1

Breng Hemelvaart door tussen de paarden

Ga op Hemelvaart naar een paardensportevenement

Dagje weg tijdens Hemelvaart Nieuws door
Foto 1. Bezoek een Concours Hippique tijdens Hemelvaart. Foto: Ian Dunlop via Pixabay

archief oud artikel 13 mei 2023 Sport Landelijk Wat is het beste paard van stal? Rondom Hemelvaart zijn er weer een aantal paardenevenementen waar ze dat proberen vast te stellen. Zie ze gracieus springen over hoge hindernissen, dansen op muziek of in volle vaart een koets door de bossen trekken. Voor paardenliefhebbers is hemelvaartsweekend een mooie tijd! Extra mooi: vier van de vijf evenementen zijn gratis!

18 mei: Concours Hippique Bennekom

Een paard springt hoog over een hindernis, maar dan raken de hoeven van zijn achterbenen toch net de balk. Oei, blijft hij liggen? Ja, dit keer wel! Even later komen de tuigpaarden het veld op voor hun rondjes. Welk paard strekt de voorbenen het mooist? Het Concours Hippique Bennekom duurt één dag, maar alles komt langs: springen, mennen en shows. Vooral de menwedstrijden met Friese paarden zijn een plaatje, want de menners zitten in prachtige klederdracht op de bok. De wedstrijden worden afgewisseld door prachtige shows, er is een gezellig strodorp met leuke kraampjes en ook voor kinderen is er van alles te doen. Allemaal met op de achtergrond kasteel Hoekelum en rondom het terrein de Veluwse bossen. Entree €12,50, kinderen tot 12 jaar gratis.

Foto 2. Tijdens het Concours Hippique Bennekom is van alles te zien: springen, mensport, tuigpaarden, shows en nog veel meer. Foto: Tom Freriks

18 mei: menrit door de Alblasserwaard

Al jaren en jaren vindt in de Alblasserwaard de traditionele menrit op Hemelvaartsdag plaats. In maart 2017 werd deze rit zelfs opgenomen in de lijst Immaterieel Erfgoed als belangrijke traditie. Dit jaar starten de rijtuigen rond 10:00 uur in Ottoland, in het hart van de Alblasserwaard. Van daar rijden ze langs de Graaf naar Landvast in de haven van Alblasserdam en weer terug. De stoet trekt elk jaar veel kijkers, die langs de kant van de weg genieten van een mooi stukje verleden. Onderweg stoppen de koetsiers en menners af en toe en kun je een praatje met ze maken. De stoet wordt helaas elk jaar kleiner, maar voorlopig houden ze in Alblasserwaard de traditie nog in stand!

Foto 3. Ga kijken naar de prachtige wagens en rijtuigen die meedoen aan de menrit op Hemelvaartsdag in de Alblasserwaard. Foto: Adriaan van Wijck

18, 20 en 21 mei: Hemelvaartconcours Roden

Het Hemelvaartconcours Roden is een waar spektakel waar je ook gerust je vrienden mee naar toe kunt nemen die wat minder paardenfan zijn. Want naast het concours hippique, de dressuur op muziek, de tuigpaarden, menwedstrijden en fraaie paardenshows is er nog veel meer te doen in Roden! Kermis bijvoorbeeld en een enorme braderie tijdens Hemelvaartsdag. Een muziekfestival met muziek uit de Jordaan op zaterdag, met om 22:15 uur ook nog een enorme vuurwerkshow. En op zondag kun je oldtimer tractors bewonderen op de Brink in Roden, mee met de huifkar en rocken op ouderwetse rockmuziek. Hier heeft de hele familie plezier. Toegang gratis.

Foto 4. Ook in Roden zijn zowel springwedstrijden en dressuur als menwedstrijden en tuigpaarden te zien. Foto: Vereniging voor Volksvermaken Roden

18 t/m 21 mei: paardensport in Fort De Roovere

Omgeven door de wallen van Fort De Roovere vindt op 18 tot en met 21 mei weer Concours Hippique en Working Equitation Halsteren plaats. Bewonder dressuur- en springwedstrijden en ontdek hoe spectaculair Working Equitation oftewel arbeidsdressuur is. Deze vorm van dressuur is ontstaan vanuit het traditionele werken met runderen. De ruiters strijden met elkaar in vier onderdelen: dressuur, een speedtrail met obstakels, met stijl over een hindernissenparcours en natuurlijk: werken met runderen. Op Hemelvaart zie je naast springen, dressuur en Working Equitation ook nog een veulenshow! Op vrijdag is er springen en Working Equitation, zaterdag de jeugd met hun pony's en zondag dressuur. Wandel tussendoor over de Mozesbrug die niet boven, maar in het water ligt. Bezoek het gezellige strodorp en beklim de Pompejustoren voor een schitterend uitzicht. Toegang gratis.

Foto 5. De Concours Hippique Halsteren in Fort De Roovere is zo langzamerhand een begrip. Foto: Nils Boeser

19, 20 en 21 mei: Bronckhorster Paardenmeerdaagse

De Bronckhorster Paardenmeerdaagse is een beetje een vreemde eend in de bijt. Dit is namelijk géén wedstrijd, maar er is elke dag een andere route die ruiters en menners de mooiste plekjes uit de gemeente Bronckhorst laat zien. Helemaal in hun eigen tempo. En daardoor is er ook veel moois te zien voor wie niet meedoet. Je moet er wel even de bossen voor intrekken en een mooie locatie zoeken langs de route. Of nestel je in het gras naast een van de zandpaden in het fraaie coulisselandschap. Picknickmand mee en je dag kan niet meer stuk. Ook leuk: ga naar evenemententerrein De Hietmaat in Hengelo (GLD), waar iedereen start en finisht. Hier zie je de paarden en pony's van dichtbij en kun je misschien ook een praatje maken met de ruiters en menners.

Extra tip: Concours Hippique Eext tijdens Pinksteren

Tijdens het pinksterweekend komen liefhebbers van paardensport helemaal aan hun trekken op het Nationaal Concours Hippique Eext, dat maar liefst vier dagen duurt. De vrijdag is helemaal gewijd aan dressuur, compleet met kür op muziek vanaf 19:00 uur, afgewisseld met fraaie shows. Zaterdag, zondag en maandag zie je spectaculaire sprongen en op maandag komen ook de tuigpaarden aan bod. Allemaal op een fraai zandterrein midden tussen de historische boerderijen van Eext. En ook dit evenement is gratis.

Ook interessant

Foto 6. Bezoek een paardenevenement op Hemelvaartsdag, zoals Concours Hippique Bennekom voor kasteel Hoekelum. Foto: Tom Freriks

Laatst gewijzigd: 2023-05-15 11:40:48 · Gepubliceerd: 13 mei 2023 - 5244