Beschuit met gouden muisjes: vier ook Rembrandts geboortedag

Rembrandtjaar | Nieuws door

Hoera, het is een schilder! Feesten rond geboortedag Rembrandt

12 juli 2019 Cultuur Landelijk Op 15 juli 1606 zag in Leiden een van de grootste schilders van de wereld het levenslicht: Rembrandt van Rijn. Musea in Leiden, Amsterdam en Den Haag vieren die dag met allerlei leuke activiteiten. Beleef de zeventiende eeuw, bezoek een festival, volg een gratis Rembrandt rondleiding en eet beschuit met gouden muisjes.

Foto 1. Beleef de zeventiende eeuw tijdens de Rembrandt Dagen in Leiden en zie hoe de mensen leefden in Rembrandts tijd. Foto: Henk Aschmann

Terug naar de zeventiende eeuw

LEIDEN - Groepen vrijwilligers die kleding naaien en decors bouwen. Oproepen op facebook voor oude was en kleden. Zoektochten naar spullen uit de zeventiende eeuw. Honderden mensen hebben flink gewerkt om van de Leidse Rembrandt Dagen op 13 en 14 juli iets bijzonders te maken. Stap terug in de tijd in het Pieterskwartier en wandel tussen de barbiers, wasvrouwen, bedelaars, pestlijders en nog veel meer figuren uit de zeventiende eeuw. En volg een route vol verrassingen door de oude wijk waar Rembrandt opgroeide en het schilderen leerde.

Lichtshow over het water

LEIDEN - Het feesten in Leiden gaat door op 15 juli. Dan viert Leiden de geboortedag van Rembrandt met verschillende activiteiten. Wie met de trein komt krijgt op het station beschuit met gouden muisjes. Ook Museum De Lakenhal deelt beschuit met gouden muisjes uit, naast het nieuwe Rembrandtbeeld voor het museum. Bij de Latijnse school kun je een digitaal portret laten maken en bij de Young Rembrandt Studio krijg je via een video experience een kijkje in het leven van de jonge Rembrandt. 's Avonds is er een spectaculaire lichtshow bij De Waag. Lichtprojecties over het water creëren een magisch lichtlandschap.

Rembrandt Art Festival

AMSTERDAM - Rembrandts woonde en werkte jarenlang in Amsterdam, in het huis waar je nu Museum Het Rembrandthuis vindt. Hier wordt zijn verjaardag gevierd met het Rembrandt Art Festival. Struin lekker rond langs kraampjes, zie kunstenaars live aan het werk en maak je eigen schilderij. Of leer stap voor stap een ets maken zoals Rembrandt dat deed. Het resultaat wordt meteen afgedrukt. Muziek en speciale kinderactiviteiten maken het feest compleet. Bezoek ook Het Rembrandthuis waar alles nog Rembrandt ademt, van zijn kleine kantoortje tot zijn atelier. Je kunt er verder de tentoonstelling Inspired bij Rembrandt zien. Het festival is gratis, voor het museum betaal je entree.

Rembrandt Reality app

DEN HAAG - Ook het Mauritshuis in Den Haag trakteert op 15 juli op beschuit met gouden muisjes. Doe mee met de Rembrandt puzzelcompetitie en stap letterlijk in de wereld van Rembrandt met de Rembrandt Reality App. In deze app zie je onder andere een van Rembrandts meesterwerken tot leven komen. Of ga mee met een gratis Rembrandt-rondleiding door het Mauritshuis. Wees op tijd, want vol is vol. Leuk voor kinderen: een kijkje in het nieuwe prentenboek 'Maurits Muis en Rembrandt'. Daarmee maken ze op een speelse manier kennis met de schilder.

Extra info

Foto 2. Rembrandts atelier in Museum Het Rembrandthuis. Foto: Kees Hageman
Foto 3. Rembrandt van Rijn, Zelfportret, 1669. Foto: Mauritshuis
Laatst gewijzigd: 2019-07-12 09:01:41 · Gepubliceerd: 2019-07-10 17:44:56 - 310