Gratis wadlopen tijdens Dag van het Wad!

Dag van het Wad |  deel via WhatsApp | Nieuws door

Ontdek de Wadden tijdens een weekend vol activiteiten

28 juni 2019 Natuur Kornwerderzand, Friesland De modder houdt bijna je schoen gevangen als je je been lostrekt uit het slik. In de verte glinstert het water van een geul en overal om je heen zie je de zeebodem. Dit kan alleen maar op de Wadden! Maak het zelf mee tijdens de Dag van het Wad en ga gratis wadlopen. Of ga zeehonden spotten, maak een wadkanotocht en eet waddenpannenkoeken. Er is ontzettend veel te doen op 29 en 30 juni om te vieren dat de Waddenzee al tien jaar lang UNESCO Werelderfgoed is.

Foto 1. Ontdek het Wad door te gaan wadlopen: op de Dag van het Wad kan dit zelfs gratis. Foto: DagjeWeg.NL

Struinen over de bodem van de zee

De Dag van het Wad vindt plaats in en rond het hele waddengebied, zowel op de eilanden als op het vaste land. Gelukkig is deze 'dag' een heel weekend, want er is ontzettend veel te doen! De beste manier om de Wadden te verkennen is toch wel het wadlopen: dichter bij alles wat het Wad zo bijzonder maakt kom je niet. Maar pas op, alles kan nat worden. Extra kleding is een must, evenals goede schoenen die het een hele tocht uithouden. Want al lijkt het fantastisch om op bloten voeten door het slik te lopen, de scherpe mosselen en andere schelpdieren maken dit onmogelijk. Er zijn korte en lange tochten om uit te kiezen. Helemaal bijzonder is de wandeling over kwelder de Oeltjes, die begint na een ontbijt tijdens zonsopgang. Bij deze tocht maak je het ontwaken van het Wad mee.

Zeehonden in de verte!

Ook leuk: meevaren op een boot en zeehonden spotten. Of stap in een kano en peddel onder begeleiding van een boswachter op eigen kracht naar een zeehondenbank. Terwijl je kijkt hoe ze liggen te zonnen, kan er opeens een zeehond op nog geen meter van je kano opduiken! Blijf je liever op het land, ga dan naar de Dollard. Daar kun je door de zeehondenkijkwand kijken naar de kraamkamer van de Waddenzee. Op deze zandbanken dicht voor de kust worden elk jaar de jongen geboren. Voor wie meer wil weten over deze dieren is er een presentatie over zeehonden in de Waddenzee door de jaren heen in Zeehondencentrum Pieterburen.

Slapen onder de sterren

Er is nog veel meer te doen, zoals wandelingen op het vasteland, een waddenmarkt op Terschelling, kunst kijken, luisteren naar de verhalen van jutters, bij musea bijzondere vondsten bekijken en rijden met het waddentreintje. Wie een heel weekend de Dag van het Wad wil vieren kan zelfs kiezen voor een superbijzondere overnachting. Slaap onder de sterren, in je slaapzak op een veldbed. 's Ochtends een kopje koffie op bed en daarna ontbijten boven op de dijk met uitzicht op het Wad. Of ga 's avonds mee met een zeiltocht en stap midden in de nacht van de boot op het drooggevallen Wad voor een wandeling.

Kun je niet tijdens de Dag van het Wad? Ga dan een keer zelf op pad, er is genoeg te doen op de Wadden!
Foto 2. Door het water lopen hoort erbij! Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. Zie het Wad ontwaken. Foto: DagjeWeg.NL

Kijk ook bij...

Laatst gewijzigd: 2019-06-28 10:37:14 · Gepubliceerd: 2019-06-27 12:16:25 - 370