Dagje Breda? Dit is er te doen!

Bijzondere plekjes, winkelen en heel veel leuke terrasjes

Dagje uit in Breda Redactioneel door
Foto 1. Stap even uit de drukte van het centrum en adem de rust in van Het Bredase Begijnhof. Een prachtige plek, die nog steeds bewoond wordt en waar je een klein museum vindt over het leven van de begijnen. Foto: René Putters / Stichting Cultuurbehoud Breda

16 juni 2019 bijgewerkt: 10 september 2021 Toerisme Breda, Noord-Brabant Een prachtig centrum, een grote middeleeuwse kerk en een mooie oude haven: alles aan Breda ademt sfeer. In deze Nassaustad verveel je je geen moment, want genieten van het leven staat hier centraal. Ga van historische bezienswaardigheden naar gezellige terrasjes en shop tussendoor in de leuke winkeltjes. Een dagje uit naar Breda is de moeite waard om de volgende redenen.

Dwaal door het oude centrum

Het oude centrum van Breda ademt historie uit. Smalle straatjes, historische gevels en een fraaie oude haven waar je uitzicht hebt op het Spanjaardsgat, de unieke waterpoort richting het Kasteel van Breda. Maar het hart van Breda is vooral de Grote Kerk, imponerend van buiten en prachtig van binnen. In de Prinsenkapel, onder een plafond bekleed met bladgoud, liggen negen leden van de oude familie Nassau begraven, de voorvaderen van het Nederlands koningshuis. En de eerste Prins van Oranje! Breda was ooit de stad van het Huis Nassau en wordt daarom ook wel de Nassaustad of Oranjestad genoemd. Niet zo geïnteresseerd in geschiedenis? Dan is het nog altijd de moeite waard om de Grote Kerk te bezoeken, want je kunt de 97 meter hoge toren beklimmen voor een adembenemend uitzicht!

Terrasjes, terrasjes, terrasjes

Breda is bijna net zo bekend om de vele gezellige terasjes als om de historie. Vooral de Grote Markt staat bomvol. Zoals het nostalgische terras van lunchcafé Zeezicht, waar je kunt neerploffen op een bank of kunt aanschuiven aan een grote ton. Naast een goeie hap hebben ze hier een flinke keuze aan speciaalbiertjes. Misschien hoor je van verre al muziek als je naar De Grote Markt loopt, want deze plek is het decor voor veel festivals. Een andere fijne plek om een terrasje te pikken is de haven. Lekker in het zonnetje kijken naar de bootjes, wat wil je nog meer? Dat kan vooral goed op het terras van Dok 19, dat pal aan het water ligt.

Shoppen in het centrum

Wat is een citytrip zonder shoppen? Het lijkt op het eerste gezicht misschien of het centrum van Breda alleen maar horeca en nog meer horeca bevat, maar er zijn aardig wat leuke winkels in de oude straatjes en op de pleinen. Nieuwe outfit nodig? Bezoek dan de overdekte winkelpassage De Barones, waar je heel veel kledingzaken bij elkaar vindt. Vlak daarbij, aan de voet van de Grote Kerk, ligt 't Sas. Een knus binnenplein met winkeltjes en restaurants die net wat exclusiever zijn.

Bijzonder: het Begijnhof

Stap zeker ook even door de poort op Catharinastraat 45 in de serene rust van het Bredase Begijnhof, het oudste begijnhof van Nederland. Rondom een mooie kruidentuin en een kleine kerk liggen de historische huisjes waar ooit de begijnen, een soort nonnen, woonden. Een van de huisje is nu een klein museum: Breda's Begijnhofmuseum. De begane grond is nog net zo ingericht als vroeger. Boven is een kleine tentoonstelling, met onder andere enkele bijzondere relieken. In het poortgebouw van het begijnhof vind je het Miniaturen- en Poppenhuismuseum. De vele tafereeltjes zijn tot in detail uitgevoerd en geven je een kijkje in het leven van vroeger.

Ontdek de geschiedenis van Breda

Breda heeft een lange en rijke geschiedenis. In het Stedelijk Museum Breda vertellen ze je daar alles over met historische vondsten, bijzondere objecten en persoonlijke verhalen. Van het middeleeuwse altaarstuk over het Sacrament van Niervaer tot de kolenkachel uit de Etnafabriek en het verhaal van schilder-verzetsstrijder Paul Windhausen. Naast deze vaste collectie zijn er ook een aantal tijdelijke exposities te zien.

Overnacht in een klooster

In Breda is genoeg te zien, te doen en te genieten voor een heel weekend! Een bijzondere overnachtingsplek is Het Klooster Breda. Overnachten in een oud klooster, wandelen door de uitgestrekte kloostertuin en genieten van de bijzondere appeltaart die hier wordt gemaakt. Deze oase van rust bevindt zich vlak naast het centrum.

Handige weetjes

Foto 2. In het poorthuis van het Bredase Begijnhof vind je het Miniaturen- en Poppenhuismuseum, waar je veel prachtige tafereeltjes kunt bewonderen. Foto: René Putters / Stichting Cultuurbehoud Breda
Foto 3. Vlak bij het centrum zie je de torens van Het Klooster Breda al boven het groen uitsteken. Ga hier zeker even langs om hun bijzondere appeltaart te kopen. Lekker en je steunt meteen een goed doel. Foto: Het Klooster Breda

Laatst gewijzigd: 2021-09-10 12:43:52 · Gepubliceerd: 16 juni 2019 - 11342