Overal klinkt muziek tijdens de Kindermuziekweek

Concerten, voorstellingen en workshops speciaal voor kinderen

Landelijke Kindermuziekweek Nieuws door
Foto 1. Kinderen tot en met twaalf jaar komen tijdens de eerste Landelijke Kindermuziekweek in aanraking met live muziek. Door voorstellingen, maar ook door zelf aan de slag te gaan. In workshops bijvoorbeeld. Foto: Bob Bruyn

archief oud artikel 5 april 2019 Opmerkelijk Landelijk Vanaf dit jaar is het elk jaar vanaf het eerste weekend in april Kindermuziekweek! Door het hele land kunnen kinderen van nul tot en met twaalf jaar genieten van live muziek. Luisteren naar speciale concerten bijvoorbeeld of leuke voorstellingen zien. Of door zelf muziek te maken in leuke workshops.

Opening in Rotterdam

De Kindermuziekweek was tien jaar lang een succesvolle Rotterdamse happening, fantastisch dat vanaf nu een groot deel van Nederland ook meedoet. Het openingsconcert vindt plaats waar het ooit begon: in De Doelen in Rotterdam. Hier genieten kinderen (en hun ouders) om 11:00 uur van het speciale Kindermuziekweekconcert, gespeeld door het Samenspeelorkest. Dit bestaat uit musici van het Philharmonisch Orkest en honderd basisschoolleerlingen uit groep zeven. Hoogtepunt is misschien wel het speciaal voor de Kindermuziekweek geschreven compositie 'Het Sterrenorkest' met Kindermuziekweeklied.

Alleen al 5 april staat bol van de muziekvoorstellingen en workshops, voor de hele Kindermuziekweek is de keuze helemaal groot. Om keuzestress te helpen voorkomen, is hier onze Top 5:

1. De Muziekdag op 7 april

UTRECHT - Honderden muzikale kinderen stuurden in januari en februari video's in voor de Muziekwedstrijd georganiseerd door het Princes Christina Concours. Daarin lieten zij hun eigen muzikale kunnen zien. Een jury boog zich over de meer dan achthonderd inzendingen en op zondag 7 april kun je zien wie de winnaars zijn! Dit gebeurt tijdens een grote Muziekdag, met onder andere een concert gegeven door de prijswinnaars.

2. Maak een ballet, op 6 en 13 april

AMSTERDAM - Ben je tussen de zeven en dertien jaar? Dans dan mee op de prachtige muziek van Tsjaikovski's 'Notenkraker en Muizenkoning'! Tijdens een workshop in een dansstudio van Nationale Opera & Ballet leren de kinderen van een ervaren dansdocent hoe ze het verhaal van Clara en haar Notenkraker pop tot leven kunnen brengen via ballet. Compleet met licht, decor en kostuum-accessoires! De workshop start om 10:00 uur.

3. Strijkers of blazers? Op 13 april

AMERSFOORT - Kom luisteren naar de repetitie van ruim negentig jonge strijkers. Of hoor je liever zo'n dertig jonge koper- en houtblazers? Twee jonge jeugdorkesten treden om 14:15 uur en om 16:00 uur op, op twee plaatsen op in Amersfoort: de strijkers spelen samen in de Xaveriuskerk, terwijl de blazers spelen in Het gebouw van Juliana & Bernhard. Allebei beloven het mooie muziekmomenten te worden. De openbare repetities zijn onderdeel van 'Een kijkje in de keuken' van het AJO.

4. Het Muizenhuis op 14 april

BRIELLE - Ontmoet Sam en Julia uit het Muizenhuis, in een voorstelling vol muziek en fantasie! Waar Julia alles wil ontdekken en overal op af wil stappen, is Sam vooral bang om de regels te overtreffen. Verlegen is hij ook nog eens. De voorstelling is gebaseerd op de beroemde boeken van Carine Schaapman en creëert de bijzondere wereld van het Muizenhuis op het toneel. Een feest voor kinderen vanaf drie jaar.

5. Kindermuziekdag op 14 april

EINDHOVEN - Laat je betoveren door de voorstelling Radio Walvis, leer viool spelen, geniet van een speciaal muziekbuffet én luister naar een mini-concert van jonge strijkers. Op de Kindermuziekdag in Eindhoven beleef je een hele dag muziek waar je blij van wordt! Geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar.

Foto 2. Bij veel activiteiten van de Landelijke Kindermuziekweek kunnen kinderen zelf aan de slag of geven ze zelf voorstellingen. Foto: Hélène van Domburg

Laatst gewijzigd: 2019-04-10 08:52:23 · Gepubliceerd: 5 april 2019 - 457