Knallende kanonnen en knetterende musketten in Bourtange

Vesting Bourtange |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Beleef dit weekend de Slag om Bourtange

22 mei 2019 Geschiedenis Bourtange, Groningen Er klinkt tromgeroffel en hoorngeschal en de grond trilt van de honderden marcherende soldaten. Bulderende kanonnen, kampementen vol nerveuze mannen die wachten en zich voorbereiden op de onvermijdelijke strijd. De Slag om Bourtange barst dit weekend los! Beleef dit jaar een iconische veldslag uit de Tachtigjarige Oorlog in Vesting Bourtange. De vesting wordt 25 en 26 mei omgetoverd tot levensecht strijdtoneel uit 1640. Een historisch spektakel!

Foto 1. Een weekendje à la de zeventiende eeuw. Beleef de Slag om Bourtange! Foto: Vesting Bourtange © Bert Moorlag.

Historische veldslag komt tot leven

Het is elk jaar een van de hoogtepunten van de Vesting Bourtange: de Slag om Bourtange. Dit jaar waan je je in de zeventiende eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Zodra je de poorten binnenstapt, ben je in het jaar 1640 en hebben de Spaanse troepen de vesting ingenomen. Maar het Hollandse leger geeft niet op en strijdt tot het bitterende eind om de vesting weer terug te winnen. Of ze dit gaat lukken, maak je zelf van dichtbij mee. Gewapend met musketten en gekleed in authentieke uniformen spelen honderden acteurs het gevecht zo geloofwaardig mogelijk na. Compleet met kampementen, kanonschoten en dramatische kreten.

Vesting Bourtange in 1640

De spectaculaire veldslagen rond de vesting zijn natuurlijk de meest spectaculaire onderdelen van het historische weekend. Maar op beide dagen zijn er ook overal in de vesting schouwspelen en schermutselingen te zien. Ontdek hoe het dagelijks leven er in de zeventiende eeuw uitzag, hoe mensen zich kleedden en hoe ze hun dagen vulden. Neem een kijkje in het authentieke kampement en loop over een historische markt vol producten in de stijl van vroeger. Alsof je een dagje bewoner van het Bourtange van vroeger bent! De vesting is sowieso bijzonder om te bewonderen. Verken het complete stadje in oude stijl, inclusief historische molen, protestantse kerk en authentieke huisjes.

Goed om te weten

  • Vanaf vrijdag 24 mei marcheren er al militairen uit de Tachtigjarige Oorlog in en om de Vesting Bourtange;
  • De Slag om Bourtange vindt op 25 en 26 mei plaats. Zaterdag is de officiële opening om 10:00 uur. Zondag open vanaf 11:00. Op beide dagen open tot 18:00 uur;
  • Een kaartje voor volwassenen kost € 8,50. Kinderen van zes tot en met elf jaar betalen € 4,50 per persoon. Kinderen tot en met vijf jaar hebben gratis toegang. Parkeren is gratis;
  • Tip van de organisatie: laat je hond thuis. Honden schrikken van de kanonnen en de drukte tijdens de veldslag.
Foto 2. Beleef de historische strijd van dichtbij. Foto: Vesting Bourtange © Bert Moorlag.
Foto 3. Honderden acteurs spelen de Slag om Bourtange dit weekend na. Foto: Vesting Bourtange © Bert Moorlag.

Laatst gewijzigd: 2019-05-23 14:59:07 · Gepubliceerd: 2019-05-21 15:23:41 - 920