Bekijk inspirerende tuinen tijdens de Nationale Tuinweek 2019

Nationale Tuinweek |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Dit jaar staan natuurlijke tuinen centraal

8 juni 2019 Natuur Landelijk Heerlijk, tuinieren. Maar hoe maak je van je tuin of balkon een droomplekje? Kijk de kunst de komende dagen eens af bij anderen. Tijdens de Nationale Tuinweek van 8 tot en met 16 juni kun je namelijk een kijkje nemen in de prachtigste tuinen! Dit jaar staan natuurlijke tuinen centraal, tuinen waar je de natuur kunt zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven.

Foto 1. Geniet van mooie tuinen en oogst zelf bloemen in pluktuinen tijdens de Nationale Tuinweek. Dit jaar staan natuurlijke tuinen centraal. Foto: DagjeWeg.NL

De levende tuin

Het thema van de Nationale Tuinweek 2019 is 'De Levende Tuin'. Tuinen waar de natuur nog een plekje heeft en waar bijen, vlinders, vogels en misschien zelfs wel een egeltje zich thuis voelen. Levende tuinen brengen groen en natuur in de stad en maken onze woonplaatsen een stuk aantrekkelijker. Laat je deze week inspireren door workshops, lezingen, excursies en vooral door de tuinen van anderen! Bezoek groene oases, pluk prachtige bloemen of maak een fietstocht van tuin naar tuin.

Omdat er door het hele land enorm veel tuinen meedoen, zetten we enkele tips op een rij voor een dagje uit tussen fraaie bloemen en planten.

Aftrap bloemenseizoen

WASPERVEEN - Begin het bloemenseizoen op zaterdagmiddag 8 juni bij bloemenpluktuin Bloem en Oogst. Volg een rondleiding door de tuin en pluk een bos bloemen. Bekijk botanische prenten en chat met de tekenaar. Of volg een workshop kruidenboter en pesto maken van onkruid en eetbare bloemen. Kun je meteen vragen welke eetbare bloemen geschikt zijn voor jouw tuin of balkon.

Tuinen in de polder

NOORDOOSTPOLDER - Pak op 8, 9 of 10 juni de fiets en trek langs de open tuinen in de Noordoostpolder. Hier vind je een aantal bijzondere tuinen achter de tuinhekjes. Bewonder een tuin vol beelden. Maak bijenhotels en nestkastjes tussen de bloemen van een boerderijtuin. En kijk rond in een bijzondere vlindertuin, die de bewoners van een wijk in Emmeloord hebben gemaakt om de leefbaarheid in hun wijk te vergroten. Een tuin die helemaal past in het thema van dit jaar.

30 inspirerende tuinen

DEDEMSVAART - De Nationale Tuinweek is een mooi moment om eens de Tuinen Mien Ruys te bezoeken. Dit zijn dertig bijzondere tuinen die de ontwikkelingen laten zien in de tuinarchitectuur sinds 1924. Mooi meegenomen: om meer groen en minder bestrating te bevorderen krijgen bezoekers op 8, 9 en 10 juni 10% korting op de planten die er te koop zijn.

Tuin of natuur?

GOEDEREEDE - Een rondleiding met een natuurgids door een tuin? Wel tijdens de open dag bij Landschapstuin Lief Aarde, want deze tuin is ingericht als tuinreservaat: een paradijsje voor wilde dieren en planten. Laat je op 15 juni door de tuineigenaren alles vertellen over diervriendelijk tuinieren en hoor van de natuurgids hoe geslaagd ze daarin zijn. Of loop lekker zelf rond. De tuin grenst aan natuurgebied de Kwade Hoek, waar het heerlijk wandelen is.

Het belang van groen in de stad

GOUDA - Hoe maakt groen de stad leefbaarder? Natuurverenigingen en tuinambassadeurs laten het op 15 juni zien tijdens twee wandelingen door Gouda. Je loopt door openbaar groen, bezoekt mooie tuinen en bekijkt 'Groen moet je doen' projecten. Tegelijkertijd hoor en zie je hoe belangrijk het voor de leefbaarheid van de stad is om stenen en tegels te vervangen door groen.

Dit jaar is de Nationale Tuinweek van 8 tot en met 16 juni. Op 15 en 16 juni is het officiƫle Open Tuinen Weekend, maar ook in het pinksterweekend kun je veel tuinen bezoeken. De Nationale Tuinweek is een evenement van de vereniging Groei & Bloei.
Foto 2. Lekker zelf bloemen plukken in een pluktuin. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Leer tijdens de Nationale Tuinweek hoe je je tuin aantrekkelijk maakt voor vogels, bijen, vlinders en andere dieren. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 4. Doe tips op voor je tuin, balkon of terras. Foto: DagjeWeg.NL
Doe inspiratie op bij de open tuinen en kijk welke plant mooi in dat ene hoekje van je eigen groene oase zou passen. Foto: DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-06-08 10:48:19 · Gepubliceerd: 2019-06-07 15:08:27 - 665