architectuur en architecten. Je krijgt hier een cursus architectuurgeschiedenis in een notendop, maar dan wel op een leuke manier! Kom erachter dat architectuur ook sociale gevolgen heeft en bekijk de nieuwste ideeën over alternatieve ontwerpideeën.

Iedere avond open in Amsterdam

Amsterdam is het Mekka van de museumavonden! Een aantal musea is zelfs elke avond open.
 • Het wereldberoemde Anne Frank Huis moet je een keer bezocht hebben. En dat hoeft niet op een vrije dag of tijdens het weekend, dat kan ook 's avonds. Het huis is namelijk elke avond open tot 22:00 uur.
 • Ook het Moco Museum is elke avond open: doordeweeks tot 21:00 uur en op zaterdag en zondag tot 22:00 uur. Hier stap in een adembenemende wereld van moderne kunst met iconische werken van artistieke legendes als Banksy en Andy Warhol.
 • Alles in het Nxt Museum staat in het teken van nieuwe en vooruitstrevende manieren om kunst te maken, waarin technologie een hoofdrol speelt. En dat levert fraaie staaltjes mediakunst op. Van zondag tot en met woensdag te bekijken tot 20:30 uur en van donderdag tot en met zaterdag zelfs tot 22:30 uur.
 • Bezoek het bijzondere Body Worlds: The Happiness Project wanneer het jou uitkomt. Het museum blijft namelijk elke dag open tot 22:00 uur.
 • Niet om happy van te worden, maar wel interessant: het Torture Museum. Eenmaal door het puntige hek, stap je in de wereld van martelarij. Dit museum is elke dag open tot 23:00 uur.

Foto 3. Ontdek de moderne kunst van iconen als Banksy en Andy Warhol en van aanstormend talent in het Moco Museum. Foto: Moco Museum

Culturele donderdagavond

Deze musea in Amsterdam zijn op donderdagavond open:

 • Bekijk op donderdag- of vrijdagavond tot 21:00 uur de prachtige foto-exposities in Foam Fotomuseum. Van eigentijds tot historisch en van portret tot landschapsfoto, je komt het hier allemaal tegen. Als je donderdag gaat, dan kun je mee met een gratis rondleiding om 18:30 uur.
 • Ook Fotografiemuseum Huis Marseille is donderdagavond open tot 21:00 uur. Een geliefde alternatieve plek voor een date, want de fraaie foto's hangen in twee prachtige zeventiende-eeuwse grachtenpanden aan de Keizersgracht. Compleet met grachtentuin.
 • En je kunt deze avond ook nog eens tot 22:00 uur op zoek naar verbindingen tussen jezelf, je lichaam en alles wat leeft op aarde in Het Groote Museum van dierenpark ARTIS. Animaties, kunstwerken, installaties en films laten de verbinding zien tussen onszelf en de wereld om ons heen.

Foto 4. Liz Johnson Artur - of life of love of sex of movement of hope, 2021 © Foam. Foto: Christian van der Kooy.

Zaterdagavond in Zwolle

In voor internationale topkunst, maar geen tijd overdag? Gelukkig is Museum de Fundatie iedere zaterdagavond open. Dwaal door vier eeuwen topkunst, bekijk de nieuwste tijdelijke exposities en werp een blik op Zwolle in de avond door het immense raam in de 'wolk' bovenop het dak. Hier kun je heel wat uurtjes zoet brengen, dus kom zeker een keertje terug. Dat is ook geen probleem met een kleine portemonnee, want de zaterdagavond is gratis! Zo kan iedereen van deze kunst genieten.

Foto 5. Museum De Fundatie is van buiten al even opvallend als van binnen. Neem gratis een kijkje op zaterdagavond. Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter

Moderne kunst in Tilburg

Museum De Pont in Tilburg is elke donderdag open tot 21:00 uur (in juli en augustus tot 20:00 uur). Het museum beschikt over een collectie van zowel jonge als oudere kunstenaars. Naast de vaste collectie kun je hier jaarlijks nieuwe exposities bewonderen. Extra lokkertje: vanaf 17:00 uur kun je gratis dit museum voor hedendaagse kunst in.

Genieten van hun collectie kan trouwens ook thuis, dankzij hun online platform DE PONT CHANNEL. Neem je een kijkje achter de schermen van het museum, bewonder alle tentoonstellingen en kunstwerken van de afgelopen jaren in het archief, ga op bezoek in het atelier en laat je meevoeren door één van de kunstige audiotours.

Foto 6. Op donderdagavonden kun je gratis Museum De Pont bezoeken. Zoals tijdens de expositie Zomer in De Pont met Reinoud van Vught. Foto: Peter Cox

De toekomst zie je 's avonds

Aan het Stationsplein in Enschede stap je binnen in een wereld vol creatieve kunst en innovatieve technologie. In GOGBOT Museum of the future dwaal je langs vernieuwende installaties, games, liveoptredens en bijzondere feestjes. Ervaar kunst op een manier die je zintuigen constant blijft prikkelen. Verwacht maatschappijkritisch werk van bekende kunstenaars uit binnen en buitenland, maar ook heel veel talentvolle artiesten. En waar veel musea de deuren sluiten wanneer de avond valt, is dit museum van donderdag tot en met zaterdag juist 's avonds geopend! Tot 23:00 uur.

Foto 7. Bewonder in de avonduren The Nemesis Machine, een kunstwerk van Stanza dat blijft groeien en veranderen. Foto: GOGBOT Museum of the future

Techniek in Hengelo

Techniek is tof, daar kom je wel achter in het compleet vernieuwde Oyfo Techniekmuseum! Er is namelijk van alles om te doen en zelf uit te proberen hoe de techniek in elkaar zit. Probeer eens of het je lukt om te bellen met een telefoon met draaischrijf, boor zout op met een enorme flipperkast of zwengel een stoommachine aan. De verschillende museumzalen gaan over textiel, machine- en werktuigbouw, elektrotechniek en telecommunicatie. Naast de techniek van nu, zie je ook allerlei gave machines van toen in de Machinehal. Doordeweeks allemaal 's avonds te bewonderen tot 21:00 uur. Behalve in vakanties van regio noord, dan is het museum 'gewoon' tot 17:00 uur open.

Foto 8. Bekijk doordeweeks 's avonds allerlei gave machines. Foto: Oyfo Techniekmuseum
 • Veel steden hebben elk jaar een Museumnacht en vaak vallen ze op verschillende nachten in het jaar. De moeite waard om in de gaten te houden via de media.
 • Bekijk alle musea van Nederland.
 • Ga naar een museum met korting.
Foto 9. The Waters in Between by Audrey Large and WHOLE-LAND by The Fabricant - part of _UFO - Unidentified Fluid Other_ kun je ook 's avonds bekijken. Foto: Nxt Museum © Gert Jan van Rooij

Laatst gewijzigd: 2022-08-18 10:01:00 · Gepubliceerd: 2019-02-04 15:31:27 - 18602