7 toffe redenen om een dagje naar Arnhem te gaan

Zweef boven de stad of verken het centrum van onder de grond

Te doen in Arnhem Redactioneel door
Foto 1. Arnhem, stad aan de Rijn. Hier vind je alles voor een heerlijk dagje uit. Foto: DagjeWeg.NL

10 augustus 2019 bijgewerkt: 3 februari 2021 Toerisme Arnhem, Gelderland Zin om er even helemaal tussenuit te zijn? Ga dan een dagje uit naar Arnhem. In het centrum vind je het ene leuke winkeltje na het andere, de Rijn stroomt een metertje of wat verderop met leuke terrasjes aan de waterkant en de Veluwe ligt om de hoek. Shoppen of van café naar café hoppen, het kan hier allemaal. Meer dan genoeg voor een heel weekendje weg! Zeker met deze zeven tips.

1. Best selfie ever: Eusebiuskerk

De Eusebiuskerk is een must voor iedereen die geen hoogtevrees heeft. Vanaf het topje van de toren zie je namelijk heel Arnhem aan je voeten liggen. Letterlijk, want de kerktoren heeft twee volledig glazen balkons! Een mooie gelegenheid om even alle volgers van je Instagram feed de schrik aan te jagen met een selfie waarin je boven de stad lijkt te zweven. Werp daarna ook een blik op de toren, want op die onverwachte plek blijken beelden te hangen van Tom Poes, Donald Duck en andere stripfiguren. Eindeloos trappen klimmen om op de balkons te komen is niet nodig: er gaat een lift midden door de toren! Ook van glas, zodat je de klokken en het carillon van heel dichtbij kunt zien en jezelf boven de stad uit ziet stijgen. Sta ook even stil in de Kerkzaal, een van de rijkst versierde kerkzalen in Nederland.

2. Shoppen in de 7straatjes

Wie graag naar de Primark, Xenos of McDonalds gaat zit helemaal goed in de gezellige Vijzelstraat en Ketelstraat, die dwars door het centrum van Arnhem lopen. Maar duik voor een echte Arnhem experience ook de zijstraatjes in voor de meer bijzondere winkeltjes en restaurants. De 7straatjes zijn het bekendst en dat is niet voor niets. Deze pittoreske straatjes vormden ooit het oude stadshart van Arnhem en zitten tjokvol aparte shops en cafeetjes. Een fashion shirt of juist lekker vintage, je vindt het hier. Net als leuke spulletjes voor in huis, Britse goodies (fudge!), sieraden en terrasjes voor een kopje koffie, broodje en taart. Liever biologisch en vegetarisch? Ook dat kan. Of stap in een gezellige bruine kroeg.

3. Dwalen door Historische Kelders

Zin in een anders dan alle andere stedentrip? Verken dan het centrum van Arnhem niet boven, maar onder de grond! Daar ligt namelijk een keten van Historische Kelders. Een beetje surreëel is het wel, net of je door een verlaten ondergrondse stad loopt. Boven je hoofd de bakstenen gewelven, een houten trap die uit een donker gat komt maar halverwege stopt, ruwe houten deuren waar van alles achter verborgen kan zijn, doorgangetjes die nergens heen gaan en opeens een aantal grote tonnen in een hoek. Dwaal zelf door deze mysterieuze wereld of ga mee met een gids. Dan krijg je ook de verhalen te horen over de middeleeuwse kelders en de huizen boven je hoofd. Maakt dat je toch even anders naar ze kijkt als je weer in de buitenlucht staat.

4. Speurtocht naar verborgen tuinen

Direct naast het centrum ligt Het Spijkerkwartier. Hier kun je op een heuse speurtocht, want in de wijk liggen zes verborgen tuinen. Allemaal door de bewoners zelf gemaakt op open plekken tussen hun huizen. Het zijn openbare tuinen, dus wie de ingang vindt mag er gewoon in. De oudste tuin is de Ecologische Tuin, te bereiken door een poortje tussen Prins Hendrikstraat 49 en 51. Het is een tuin vol speciale plekjes, zoals een halve toren en een kleine grot. Vlakbij ligt de Watertuin met vijvers op verschillende hoogtes en zelfs een moerasje. Je ziet er niet alleen zeldzame planten, maar ook libelles, salamanders, kikkers en padden. Bij het toegangshek tussen Parkstraat 96 en 98 komt het gekwaak je al tegemoet.

5. Kunst en design in het Modekwartier

Niet ver van het centrum ligt een tweede shopping plek: het Modekwartier. Slenter ontspannen door de Hommelseweg, Klarendalseweg en Sonsbeeksingel langs kunstgaleries en de boetiekjes van jonge ontwerpers. En relax tussendoor in een van de hippe restaurantjes of eigenwijze kroegjes. Hier shop je onder andere voor handgemaakte tassen, design lampen en duurzame kleding van eigen bodem. Wil je zeker weten dat je outfit door niemand anders wordt gedragen? Ga dan naar Froufrou's waar ze mode, vintage spullen en leuke hebbedingetjes verkopen uit de hele wereld. Let op: veel van de boetiekjes zijn alleen open op donderdag, vrijdag en zaterdag.

6. Relaxen in Park Sonsbeek

Op slechts tien minuten lopen van het centrum ligt Park Sonsbeek. Een oase van groen en volgens veel mensen het mooiste stadspark van Nederland. Hier kun je een hele dag doorbrengen als je wilt. Lopen langs kabbelend water en over de heuvels, lekker luieren in het gras en een hapje eten bij een van de zes café's en restaurants. Er is een waterval met een grot erachter, een steile tuin, een groep hertjes en een hoge heuvel met een lange toren erop. Sportievelingen die de klim naar boven wagen kunnen op een heldere dag tot in Duitsland kijken. Goed begin van een bezoek is Molenplaats Sonsbeek waar ze je alles kunnen vertellen over het park.

7. Van café naar café op de Korenmarkt

Als de avond valt is het gezelligheid troef op de Korenmarkt. Zin in een hapje eten of op zoek naar het nachtleven van Arnhem? Dan kun je hier terecht. Op de Korenmarkt vind je echt alles voor een geslaagde afsluiting van je dag. Kies een gezellig terrasje en hop na je pizza of spareribs van café naar café om te testen waar ze het beste bier hebben en de vetste muziek. Doorfeesten tot in de kleine uurtjes is hier geen enkel probleem.

Ook leuk in Arnhem

Foto 2. Lekker shoppen en een terrasje pikken in Arnhem. Foto: DagjeWeg.NL
Foto 3. In de zijstraatjes kom je unieke winkels tegen. Foto: DagjeWeg.NL

Laatst gewijzigd: 2021-02-03 09:35:12 · Gepubliceerd: 10 augustus 2019 - 12589