De zomer is exotisch in het Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum: terug in de tijd |  deel via WhatsApp | Redactioneel - Commerciële bijdrage door

Wat van ver komt is lekker? Proef en oordeel zelf!

4 juli 2019 Trends Arnhem, Gelderland Genieten van lokale specialiteiten en eens wat nieuws proeven. Op vakantie in het buitenland proberen we graag nieuwe smaken! Inmiddels hebben heel wat smaken van ver hun weg naar onze keuken gevonden. Proef deze exotische smaken tijdens de zomer in het Nederlands Openluchtmuseum en oordeel zelf of wat van ver komt echt lekker is.

Foto 1. Kinderen gaan lekker zelf aan de slag. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Knoflook en koffie

Tien uiteenlopende smaken staan er in het themajaar Gruwelijk Lekker op het menu in het Nederlands Openluchtmuseum. Ook in het zomerseizoen kom je ze door het hele museum tegen. Van gebakken hond tot vet, koffie, suiker en knoflook. Allemaal smaken uit onze geschiedenis; die we nu nog dagelijks proeven of waar we juist van gruwen. Een heel aantal smaken zijn in de loop van de tijd naar ons land gereisd. Neem knoflook, iets wat iedereen nu in huis heeft, maar waar we vroeger niets van moesten hebben. Totdat de kaasfondue populair werd.... Het verhaal achter deze en de andere smaken ontdek je in de tentoonstelling in het Entreegebouw.

Ontdek alle smaken

Loop na de Canon van Nederland en de tentoonstelling Gruwelijk Lekker de smakenroute door het museum. Tijdens de route ontdek je hoe vroeger, nu en in de toekomst ons eten smaakt. Ruik, proef, doe een test en geef je mening op de verschillende locaties langs de route. Ga langs bij de Scheepswerf voor een hapje vette haring of proef van de verrassende knoflookstroopwafel. Als je durft tenminste! Ieder seizoen valt er iets nieuws te proeven in het Nederlands Openluchtmuseum en komen de smaken weer anders naar voren. In de zomer verleggen bezoekers hun grenzen met vreemde smaken, zoals die van de durian. In Nederland kent bijna niemand de durianvrucht, maar in Indonesië is het één van de meest beruchte vruchten omdat 'ie zo ontzettend stinkt. Hoe het smaakt? Ga naar het Indisch Achtererf en proef zelf van deze bijzondere smaak.

Extra leuk: wat je proeft in het Nederlands Openluchtmuseum gaat met je mee naar huis in de vorm van recepten. Op verschillende locaties in het museum kun je een recept vinden, geïnspireerd op de tien smaken, zoals de stroopwafel met knoflook of stoofvlees met bier.

Familieactiviteit: De Suikerwerkplaats

In de Suikerwerkplaats valt er voor families met kinderen tussen de 6 en 12 jaar altijd iets te ontdekken. En dat is ieder seizoen weer iets nieuws! Doe mee aan de Suikerquiz en ervaar door verschillende proefjes wat dit zoete spul met je doet. Deze zomer kom je er ook achter hoe zoet van ver smaakt. Ga samen met de (klein)kinderen aan de slag met suikerriet en ontdek hoe de eerste suiker werd gemaakt.

Ook leuk voor kinderen is de activiteit in de Kindererf boerderij, waar je een lekker feesthapje kunt maken. Dit is onderdeel van de tentoonstelling Feest! In Nederland, waar je alle feesten van ons land ontdekt. Op het Zaanse Plein kun je gruwelijk lekkere poffertjes eten. En vergeet niet een ritje te maken met de historische tram en een kijkje te nemen bij de smid die druk aan het werk is!

Foto 2. Durf je te proeven van de durian? Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 3. Kinderen ontdekken van alles over suiker in de Suikerwerkplaats. Foto: Nederlands Openluchtmuseum
Foto 4. Ontdek meer over de smaken van vroeger in de expositie Gruwelijk Lekker. Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Laatst gewijzigd: 2019-09-17 12:12:11 · Gepubliceerd: 4 juli 2019 - 6117